Creatieve berichten over naaien

Personaliseer een kussen met stopvoet #9!

Onze blogger Bea maakte een gepersonaliseerd kussen met de Stopvoet #9! In deze blog deelt Bea met jullie hoe ze precies op dit project is gekomen en wat er allemaal voor nodig is om zo’n gepersonaliseerd project zelf te kunnen maken! Deze maand is dit accessoire het accessoire van de maand. Dat betekent dat je de Stopvoet #9 in januari met 15% korting kunt kopen bij jouw BERNINA dealer? Eerder deze maand schreven we al over de Stopvoet #9. Dus ben je benieuwd naar meer informatie over dit accessoire? Lees dan hier meer!

Kussen decoreren met stopvoet #9

Ik wilde graag aan de slag gaan met het accessoire van de maand voor het decoreren van een kussen met een kindertekening. De stopvoet #9 heeft veel toepassingsmogelijkheden. Wat ik ermee wil doen, heet borduren uit de vrije hand of draadschilderen (in het Engels: threadsketching of free motion embroidery).

Bij deze techniek stik je over een getekende lijn, of kan je helemaal zonder tekening uit de vrije hand werken. Een beetje onregelmatig lijnverloop hoort er bij. Om een duidelijke omtrek te krijgen, kun je verschillende keren na elkaar over dezelfde lijn stikken. Door meer of minder strikt die lijn te volgen, krijg je wat reliëf in de tekening.

Vooral dit filmpje toont hoe je ermee aan de slag kunt:

Ik vroeg enkele kinderen mij te tekenen. Het leek me een leuk experiment en dacht dat ik met die tekeningen nog iets zou kunnen doen.

 Voor het decoreren van een kussen koos ik voor de tekening van Maxime, linksboven.

De lijnen waren echter niet duidelijk genoeg om over te tekenen, daarom digitaliseerde ik de tekening in Corel Draw. Dat is een technisch tekenpakket, dat bijgeleverd wordt bij de aankoop van de borduursoftware BERNINA Designer Plus. Heel interessant om dit tekenprogramma erbij te hebben!

Daarmee kon ik de originele tekening maken en had ik meer contrast:

Vervolgens nam ik die over op wateroplosbaar vlies. Met een lichtbak lukt dit ideaal, maar op een zonnige dag tegen het venster kleven lukt ook goed. Ik gebruikte een blauwe rollerpen. Controleer best eerst of die na het uitwassen geen vlekken zou maken op je stof 🙂 .

 

Wat heb ik verder nodig?

  • Stof voor een kussen (best voorgewassen)
  • Stof voor het gezicht (groter dan de afmeting van de gebruikte borduurring)
  • Mettler Seralon in rood, donkerbruin en bruin.
  • Een borduurring (van de borduurmachine, of een houten exemplaar) met rondom minstens 3 cm ruimte rondom de tekening.
  • Wateroplosbaar vlies, afmeting wat groter dan de tekening.
  • Decovil tassenversteviging (groter dan de borduurring). Als je wat geoefend bent, kan je gerust ook andere versteviging nemen, of ander vulmateriaal.
  • Spoelgaren (ongeveer) in de kleur van het bovengaren

Denk er steeds aan bij deze techniek om het stoftransport uit te zetten. Om comfortabel te starten oefen je alvast wat met de machine op lage snelheid.

 

En dan start ik het stikken van de tekening:

Ik overlock de katoenen lap die voor het kussen zal gebruikt worden.

Bovenop leg ik het lapje contraststof en speld het vast. Onderaan strijk ik het stuk Decovil versteviging vast op de plaats waar het borduursel komt. Helemaal bovenaan komt de tekening op wateroplosbaar vlies. De 4 lagen gaan samen in de borduurring en worden goed aangespannen.

 

Schakel voor deze techniek het stoftransport uit.

De stopvoet #9 gaat op de naaimachine BERNINA 710 en ik start met stikken. Ik beweeg de borduurring met de stof en tekening gelijkmatig mee. Om een bepaald deel beter te kunnen bereiken, of gemakkelijker te bewegen, kan ik de borduurring naar wens draaien.

Wanneer alle lijnen klaar zijn, kan ik het wateroplosbaar vlies wegknippen.

Een controle is nodig om te zien of alle lijnen goed zijn. Ik merk dat ik een stukje vergeten ben, en kan dit nu nog bijwerken.

 

Als alles klaar is, mag het wateroplosbaar vlies weggespoeld worden. Bij een lichte kwaliteit, kan je dit met een stoomstrijkijzer doen, of met een nat wattenstaafje.

En dan is de kindertekening klaar. Desgewenst zou je die ook nog wat kunnen inkleuren met textielstift.

Nu enkel nog het kussen afwerken. Ik kies voor de afwerking met knopen.

Is het niet leuk geworden? Ik ben er alvast blij van geworden. Een blijvende herinnering aan de leuke tekening. Ik ben blij met de grote glimlach die Maxime tekende.

Personaliseer een kussen met stopvoet #9! Bernina

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam