Creatieve berichten over quilten

Hoe kan je een quiltje ophangen?

Het is leuk een quiltje te maken, dat je als wandtapijt kunt gebruiken, maar er komt misschien een technisch probleem, want hoe kan je een quilt ophangen?

(He, als ik dat zo schrijf, lijkt het wel een moord…)

Ik maak een tunnel op de achterzijde om een stevige lat of staaf in te steken. Hoe groter de quilt, hoe moeilijker het wordt om niet door te buigen en om mooi glad tegen de muur te hangen. Daarom verdeel ik het gewicht over de middelste helft van het werk. Bedenk wel dat een langer ophangkoord een hoger ophangpunt aan de muur vraagt. Wanneer je een quilt instuurt voor een tentoonstelling, wordt er dikwijls een vaste maat opgegeven voor de tunnel, bv 10 cm.

Dit quiltje is gemaakt op de BERNINA Q 16, waar ik op een beurs een demonstratienamiddag mocht meemaken. Wat ik daar nog meer kon maken heb ik vroeger beschreven in het blogbericht “Kennismaking met de longarm quiltmachine”. Voor dit project vroeg ik een vriend om 3 dingen op te schrijven die hij belangrijk vond. Dat werden ‘muziek’, ‘gezondheid’ en ‘vriendschap’. Ik koos vriendschap en heb dit verder uitgewerkt.

Image of BERNINA Q 16.

BERNINA Q 16

Deze longarm-machine is gemaakt voor quilters die meer ruimte nodig hebben voor het quilten. Wanneer je wilt werken met grote quilts in een kleine ruimte, is de extra doorgangsruimte in combinatie met een inklapbare, in hoogte verstelbare tafel, alles wat je wilt en meer!

Meer informatie

Benodigdheden om een quilt op te hangen:

 • Een afgewerkt quiltje (bij mij 77 cm breed)
 • Biaisband en Bandapparaat #87
 • Een extra strook stof voor de tunnel: even lang als de quilt breed is en 6 cm breed
 • Een staaf of lat: ik gebruikte een uitschuifbare metalen gordijnroede.
 • Mettler Seralon naaigaren in de kleur van het biaisband
 • Een lengte dun touw, 3 keer de breedte van de quilt, dat je naderhand kunt bijknippen, indien gewenst.
 • Een haaknaald
Image of Bandapparaat #87.

Bandapparaat #87

Met het Bandapparaat voor voorgevouwen band #87 kunt je met band heel eenvoudig mooie, gelijkmatige boorden naaien.

Meer informatie

 

De quilt afwerken:

Wanneer de top, vulling en achterkant klaar zijn, heb ik de gewoonte om rondom een zigzagstiksel te stikken, om de 3 lagen goed op elkaar vast te zetten. Dat is beter om ze samen in het bandapparaat door te voeren.

De strook voor de tunnel vouw ik aan beide zijden 1 cm over en stik die met een zigzagstiksel af (doorheen beide stoflagen).

Dit vouw ik dubbel en stik ook met een zigzagstiksel tegen de bovenkant van de quilt:

Hiermee is de quilt klaar om het biaisband aan te stikken met het bandapparaat, ik gebruik hiervoor Open borduurvoet #20:

Image of Open borduurvoet #20.

Open borduurvoet #20

De open borduurvoet #20 is ideaal voor borduren met de naaimachine. Dankzij de grote uitsparing kan de voet probleemloos over dichte steken glijden.

Meer informatie

Laat een flink stuk over bij het begin en het einde. Laat bij het einde een stuk van ongeveer 10 cm over voor het koppelen van begin en einde.

Knip een strookje van enkele cm af van één van beide kanten. Gebruik dit omgevouwen stukje om de overlapping te bepalen bij het afknippen van de losse uiteinden. Het losse stukje toont hoe breed de overlapping moet zijn: ik knip dus het bovensta af op de onderkant van het losse stukje en het onderste lint op de bovenkant.

Nu leg ik de beide uiteinden met de goede kanten op elkaar en ik stik ze schuin af. De naadwaarden worden bijgeknipt.

Het biaisband wordt nu gespeld en op het quiltje aangestikt.

De koppeling is nagenoeg onzichtbaar:

 

En dan verder met de tunnel:

De strook op de achterkant is net smal genoeg om tussen de beide stroken biaisband te zitten:

Strijk de tunnel zo dat de bovenkant tegen de bovenkant van de quilt komt (op 2 mm na).

Op 1/4 van de zijkant maak ik een knipje van 3mm, net onder het biaisband. Daar gaat straks het koordje door.

Gebruik een haaknaald om het koordje vanaf de zijkant door te halen en over de staaf of lat te schuiven.

Zo gaat het koord door de tunnel heen:

Naai de tunnel met de hand vast. Indien gewenst kan je ook de zijkanten dichtnaaien. Zo voorkom je dat de gordijnroede (of staat of lat) er uitglijdt, wanneer je je werk schuin houdt…

Hoe kan je een quiltje ophangen? Bernina biaisband

Hoe kan je een quiltje ophangen? Wel, dit is mijn manier en ik hoop dat je deze uitleg interessant vindt.

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: biaisband, Mettler Seralon naaigaren, quilt, strook katoen
Benodigde producten:
BERNINA Q 16
BERNINA Q 16
BERNINA 710
BERNINA 710
Open borduurvoet #20
Open borduurvoet #20
Bandapparaat #87
Bandapparaat #87

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Marian van Haselen BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Dank Bea, jouw wederom duidelijke en praktische tips en adviezen zijn bij mij altijd welkom.Vraag: ik wil zelf een bandapparaat gaan aanschaffen maar zie dat de bijpassende voet #95 zou moeten zijn.Jij gebruikt voet #20, ik neem aan dat dat ook probleemloos gaat, kun je mij vertellen waarom voet # 95 geadviseerd wordt en kan ik ook een andere voet combineren met het bandapparaat?Welk bandapparaat gebruik jij? Met vriendelijke groet,Marian

  • Bea BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Marian, dank voor je compliment op mijn blogberichten. We zijn altijd blij iets te horen en als je andere suggesties hebt, zijn die zeker ook welkom.

   Het bandapparaat dat ik gebruik is 87, dus eigenlijk bedoeld voor voorgevouwen band. Mijn ervaring is dat dat band dan ook op de mm exact de juiste breedte moet hebben, anders kan het wat schuiven in het apparaat en is het mogelijk boven- of onderaan net niet meegestikt. Het lukt mij om met het apparaat voor voorgevouwen band te stikken met niet-voorgevouwen band. Mijn machine is de 710, 9mm steekbreedte, met boventransport. Ik kan zo het bandapparaat in de open borduurvoet plaatsen dat het band er stabiel onder schuift en op naaldstand -2 op de rand gestikt wordt. Daarvoor moet ik wel het band mee geleiden in het apparaat met mijn rechterhand (duim) om te voorkomen dat het scheef gaat trekken. Het vraagt enige handigheid en sommige naaisters zeiden mij dat het hen niet lukte. Ik vind echter dat het band zich mooi in de hoekjes van het bandapparaat legt en dat het beter meegestikt wordt op de randen. Er staat een YouTube filmpje op mijn kanaal, dat je kan vinden door op YouTube de zoekterm ‘Bea Callemeyn bandapparaat’ in te geven.

   Voet 95 heeft een kleine uitsparing op de zijkant, die misschien beter werkt dan de standaard persvoet voor het bandapparaat op de andere machines (geen boventransport, 5,5mm steekbreedte). Ik weet het niet, ik gebruik die niet, sorry. Je kan ook nog wel andere persvoeten combineren met het bandapparaat, denk ik. Misschien een tip: zou je verkoper open staan voor een workshop bandapparaten? Je zou het kunnen navragen en enkele vriendinnen uitnodigen om samen een demonstratie bij te wonen. Dan zou je eens kunnen proberen.

   Ik hoop dat je hiermee wat meer duidelijkheid hebt

   • Marian van Haselen BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Dank voor je heldere uitleg Bea, inmiddels heb ik ook andere blogs van jou bekeken over het bandapparaat, slim van je om gewoon te proberen met niet-voorgevouwen band, ik weet nu wat ik ga kiezen en wellicht mag ik het apparaat wel even uitproberen bij mijn dealer.

    Ik kijk weer uit naar je volgende blogs.

     

   • Bea BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Marian, ik hoop dat je er evenveel plezier in vindt als ik. Echt blijven proberen, want het vraagt blijkbaar toch wat handigheid. Als ik je er later nog mee zou kunnen helpen, dan laat je het nog maar weten!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam