Creatieve berichten over naaien

Adventskalender 2018 – deurtje #12

Goede morgen allemaal,

Ook ik mag jullie een snel en persoonlijk kerstgeschenk tonen en heb gekozen voor sleutelhangers. Waarom? Je kunt ze fantastisch personaliseren, zijn snel gemaakt en daadwerkelijk ook voor dagelijks gebruik bestemd.

Er zijn natuurlijk zeer veel werkbeschrijvingen hiervoor, dus ik geef jullie drie verschillende varianten met drie uiteenlopende bevestigingsmanieren: sleutelhangers voor de hele familie.

Adventskalender 2018 – das zwölfte Türchen

Jullie hebben hier nu drie korte werkbeschrijvingen voor sleutelhangers: voor de man, de vrouw en een kind.

Werkbeschrijving sleutelhanger voor de man:

Je hebt nodig:

 • Restant vilt (3-4mm dik): 3cm x 20cm
 • Restant leer: 3cm x 3cm
 • 1 boekschroef
 • Klemmetje met ring voor sleutelhanger
 • Gaatjestang, platte schroevendraaier, tang, restant stof (voor bescherming)

Adventskalender 2018 – das zwölfte Türchen

Vouw het strookje vilt dubbel. Maak twee hoekjes van het restant leer rond en leg het leer met de verkeerde kant op het vilt en maak met de gaatjestang in het midden een gaatje zowel door het leer als door de twee lagen vilt.

Druk de boekschroef door alle drie de lagen heen en maak deze met behulp van de schroevendraaier vast.Adventskalender 2018 – das zwölfte TürchenLeg het klemmetje om alle drie de lagen, wikkel een stukje stof erom heen en knijp het klemmetje met een tang vast zodat de haakjes door alle lagen heen zitten.

Adventskalender 2018 – das zwölfte Türchen

Gefeliciteerd, je sleutelhanger voor de man is klaar!

Adventskalender 2018 – das zwölfte Türchen

Werkbeschrijving de sleutelhanger voor de vrouw:

Je hebt nodig:

 • 6x restant gedessineerde katoen: 6cm x 8cm
 • Strijkbare versteviging: 8cm x 28,5cm
 • Kanten band 30cm
 • Karabijnhaak 20mm

Adventskalender 2018 – das zwölfte TürchenStik de 6 rechthoeken telkens aan de lange kant tot een rij aan elkaar en strijk de naadtoeslagen open.

Adventskalender 2018 – das zwölfte TürchenStrijk de versteviging op de verkeerde kant van de stof overeenkomstig de aanwijzingen van de fabrikant. Strijk de rechthoek als biaisband zodat het in vier gelijke delen (2 cm breed) verdeeld is. Wie wil, kan op één van de middelste delen een stukje kant stikken.Adventskalender 2018 – das zwölfte TürchenVouw het band langs de ingestreken vouwen en schuif de karabijnhaak naar het midden.

Adventskalender 2018 – das zwölfte TürchenKlap de beide korte einden op en leg deze – zonder het band te verdraaien – met de goede kanten op elkaar. Stik de naad dicht.

Adventskalender 2018 – das zwölfte TürchenLeg de naadtoeslagen open en vouw het band weer op de de ingestreken vouwen zoals biaisband.

Adventskalender 2018 – das zwölfte TürchenStik de open kant rondom dicht. Schuif de karabijnhaak telkens een stuk naar achteren tot je bij de aanhechting van het stiksel komt. Je kunt zo niet over de karabijnhaak stikken.

Adventskalender 2018 – das zwölfte TürchenStik vlak naast de karabijnhaak enkele malen over het band, zodat de haak niet kan verschuiven.

Hartelijk gefeliciteerd, je sleutelhanger voor de vrouw is klaar!

Adventskalender 2018 – das zwölfte Türchen

Werkbeschrijving sleutelhanger voor een kind:

Je hebt nodig:

 • 2 stukjes vilt (3-4mm dik): ongeveer 8cm x 8cm (dit worden later 2 cirkels met een doorsnede van  7 cm)
 • Applicatiesjabloon (hier gebruikt: Bjarne der Seefahrer von Emmapünktchen, met 25% verkleind)
 • Restant Jersey en Vliesofix voor de applicatie
 • Geweven band 6 cm
 • Sleutelring
 • Stofschaar, verdwijnstift

Adventskalender 2018 – das zwölfte Türchen

Teken de applicatie met een stift op de papieren kant van het Vliesofix en strijk deze overeenkomstig de aanwijzingen van de fabrikant op de verkeerde kant van het restant Jersey (hier genauer gezeigt). Knip de applicatie uit, trek het papier eraf en strijk deze op het stukje vilt.

Adventskalender 2018 – das zwölfte TürchenTeken de details met de verdwijnstift op de applicatie en appliqueer deze met je naaimachine (de tekening verdwijnt vanzelf onder invloed van het licht of naddat het vochtig gemaakt is, afhankelijk van het type verdwijnstift).

Adventskalender 2018 – das zwölfte TürchenMaak een lusje van het band, rijg de sleutelring eraan en bevestig dit tussen de twee lagen vilt. De tweede laag vilt knip ik pas na het stikken af zodat ze precies gelijk zijn en niet kunnen verschuiven.

Adventskalender 2018 – das zwölfte TürchenLeg de twee stukken vilt op elkaar en naai kort op de kant tot een cirkel. Bij het lusje kan je enkele keren heen en weer stikken zodat het goed vast zit. Knip nu pas de onderste laag vilt gelijk aan de bovenste cirkel. Let erop dat je het lusje er niet vanaf knipt.

Gefeliciteerd, de sleutelhanger voor een kind is klaar!

Adventskalender 2018 – das zwölfte TürchenJe ziet, sleutelhangers voor de hele familie zijn snel gemaakt en bieden ontelbare personaliseringsmogelijkheden waardoor ze bijzondere kerstgeschenken worden.

Adventskalender 2018 – das zwölfte TürchenIk wens jullie heel veel plezier met het maken en mooie en vredige kerstdagen.

Hartelijke groet,
Sara

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Reacties zijn gesloten.