Creatieve berichten over naaien

Sportlegging naaien in een uurtje (met gratis patroon)

In deze blog toon ik je hoe je een supersimpele sportlegging uit lycra in een uurtje naait en hoe je dit met de gewone naaimachine kan doen. Met de bijpassende sportBH die ik als extraatje naaide, heb ik nu de ideale yoga-outfit. Beide maakte ik zelf voor de eerste keer en zoals je verderop wel zal lezen, botste ik op een grote fout onderweg.sportlegging en sportBH naaien

Sportlycra

Ken je Spoonflower al? Je kan er stof laten printen naar wens, op heel wat verschillende ondergronden, met een design naar keuze. Je maakt het design zelf, of je kiest uit hun database met duizenden designs.

Na al 5 jaar dezelfde sportoutfit, was ik dringend toe aan een nieuwe sportlegging en sportBH en vond dit de uitgelezen kans om eens de sportlycra van Spoonflower te proberen.

In augustus bezocht ik de tentoonstelling van Gustav Klimt en was zo geïnspireerd door zijn kleurrijke art nouveau stijl dat ik een sportoutfit wou ontwerpen in een gelijkaardige stijl. Ik begon mijn zoekopdracht op Spoonflower dus met Klimt. Zo kwam ik bij deze designer uit waarbij je wel invloeden van Klimt ziet in haar werk, maar het ook niet al te letterlijk is. Vooral die organische vormen geïnspireerd op de natuur komen terug en ook het gebruik van veel geel. Ik moet natuurlijk ook een beetje aan de draagbaarheid denken en welke kleuren bij me passen. Ik hou wel van kleurrijk, maar het moet ook niet al te ‘luid’ zijn. Dus werd het deze blauwe zee-achtige print die ik ideaal vind om in te sporten.

sportlegging peg legs patterns for piratessportBH + sportlegging naaien

Wil je ook graag een stof uitkiezen bij Spoonflower? Met de code Clio15 ontvang je alvast 15% korting!

Patronen voor een sportoutfit

Voor de sportlegging gebruikte ik de Peg Legs van Patterns for Pirates, een gratis patroon. Hier wil ik al onmiddellijk mijn grote blunder toegeven. Het patroon is niet gemaakt voor een sportlycra, maar eerder voor een tricot die heel wat meer stretch heeft. Ik selecteerde wellicht de juiste maat, maar kwam veel te klein uit doordat de stof te stevig is. Gelukkig zijn de inbegrepen naden in het patroon nogal groot en kon ik de legging zo nog redden. Ik kan er in, en het voelt niet als een dwangbuis, maar je ziet wel dat de print wat vervaagt bij het dragen doordat de rek op de stof echt te groot is.

Wil je het Peg Legs patroon ook maken, gebruik dan een tricot met heel veel rek maar ook voldoende stevigheid, of neem een maat of 2 groter als je die ook in sportlycra wilt maken.

Voor de sportBH gebruikte ik Simplicity 8339 die ik al jaren ongebruikt in de kast heb liggen. Ik nam mijn maten en volgde de patroonaanwijzingen om de correcte patroonmaat te selecteren. Tot mijn genoegen zat het er direct boenk op!

simplicity 8339 sportBHsimplicity sportBh en peg leg leggings

Benodigdheden

 • Sportlycra
 • (+ stretch mesh als voering, elastiek van 3,5 cm breed en een BH sluiting voor de sportBH)
 • Universeel garen
 • Stretchnaald 75

Je kan de volledige sportlegging (en ook de sportBH) naaien op de gewone naaimachine zoals ik deed op mijn BERNINA 475 QE, maar je kan ook de overlockmachine gebruiken om de naden af te werken.

Image of BERNINA 475 QE.

BERNINA 475 QE

De B 475 QE doet het hart van elke quilter sneller kloppen. De machine wordt geleverd met uitstekende accessoires, is perfect geschikt om mee te quilten en heeft een ideaal formaat!

Meer informatie

Als je de gewone naaimachine gebruikt, selecteer je de stretchsteek. Deze geeft veel rek maar ook veel stevigheid.

Voor het grootste deel gebruikte ik de Boventransportvoet #50 die ervoor zorgt dat de stoflagen niet verschuiven ten opzichte van elkaar.

Image of Boventransportvoet #50.

Boventransportvoet #50

De Boventransportvoet met 3 verwisselbare zolen en kantliniaal #50 is een essentieel hulpmiddel bij het naaien van moeilijke stoffen

Meer informatie

Naaien van de sportlegging

Dit is echt een ideaal beginnersproject dat je op een uurtje in elkaar naait! Met patroon en stof knippen bijgerekend, kom je op zo’n 2 uurtjes.

Het patroon voor de sportlegging bestaat ook maar uit 2 patroondelen: 1 broekpand en de tailleband. De constructie bestaat dus enkel uit de binnenbeennaden stikken, de kruisnaad stikken, de tailleband aanstikken en de pijpjes zomen. Easy peasy!!

sportlegging naaien in een uurtje

sportlegging naaien in een uurtje

binnenbeennaad stikken

sportlegging naaien in een uurtje

kruisnaad naaien (kan evt met een dubbel stiksel)

sportlegging naaien in een uurtje

verticale naad van tailleband naaien

sportlegging naaien in een uurtje

de tailleband en de bovenrand in 4 verdelen en aan elkaar naaien

sportlegging naaien in een uurtje

pijpjes omzomen en vanbinnen uit tegen de rand stikken met een stretchsteek

Ik gebruikte voor alle naden de stretchsteek. Omdat ik mijn legging toch wou redden en een heel nauwe naad stikte kon ik de naad niet meer overlocken. Ik zou dit wel gedaan hebben bij de normale naad van 1,25cm. Je kan de naden onafgewerkt laten als je wilt, want de sportlycra rafelt niet. Het ziet er natuurlijk een tikkeltje minder professioneel uit, maar behalve jij ziet niemand de binnenkant.

stretchsteek

Ter hoogte van de kruisnaad kan je eventueel een dubbel stiksel naaien. Zeker in mijn geval van een te kleine maat, kan dat wel eens handig zijn om de boel bijeen te houden ?sportlegging peg legs patterns for piratessportlegging gratis patroon

Naaien van de sportBH

Voor dit patroon, heb je best al iets meer ervaring. Ook hier gebruikte ik overal de stretchsteek en de naden worden niet afgewerkt want ze zitten mooi verstopt tussen voering en buitenstof.

Om de band door te stikken en achteraan te bevestigen gebruikte ik de smalle kant voet #10.

smalle kant voet #10

Voor de randen aan hals, armen en rug wordt telkens een biais uit dezelfde stof gebruikt. Je kan hier ook met contrasten gaan werken als je wilt.

Bij de band wordt een taille-elastiek van 3,5cm in de stof geschoven, maar je kan ook bv een gekleurde taille-elastiek gebruiken en de stof weglaten. De band wordt hier achteraan gesloten met een BH-sluiting die netjes in de stof verwerkt zit.

Ik vind vooral de achterkant van de sportBH heel mooi. Het is een basic model, maar de print is druk genoeg om er toch iets speciaals van te maken.

sportBH simplicity 8339sportlegging gratis patroon

Raar genoeg, was dit mijn eerste keer dat ik sportkleding naaide, maar het is zeker voor herhaling vatbaar! Vooral het feit dat ik mijn eigen print kan uitkiezen en daar iets heel uniek van kan maken, moedigt me aan om nog een hele sportset te maken. Ik moet natuurlijk wel genoeg tijd vinden om effectief te sporten ook haha.

Wil je met de overschotten aan lycra ook nog een bikini of badpak maken? Daar kan ik je bij helpen! Bekijk hier mijn online cursussen of hier de galerij aan inspiratie voor lingerie- en swimwearpatronen.

Liefs,

Clio

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: lycra, Sportlycra, stretchnaald, universeel garen
Benodigde producten:
BERNINA 475 QE
BERNINA 475 QE
Ritsvoet #4
Ritsvoet #4
Smalle kantvoet #10
Smalle kantvoet #10
Boventransportvoet #50
Boventransportvoet #50

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

7 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Clio Deprest BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hallo,  de naadwaarde is inbegrepen en bedraagt 1 inch, das 12mm. Ik heb op 5mm genaaid waardoor de maat toch nog ok is.  Ik zou voor een legging voor de sportlycra gaan. Deze is echt perfect daarvoor. Ik ga er ook een badpak mee maken, maar de sportlycra voelt niet aan als een badpaklycra.  Ik hoop dat dit helpt! Groetjes,  Clio  

 • Emy Theunissen BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hi!

  Heel leuk om te lezen. Is het patroon met of zonder naadwaarde als je jouw maat uitkiest?
  En bij spoonflower was ik aan het kijken welke stof dan het slimste is om te kiezen voor sportkleding . De performance Pique leek mij het beste of de sport lycra? Want lycra kan ook heel verschillend zijn mbt wel voor zwemkleding maar sportkleding je net wat dikker wilt bijvoorbeeld?

  Ik ben benieuwd!
  Groetjes, Emy

 • Clio Deprest BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Goeie tip! heb je zelf al een legging met dat garen gemaakt? Ik vertrouw het nog niet echt omdat ik vind dat dit garen gemakkelijk loskomt bij naden waar veel rek op komt te staan. Maar kan zijn dat het aan mijn instellingen ligt. 

 • Y. Dankers BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Misschien een goede tip om van Mettler seraflex garen te gebruiken. Dat is garen met rek erop. Ideaal voor alles wat met stretch genaaid wordt.

 • Clio Deprest BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hallo Johanna, Je gaat hier in de tekst,  naar de tweede subtitel ‘patronen voor een sportoutfit’ en klikt op de rode tekst ‘peg legs van patterns for pirates’. Dan zie je de webshop waar je dit gratis kan downloaden. Groetjes, Clio

 • Johanna Klerken BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Mijn vraag is,waarom is het zoeken naar het  gratis naai patroon in de beschrijving altijd zo,n puzzel?Ik wilde die sport BH met die legging maken,maar kon het download patroon niet vinden,waarom niet gelijk bij de beschrijven bovanaan op de site een Duidelijke verwijzing zetten van bv ..Hier Downloaden..? Valt me altijd op dat de gratis patronen wel aan geboden worden,maar niet te vinden zijn! Graag uw duidelijk antwoord  gr Johanna

  • Amber Luijbregts BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Hi Johanna,

   We waarderen het ontzettend als bloggers gratis patronen delen op de BERNINA blog met als doel blog bezoekers te inspireren. Alle BERNINA bloggers hebben een persoonlijke schrijfstijl, wat wij juist heel leuk vinden. In dit geval heeft Clio een hele paragraaf gewijd aan uitleg over de gebruikte patronen, en in die alinea heeft ze URLs naar beide patronen geplaatst. Daar kunt u het gratis patroon dus vinden.

   Veel plezier met het maken van de legging!

   Groetjes,

   Amber van het BERNINA-team

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam