Creatieve berichten over naaien

Spijker-sew-along: Een goed passende spijkerbroek, deel 2

Hoi allemaal,

En zijn jullie geslaagd in het kopen van een mooie jeansstof? En het patroon getekend en geknipt?
Vandaag gaan we verder met de zakken, voor en achter. Hier heb je ook weer veel mogelijkheden, wil je het strak, of ga je aan de slag met siersteken. En ook is er nog de mogelijkheid om te borduren.

Achterzakken

Voordat ik met de achterzakken begin, lock ik eerst de pas aan het achterpand. Ik lock met de BERNINA 1300 MDC, dit is een combi-machine, lock en coverlock ineen. En wat het voordeel hier van is, zeker als je een spijkerbroek maakt, dat je naast je locksteek een mooie kettingsteek krijgt, en dit in één handeling.
De 1300MDC beschikt over een display, hier staan alle steekmogelijkheden in genummerd, met de instellingen. Makkelijker kan het niet.

Op deze manier heb je echt de uitstraling van de naad zoals je deze ook bij een gekochte broek vindt.

Nu gaan we doorstikken met de coverlock. Deze naden stik ik vaak met 3 naalden door, en varieer met de kleuren.

Ik maak 2 broeken, één met de siersteken van de naaimachine, en bij de andere komt op de achterzakken een borduurpatroon. Dit patroon bied ik jullie als gratis download aan.
De ene broek komt met goud accenten, ter ere van het jubileum van BERNINA :-). Daarom lopen de foto’s soms wat door elkaar, de één is met bruin en goudkleurige stiksels, de ander in blauwe tinten.

Geborduurde zakken

Bij de geborduurde achterzakken geef ik met een radeerwieltje de lijn aan wat de onderkant van het patroon moet worden, en tevens het midden. Je zou het ook met een rijgdraad kunnen doorslaan. Ik span neschen in de ring en dan plak ik daar de zakken op, zo kan ik beide zakken achter elkaar doorborduren. Let wel op, als je de zakken borduurt, dat je één afbeelding spiegelt.

Download gratis borduurpatroon: borduurpatroon zakken

Nu kunnen de zakken op de broek worden gestikt. Je kunt ze vastrijgen, maar ik zet ze vast met een paar speldjes. Ik stik de zakken erop met garen van Mettler, de silk finish cotton nr. 50 kleur 1182.

Dit garen is net iets dikker dan het gewone naaigaren, en ik vind het erg mooi om door te stikken. De trensjes worden goud, Metallic kleur  2108 ook van Mettler.
Ik zoek op de voetjes en op de machine altijd richtpunten waar ik mijn werk langs kan geleiden om recht te stikken. Met het stikken van de zakken laat ik de rand van de zakken langs de binnenkant van het voetje lopen, en mijn naaldpositie zet ik twee stapjes naar rechts.

Voor het tweede stiksel zet ik het voetje helemaal op de zak, en dan met de rechterkant van het voetje tegen de rand van de zak, de naald blijft op dezelfde positie staan.Dan de trensjes, deze worden met gouddraad gestikt, met een zigzag, steekbreedte 3,6 en de steeklengte o,60. In het midden van het voetje zit ook een streepje, deze komt op de rand van de zak te staan, zodat het trensje mooi over de rand van de zak valt. Deze worden met gouddraad gestikt.

Voor een paar extra accenten plak ik er nog wat strassteentjes op.

Zakken met decoratieve stiksels

Nu komen de zakken met de decoratieve stiksels aan de beurt. Ook hier geef ik een lijn aan met het radeerwieltje waar het stiksel moet komen. Ik leg de zakken op elkaar. Als ik er dan met het radeerwieltje overheen ga, heb ik  de lijn op beide zakken op dezelfde plek zitten, en komen mijn stiksels ook gelijk. Let wel op, als je soms aan de andere kant van de zak begint, dat je evt. je stiksel moet spiegelen. Dit is natuurlijk afhankelijk van welke steek je gebruikt.

Bij het eerste stiksel loopt de lijn aan de binnenkant van het voetje. Ook hiervoor gebruik ik Mettler garen, de silk finish cotton 50 kleur nr. 9812.

Bij het tweede stiksel loopt de onderkant van de decoratieve steek aan de binnenkant van het voetje.

Bij deze broek heb ik ook nog wat strassteentjes geplakt in de rondjes van de steek.

De siersteek is steek 451, de rechte steken, de drievoudige stiksteek.

De voorzakken post ik morgen, anders wordt dit bericht wel erg lang :-). Ik hoop dat het voor jullie duidelijk is. Heb je vragen, vraag! Dit kan via de facebookgroep, die we voor deze spijker- sew- along hebben aangemaakt, maar het mag ook onder aan dit bericht.

En ik hoop dat  jullie de foto’s van je broek als die af is in de BERNINA community delen.

Groetjes, Gerda

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: jeansstof, Mettler silk finish cotton no. 50
Benodigde producten:
BERNINA 790
BERNINA 790
BERNINA 1300MDC
BERNINA 1300MDC
Terugtransportvoet # 1
Terugtransportvoet # 1

Thema's met betrekking tot dit bericht , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam