Creatieve berichten over naaien

Een bevrijdingsrok naaien – sew along: deel 2

De bevrijdingsrok

Dit is deel twee van de ‘bevrijdingsrok sew along’. In mijn vorige blog heb ik jullie uitgelegd wat het idee achter de bevrijdingsrok is en dat je mee kunt doen om een hedendaagse bevrijdingsrok te naaien. Ook legde ik uit hoe je het patroon kunt maken.

Nu gaan we alle patroondelen uitknippen.

Alle patroondelen met ‘recht-van-draad-lijn’, naadwaarde en zoomwaarde.

Het knippen van de patroondelen

Bij het knippen van alle patroondelen zijn meerdere dingen belangrijk:

  • Let er goed op dat je alle patroondelen goed op de stof legt. Hiervoor gebruik je de ‘recht-van-draad-lijn’ op het patroondeel.
  • Nummer alle patroondelen en leg alle uitgeknipte stukjes op stapels.

Ik had mijn patroondeel in elf stukken verdeeld. Ieder patroondeel moet ik acht keer knippen, omdat ik een ‘8-baans-rok’ ga maken. Ik moest dus in totaal 88 lapjes stof knippen. Dit lijkt veel, maar het knippen ging best snel.

Mijn bak met restjes tricot stof is erg vol. Ik koos allemaal lapjes met blauw en groentinten. Voor de driehoeken onderaan de bevrijdingsrok koos ik allemaal effen kleuren blauw en groen. Bij ieder lapje probeerde ik eerst de grootste patroondelen erop te leggen. Ik had namelijk heel veel kleine restjes stof en niet zoveel grote lapjes. 

Met passen en meten passen er meerdere patroondelen op een restje stof.

Ook wilde ik dat ieder patroondeel maar één keer uit hetzelfde stofje geknipt zou worden. Zodat alle panelen van de ‘8-baans-rok’ anders zouden zijn. 

bevrijdingsrok maken

Ik kwam veel stofjes tegen die al jaren in de bak lagen. Eindelijk heb ik een project waarvoor ik ze kan gebruiken!

Ieder patroondeel had een nummer. Bij het knippen zorgde ik ervoor dat ik van ieder nummer één stapeltje maakte. Zo ontstonden er 11 stapels van 8 lapjes. 

Stapeltjes per patroondeel

Uiteindelijk zagen die stapels er zo uit:

Als laatste knipte ik de 24 gelijkbenige driehoeken voor aan de onderkant van de rok. Hiervoor gebruikte ik allemaal tinten blauw en groen. 

De patroondelen met elkaar combineren

Toen alle 88 patroondelen geknipt waren, was het tijd om te gaan puzzelen. Welke lapjes zou ik met elkaar combineren? Elf lapjes vormen samen één paneel van de ‘8-baans-rok’. En ik wilde in iedere baan dan ook elf verschillende lapjes gebruiken. Voor het puzzelen was de eettafel te klein, dus ik besloot om dit op de grond te doen. Helaas is de foto niet helemaal scherp geworden. Maar je krijgt zo wel een beeld van hoe ik het gedaan heb. 

Lapjes bij elkaar puzzelen

Vervolgens heb ik iedere ‘groep’ van elf lapjes op een aparte stapel gelegd. Zodat de lapjes niet meer verwisseld kunnen worden. 

Het naaien van de bevrijdingsrok

In deel 3 van de ‘bevrijdingsrok sew along’ leg ik jullie uit hoe ik mijn rok genaaid heb. Jullie kunnen nu alvast aan de slag met het knippen van de stofjes. Let goed op welke stofjes waar moeten komen. Nummer je lapjes eventueel met post-it blaadjes. 

 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: Tricot
Benodigde producten:
bernette 48
bernette 48

Thema's met betrekking tot dit bericht , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam