Creatieve berichten over naaien

Damesjurk met doorgestikte naden en zelfgemaakt koord

Doorgestikte naden met de coverlock

Met de bernette 48 kun je zowel locken als coverlocken. Dit is ideaal als je weinig ruimte hebt of als je elders gaat naaien op bijvoorbeeld een naaidag. 
In deze blog laat ik jullie zien hoe je de naden van een damesjurk kunt doorstikken met deze coverlock. Deze manier van doorstikken gebruik ik regelmatig bij kinderkleding, maar eigenlijk weinig bij dameskleding. Het effect van dit stiksel heeft een sportieve uitstraling en dit ga ik vaker toepassen bij dameskleding.

Hier een aantal voorbeelden van het doorstikken van naden bij kinderkleding:

Werkwijze

Gebruik de 4-draads-overlock-steek om de patroondelen aan elkaar te naaien. Kijk goed welke naden je al kunt stikken en welke nog niet. Als je meerdere patroondelen aan elkaar stikt, dan is het moeilijker om de naden door te stikken. Strijk alle naden goed plat. 
Stel de bernette 48 in op de 4-draads coversteek, je gebruikt dan 3 naalden. Stik met de 3 naalden aan de binnenkant van de stof over de platgestreken naden. Zorg dat de buitenste naald precies tegen de rand van de naad komt.

Stik aan de binnenkant van het kledingstuk de naden door.

Stik alle naden door die je wilt doorstikken en zet het kledingstuk verder in elkaar. Soms moet je wisselen van steek, omdat je niet alles in een keer in elkaar kunt zetten en daarna kunt doorstikken. Het is soms ook nodig om na het doorstikken weer een stukje in elkaar te zetten en daarna weer wat door te stikken. Het kost wat meer tijd, maar de stiksels geven wel een mooi effect.

Coverstiksels op een damesjurk

Je kunt dit coverstiksel ook gebruiken voor de zoom van de jurk. Ik heb bij deze jurk de zoom aan de goede kant van de stof gestikt, zodat je aan de buitenkant een zoom van 3 stiksels krijgt.

Zomen

Zelfgemaakt koord

Voor tunnels in capuchons of taillebanden kun je allerlei kleuren en soorten koord kopen. Je kunt het echter ook zelf maken van een strook bijpassende tricot stof. In het BERNINA overlockboek wordt uitgelegd hoe je dat kunt doen.

BERNINA overlockboek

Met behulp van een snijmat, rolmes en quiltliniaal snijd je een strook stof van 4 cm hoog en net zo breed als de stofbreedte. Deze strook stof vouw je in de lengte dubbel met de goede kanten op elkaar. 
Met de lockmachine naai je een ketting dat een stukje langer is dan jouw strook stof. Deze ketting leg je tussen de dubbelgevouwen strook stof. De strook stof naai je met de locksteek dicht. Let erop dat de ketting niet wordt mee genaaid.

Als je de hele strook stof hebt dichtgenaaid, dan is het tijd om de tunnel te keren. Je begint helemaal onderaan, dat uiteinde duw je voorzichtig naar binnen toe. Trek niet te hard aan de lock-ketting, want dan kan deze knappen. Trek rustig aan de ketting en help de stof waar nodig bij het keren.

Tunnel keren

Op onderstaande foto zie je hoe de tunnel gekeerd wordt. Er is al een klein stukje gekeerd. 

Knip de lelijke uiteindes af. Gebruik een veiligheidsspeld om het koord door de tunnel te halen. En leg vervolgens knopen in de uiteindes van het koord. 

Met behulp van een veiligheidsspeld haal je het koord door de tunnel.

Damesjurk met coverstiksels en zelfgemaakt koord.

Zoom met 4-draads coverstiksel

 

 

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: bernette 48, boordstof, lockgaren, Tricot, veiligheidsspeld
Benodigde producten:
bernette 48
bernette 48

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam