Creatieve berichten over naaien

Halsafwerking met biaisband voor een zomerbloesje

Een leuk luchtig zomerbloesje, dat is wat je nu nodig hebt! De halsafwerking met biaisband voor een zomerbloesje wil ik jullie tonen.

Ik heb een patroontje in eenvoudig T-shirt model, geen nepen, geen vouwen, geen frutsels, geen gedoe. En lekker fris. 

 

Wat heb ik nodig?

 • Een fris katoenen stofje
 • Biaisband van 3 cm breed uit dezelfde stof (schuin geknipt).
 • Het bandapparaat 87 (eigenlijk is dit bedoeld voor voorgevouwen band, maar ik gebruik het met niet-voorgevouwen band en dat lukt prima).
 • Naadband als versteviging.
 • De BERNINA 710 en de overlocker BERNINA L 460

Ben je niet vertrouwd met het biaisbandapparaat?

Bekijk het filmpje en neem van mij aan dat het héél praktisch werken is met dit accessoire! Uiteraard moeten het gebruikte biaisband qua breedte correct zijn voor het gekozen bandapparaat:

Aan de slag:

Ik knip het patroon uit de stof. Voor de hals- en armopening hoef ik geen zoom aan te knippen, want daar werk ik af met biaisband.

Daarnaast neem ik de afmeting van de hals en de armsgatopening om het schuine biaisband te snijden met het rolmes.

Alle stofranden waar biaisband gaat komen, worden met naadband bestreken:

Aangezien het naadband niet elastisch is (dat is ook de bedoeling, want meestal gebruik je dit bij stretch-stof om het rekken te voorkomen), komen er bij de ronde vormen hier en daar vouwtjes. Geen probleem!

Vervolgens stik ik één schoudernaad dicht (en overlock die meteen ook, topstitch indien gewenst).

Ik stik het biaisband aan de armopening en ik let er op om de stof diep in de vouw van het bandapparaat te geleiden. Bij de ronde vormen, is het best hiervoor de snelheid wat te verminderen.

Daarna stik ik het biaisband ook aan de halsopening en ik ga verder met het sluiten van de andere schoudernaad en het aanstikken van het biaisband aan die armopening.

Ik stik en overlock de zijnaden.

Nu komt de zoom. En klaar is het zomerbloesje. Wie heeft een suggestie voor een leuk terrasje (met lekker ijs)?

De halsafwerking met biaisband voor een zomerbloesje is toch geslaagd, he?

halsafwerking bloesje - biaisband naaien - biaisband stikken - biesband stikken

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: biaisbandapparaat 87, katoen, naadband
Benodigde producten:
BERNINA 710
BERNINA 710
Open borduurvoet #20
Open borduurvoet #20
Bandapparaat #87
Bandapparaat #87

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Jaap Ruis BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Ziet er keurig uit, hoop zelf ook eens zo’n afwerking te maken. “Voor beginners”, staat er. Nou, ik maak ongeveer 5 jaar Chaneltype jasjes, maar dit heb ik nog niet gedaan. Vraag me af, of je bouclé op die manier kunt afwerken.

   

  • Bea Callemeyn BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Dankjewel, Jaap, ik vond het ook keurig. Het instellen van ‘beginners’ of ‘gevorderden’ is soms een moeilijke keuze. Ik neem aan dat dit niet je eerste project als absolute beginner is en hoopte dat deze uitleg voldoende kon zijn als je al iéts van naaiwerk achter de kiezen hebt. Ik herinner me trouwens dat in mijn avondopleiding kleding een keukenschort met afwerking biaisband bij één van de eerste stukken gerangschikt stond. Vandaar dat ik het een ‘beginner’ niet wil onthouden. En hopelijk met de ingesteldheid dat nauwkeurig werken nuttig is, dan heb je vanzelf meer succes.  Het verwerken van bouclé op die manier zou ik niet snel doen, anders toch zeker goed verstevigen (en eerst een proeflapje doen). Toch even proberen?

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam