Creatieve berichten over naaien

Redesign in no time: van spijkerbroek en leren jas naar tas

Redesign

‘Redesign in no time’ is sinds september het thema op de BERNINA blog. Wij willen laten zien dat iedereen, beginners en gevorderden, van allerlei kleding en accessoires, weer nieuwe projecten kunnen maken. Ook jij kunt jouw kleding hergebruiken en er weer iets moois van maken. Dit is niet alleen duurzaam, maar ook leuk. Kijk eens in jouw kledingkast, of die van je partner of kinderen of misschien hebben anderen nog kleding liggen. 

Af en toe krijg ik kleding van anderen aangeboden: “Kun jij hier nog iets mee? Misschien kun jij er nog iets van maken?”
Ik neem niet alles aan, want ik kan niet alles gebruiken. Ik heb ook niet altijd meteen een doel met een kledingstuk. Zo kreeg ik een paar jaar geleden een leren jas. Ik dacht ik kan er wel babyslofjes of een tas van maken. Ik bewaarde de jas in de bak met leer en leermaterialen (leernaalden, doorstikgaren, lederschaar, etc.). En nu kwam de jas weer tevoorschijn. Het was ideaal voor het maken van de schouderband van deze tas. 

Weven

Voor mijn project heb ik twee oude spijkerbroeken, een leren jas, restjes tricot en restjes breigaren gebruikt. De spijkerbroeken knipte ik in stroken. Ik had twee verschillende kleuren spijkerbroeken. De stroken waren ook aan beide kanten een andere kleur. Dus zo had ik eigenlijk vier verschillende kleuren spijkerstof (buitenkant en binnenkant van beide broeken). De restjes tricot knipte ik ook in smalle stroken. Als je stroken tricotstof uittrekt, dan krult het wat om en kun je ermee weven.  

Als ik patroondelen uit tricot knip, dan houd ik altijd restjes over. De smalle restjes knip ik in stroken en bewaar ik in een bak. Deze tricot ‘touwtjes’ kun je gebruiken om mee te haken, weven of als koord in een kledingstuk

Tricot ‘touw’ om mee te haken, weven of als koord in een kledingstuk.

Mijn weefraam kocht ik ooit bij de kringloop. Ook het katoengaren waarmee ik het weefraam inspan komt van de kringloop. Ik heb meerdere maten weeframen bij de kringloop gekocht. Voor het weven van deze twee lappen gebruikte ik mijn grootste weefraam. 
Bij de kringloop kun je trouwens ook hobbymaterialen vinden. Ik vind er regelmatig wat stof, naaigaren, borduurgaren, weeframen, knopen, ritsen en andere materialen. De rits voor deze tas kocht ik ook bij de kringloop. 

 

Ik heb twee lappen geweven. Als je gaat weven, dan werk je de draden weg aan de achterkant. Omdat ik niet de volledige breedte van deze lap nodig had, heb ik de stroken spijkerstof niet in de achterkant weggewerkt. Dat zou namelijk erg dik worden en ik moest er wel doorheen kunnen naaien. De draden en stroken stof liet ik dus gewoon aan de zijkanten uitsteken.

Ik wisselde alle materialen af: stroken spijkerstof, garen/wol, tricot stof, gebreide stof. Bij de spijkerstof heb ik zowel de voorkant als de achterkant van de stof gebruikt. Zo krijg je een mooi weefsel met veel verschillende kleuren, tinten en texturen. 

Als je een lap geweven hebt, dan knoop je alle katoenen draden aan de uiteindes vast, zodat het weefsel een lap blijft. Vervolgens knip je het patroondeel voor de tas uit een lap bijpassende stof. Ik heb hier spijkerstof voor gekozen, maar dit werd achteraf gezien, toch wat dik. Het voorpand uit spijkerstof heb ik op de geweven lap genaaid met een rechte steek. Vervolgens ben ik er met een zigzag steek overheen gegaan. Daarna heb ik dit patroondeel uit het weefsel geknipt. Ik was bang dat het weefsel los zou gaan, dus ik heb het ook nog met de lockmachine afgewerkt.

Ik tornde twee achterzakken van één van de spijkerbroeken af en heb deze op de voorkant en achterkant van de tas gestikt. 

Alle andere patroondelen knipte ik uit spijkerstof en de voering knipte ik uit een katoenen stof. De spijkerstof voor de buitenkant heb ik nog verstevigd met vlieseline en vervolgens afgewerkt met de lockmachine.

Vervolgens heb ik de tas in elkaar genaaid. De geweven lap + laag spijkerstof was erg dik en dit was lastig te naaien. Een volgende keer zou ik het weefsel op een dunnere stof naaien. 
Van de leren jas heb ik de schouderband genaaid. Ook gebruikte ik stukjes leer voor de uiteindes van de rits. Voor het doorstikken van de naden van de tas en het doorstikken van de schouderband, gebruikte ik speciaal doorstikgaren. Dit is wat dikker en geeft een mooi effect. Spijkerbroeken zijn ook met dit dikkere garen gestikt.

Het doorstikgaren langs de rits is bruin, dit vond ik passend omdat spijkerbroeken ook vaak met deze bruintint zijn doorgestikt. 

Ik heb de schouderband met een drukknoop aan de ring bevestigd. De lagen leer waren te dik om met de naaimachine te stikken. Zo’n drukknoop vind ik ook wel passen bij deze tas.

 

Heb jij ook al een redesign project gemaakt? Deel de foto’s dan op social media #BERNINAredesign of plaats hem in de Blog community.

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: doorstikgaren, katoen, leren jas, naaigaren, Oude spijkerbroeken, rits, spijkerstof
Benodigde producten:
bernette 48
bernette 48

Thema's met betrekking tot dit bericht , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam