Creatieve berichten over naaien

Hoodie voor mannen met zeefdruk afbeelding

Kleding maken voor mannen

Inmiddels volg ik aardig wat ‘naai blogs’. De meeste ‘naaibloggers’ schrijven over alle kinderkleding die zij maken. Ook staat er geregeld kleding voor dames op de blogs. Maar er wordt maar weinig gemaakt voor de mannen. Ook ik ben daar schuldig aan. De kledingstukken die ik voor mijn vriend heb gemaakt zijn met twee handen te tellen. Vorig jaar liet ik jullie al een overhemd zien dat ik voor hem naaide. En nu laat ik jullie een hoodie zien. 

Een hoodie naaien voor de man

Kinderpatronen en damespatronen zijn in de patronenbladen en online in overvloed te vinden. Naaipatronen voor mannen zijn wat schaarser. Het patroon dat ik voor deze hoodie gebruikte is een Duits patroon en ik kocht er het ‘familiepakket’ van. Dus het patroon is een pakket met een hoodie voor de man, de vrouw en de kinderen. De kinderversie is er in getailleerde vorm en niet getailleerde vorm. Inmiddels heeft bij ons ieder gezinslid één of meerdere hoodies van dit patroon. 
Laat je overigens niet afschrikken door de Duitse taal. Ik gebruik zelf veel Duitse patronen die ik online koop. Online patronen bevatten eigenlijk altijd wel een stap voor stap fotohandleiding. Dus mocht je de taal niet goed beheersen, dan kun je altijd nog naar de foto’s kijken. 

Het voorpand in dit patroon bestaat eigenlijk uit drie delen, je kunt hier dus met verschillende kleuren of printen gaan ‘spelen’. Ik wilde het voor mijn vriend echter niet te druk maken, dus ik tekende de drie delen gewoon aan elkaar. Zorg er dan voor dat je een groot stuk patroonpapier pakt en trek dan de drie delen over.

Een hoodie voor mannen

Accenten

Deze hoodie heb ik gemaakt van twee verschillende kleuren bruine sweaterstof. Twee kleuren bruin kunnen samen best saai lijken. Als je kijkt naar hoodies in de kledingwinkels, dan zie je vaak mooie opdrukken of prints, labels, dikke koorden met leer aan de uiteinden, opvallende stiksels en andere details. En dat maakt een heel verschil. Dus ik ben gaan zoeken: wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat het niet zo’n saaie trui wordt? Want bij kinderkleding gebruik ik vaak stoffen met (drukke) prints, maar voor een volwassen man vind ik dat nou net niet mooi (en dat zou hij ook niet dragen trouwens…).

Ik koos ervoor om de raglannaden van de mouwen aan de binnenkant door te stikken met steek nummer 21, de 4 draads coversteek van de bernette 48. Om het niet meteen te druk te maken, gebruikte ik een lichte bruintint en geen knalgeel o.i.d.

Voordat je de naden gaat doorstikken, strijk je het lockstiksel aan de binnenkant netjes naar één kant. Dan ga je aan de binnenkant stikken. Je kunt zien dat dit niet altijd perfect lukt. Wat meer richting onderen zie je dat ik net over het donkerbruine deel heb gestikt. Niet alles hoeft helemaal perfect te zijn (en lostornen is ook niet zo’n leuk klusje), dus ik heb het zo gelaten. 

De raglannaad is aan de binnenkant doorgestikt

Aan de voorkant van de capuchon naaide ik een stukje Snappap oftewel ‘vegan leather’. Dit gebruik ik vaker op een capuchon of als labeltje onderaan een shirt. Daarna zette ik twee nestelogen op het stukje Snappap. Zorg er wel voor dat je aan de binnenkant van de sweaterstof wat vlieseline strijkt ter versteviging. 

Op de capuchon zit snappap met nestelogen voor het koord.

Zeefdruk

Op Pinterest zoek ik wel eens naar afbeeldingen om op shirts en truien te maken. Meestal gebruik ik hiervoor flexfolie of flockfolie: speciale folie die je op kleding kunt strijken. Maar vorig jaar ben ik begonnen met zeefdrukken. Ik zeefdruk niet met chemische middelen. Maar ik snijd een mal van stickerfolie, dit plak ik op een zeefdrukraam en dan smeer ik er zeefdrukinkt op. Ik gebruik zelf milieuvriendelijke inkt zonder schadelijke oplosmiddelen. 

Het is nog best lastig om een leuke afbeelding voor een volwassene te vinden. Mijn vriend drinkt graag koffie en hij werkt in de ict. Op Pinterest kwam ik een afbeelding van een koffiekopje tegen met de tekst: “Good ideas start with coffee”. En toen kwam mijn vriend op het idee om het koffiekopje van de afbeelding te vervangen door het Java logo. Hij werkt onder andere met de programmeertaal ‘Java’ en het logo daarvan is een koffiekopje. Dus dat heb ik gedaan. 

Zeefdruk

Normaal knip ik eerst de patroondelen uit en ga daarna zeefdrukken. Als er dan iets misgaat tijdens het drukken, dan kun je nog een nieuw patroondeel knippen. Dit keer was de trui al klaar, toen ik besloot dat er nog een afbeelding op moest komen. Dit was dus even heel spannend. Maar de zeefdruk is gelukkig goed gelukt. 

De eerste hoodie voor het najaar is klaar. Nu draagt mijn vriend meestal overhemden op zijn werk, maar deze wil hij zeker een keer dragen om te kijken of zijn collega’s het logo herkennen :).

Hoodie met zeefdruk

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: boordstof, koord, lockgaren, nestelogen, sweaterstof, zeefdrukinkt
Benodigde producten:
bernette 48
bernette 48

Thema's met betrekking tot dit bericht , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Hettie Moll

  Is het patroon voor de zeefdruk ook voor ons beschikbaar?

  Graag zou ik hiervan een borduurpatroon van maken.

  Hgr, Hettie Moll

  • Jessie Derks

   Hallo Jettie,

   Het koffiekopje is het logo van Java. Dus die zou je online moeten kunnen vinden.

   Groetjes Jessie

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam