Creatieve berichten over quilten

Kennismaking met de longarm quiltmachine Q16

Tijdens de herfstvakantie zag ik in een lokale Facebookgroep voor naaisters een uitnodiging voor kennismaking met de longarm quiltmachine Q16 op een jaarbeurs. Ik hoefde niet lang na te denken en greep mijn kans. Ik raad iedereen aan om van dit soort demonstraties gebruik te maken om de blik op het naaien te verruimen. Na wat heen en weer chatten, vernam ik dat het een tafelmodel betrof dat mee ging naar de beurs. Het was OK om een eigen lap stof mee te nemen om de machine te testen. Ik heb wel lief gevraagd of het een ‘vrij grote lap’ mocht zijn… en jawel!

 

De longarm quiltmachine Q16

Ik vond meer info rond deze machine op de site van BERNINA. De BERNINA Q 16 spreek toch echt wel tot de verbeelding als je ooit iets doet met patchwork, quilten of vrijehandborduren (ook wel threadsketching of draadschilderen genoemd). Zelf zie ik onbegrensde creatieve mogelijkheden in deze laatste techniek.

Image of BERNINA Q 16.

BERNINA Q 16

Deze longarm-machine is gemaakt voor quilters die meer ruimte nodig hebben voor het quilten. Wanneer je wilt werken met grote quilts in een kleine ruimte, is de extra doorgangsruimte in combinatie met een inklapbare, in hoogte verstelbare tafel, alles wat je wilt en meer!

Meer informatie

De lap stof die mee ging, was ongeveer 80 x 105 cm. Om ermee te starten heb ik wattine tussenvoering voorzien, én een lichte effen katoen als achterkant.  Het project dat ik in gedachten heb betreft een geschreven gedicht. Het handschrift is zo apart dat de tekst onleesbaar wordt, en juist dàt vind ik mooi. Enkel de titel ‘Woordeloos’ is nog herkenbaar. Hieronder al even een zicht op tijdens het maken:

Kennismaking met de longarm quiltmachine Q16

 

De start:

Om te starten heb ik eerst de lijnen gemarkeerd waarbinnen het quiltwerk moet komen. Dan moeten de 3 lagen op elkaar vastgemaakt worden met een rijgsteek. Ik koos voor verticale en horizontale lijnen op ongeveer 5 à 6 cm van elkaar. De stekeninstelling stond op 2 steken per inch, dat betekent dat ze ongeveer 1,25 cm lang zijn. Een mooie steeklengte die vlot werkbaar is.

Kennismaking met de longarm quiltmachine Q16 BERNINA

De machine werkt met de BSR techniek, waardoor je een constante steeklengte krijgt, met welke snelheid je de stof ook beweegt.

Dat is juist het typische aan deze machine, dat je de stof zelf beweegt onder de persvoet, in dit geval de Verstelbare rulervoet #72 en dat de steeklengte gelijk blijft.

Image of Verstelbare rulervoet #72.

Verstelbare rulervoet #72

Met deze voet naai je langs plexiglasrulers en creëer je zo decoratieve quiltontwerpen zoals lijnen, veren, cirkels, etc.

Meer informatie

 

Het echte quilten op de Q16

De rijgsteken horen nog tot het voorbereidend werk, maar nu komt de uitdaging!

Ik wil de achtergrond volledig vullen met lussen. Ze mogen gerust een onregelmatige grootte hebben (dan krijg je een mooie diepte in het werk) en ik kies voor naaigaren Seralon van Mettler in een licht contrasterende kleur.

Het komt er op neer dat je de stof onder de persvoet beweegt, volgens de stiklijnen die je wil maken. Doordat je op deze machine veel plaatst hebt tussen de naald en de motor, en ook opzij natuurlijk, lukt dit goed.

Wanneer het hele oppervlak gevuld is met de lussen, begin ik met de echte tekst. Hiervoor kies ik een dikkere, donkere draad, nl Silk-finish cotton van Mettler, in een dikte 40. Het is makkelijkst om de tekst over te schrijven met uitwisbare stift en daarna te stikken.

Om de wendingen in het handschrift goed te kunnen volgen en vloeiende lijnen te krijgen, zet ik de steeklengte op SPI 10, dit betekent 10 steken per inch, dus steeklengte ongeveer 2,5 mm. Je merkt op dit scherm ook dat je de functies op de pedaal kunt instellen, bv het hechten van de draad. Je krijgt een animatie te zien die de spoelvulling aangeeft.

Na het stikken van de tekst, vond ik dat een extra rand met lussen rondom nog wel wat extra dimensie kon geven.

Kennismaking met de longarm quiltmachine Q16 BERNINA textielkunst

Het gedeelte dat op deze machine kan worden uitgevoerd duurde ongeveer 5 uren.

Kennismaking met de longarm quiltmachine Q16 BERNINA textielkunst

 

Verdere afwerking van het quiltproject

Op de  borduurmachine maak ik een label met titel en namen, op de naaimachine, met het biaisbandapparaat 87 stik ik rondom een bies. Er komt nog een tunnel achteraan om een stevige lat door te steken om op te hangen. En dan is het project klaar.

Kennismaking met de longarm quiltmachine Q16 BERNINA textielkunst

Ik ben best wel tevreden over de kennismaking met de longarm quiltmachine Q16! Dat smaakt naar meer…

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam