Creatieve berichten over naaien

Upcycle: Didi trui maken

Voor deze upcycle blog ging ik aan de slag met een oude trui, het Didi patroon van Fibremood en mijn overlock. Kijk je mee naar wat ik maakte?

Upcyclen

Ik heb een stapeltje oude truien liggen die ik wil upcyclen en één daarvan is een cardigan van tijdens mijn zwangerschap die nu veel te wijd valt voor me. Het is een gebreide cardigan met een kabelpatroon, dus dat geeft me minder bewegingsvrijheid om er iets nieuws van te maken, maar net deze uitdaging vind ik heel leuk.

oude trui upcyclen

Mixen met een andere stof was geen optie, want ik vond geen matchende kleur of stofsoort in mijn stoffenstash. Zo’n grof breisel combineren met een stuggere stof is niet altijd een succes, dus beter enkel werken met de cardigan op zichzelf.
Een beetje gesnuister in mijn patroonboeken en online en ik vond een leuk patroon om mee te werken.

Didi trui van Fibremood

Mijn voorkeur was om er een Didi trui van Fibremood, zonder mouwen, mee te maken. Het patroon kan je los kopen als pdf, of vind je in patroonboek nummer 17.

Ik maakte eerst het patroon en puzzelde er dan mee op de cardigan om na te gaan of het zou lukken. Nipt, en hier en daar wat ‘foefelen’, maar een haalbare upcycle!

Verder heb ik niet veel andere materialen nodig: gewoon garen, overlockgaren en een rits.

benodigdheden Didi Fibremood trui

Patroondelen uit de stof knippen

Ik heb al een afgewerkte boord in de cardigan, dus die kan ik gebruiken als onderkant van de Didi trui.

Probleem is dat het een cardigan is, dus ik heb 2 keer een half voorpand met afgewerkte rand in plaats van 1 groot voorpand dat ik nodig heb voor de Didi trui. Dat gaan we later oplossen door de helften met een speciale overlocksteek samen te voegen.

Nog een probleem bij deze upcycle is de kraag van de Didi trui, daar heb je een heel groot stuk stof voor nodig want de volledige kraag wordt gedubbeld en uit 1 stuk geknipt. Ik loste het op door 3 stukken stof samen te voegen. Je leest het verder hoe de kraag tot stand komt.

kraag upcycle Didi trui

Opmerking: als je het patroondeel moet opsplitsen in meerdere stukken wegens gebrek aan stof, vergeet dan zeker niet naadwaardes toe te voegen op de plaatsen waar je de stukken tegen elkaar moet naaien!

Aparte stukken samenvoegen

Als je meerdere stukken hebt voor 1 patroondeel, kan je best eerst al deze delen samenvoegen alvorens je aan de ‘werkwijze’ die bij het patroon hoort begint.

Voor dit type stof gebruik je best de overlock. Ik naaide deze geupcyclede Didi trui met mijn BERNINA L 860 overlock. En met dit project kon ik mijn machientje eens écht testen, want het zijn DIKKE lagen waar die door moet. En ik kan alvast vertellen dat dit geen enkel probleem was. 

Image of BERNINA L 860.

BERNINA L 860

✓ One-step BERNINA luchtinrijgsysteem ✓ Eenvoudige steekkeuze via het scherm ✓ Handige vrije arm ✓ Totale steekcontrole voor perfecte naden ✓ Royaal naaioppervlak

Meer informatie

Eerst maakte ik van 2 halve voorpanden 1 voorpand. Omdat de middenvoornaad al uit afgewerkte gebreide randen bestaat en ik niet te veel bulk wil op die naad, gebruikte ik hiervoor de 2-draads platte naad. Dit is een naad die je een beetje kan opentrekken zodat de stukken stof eerder tégen elkaar aan komen te liggen ipv op elkaar met een dikke naad. Bij een effen stof zou je dan horizontale steekjes zien aan de goeie kant, maar bij dit grove breisel is dat niet. (op de middelste foto zie je de averechtse kant)

BERNINA L8602-draads platte naad overlockupcycle Didi Fibremood

Volgende stap is de 3 verschillende kraagdelen tot 1 deel naaien. Hiervoor gebruik ik de 4-draads overlock met geïntegreerde veiligheidsnaad. Dit is zo’n beetje de standaardsteek op de overlock. Die gebruik ik althans het meest.

L860 4-draads overlock
Nu heb ik 1 kraagdeel, maar mijn kraag is niet symmetrisch. De stof ligt niet overal in dezelfde draadrichting en de breisteken zijn ook niet op alle delen gelijk. Misschien niet goed voor de perfectionisten onder ons, maar ik vind dat net de charme van een upcycle project. Het geeft een aparte, imperfecte toets aan je kledingstuk. 

kraag Didi Fibremood upcycle

Grof gebreide stoffen verwerken met de overlock L860

Belangrijk bij werken met zo’n rekbare stoffen is dat je het differentieel transport aanpast! Ik twijfel steeds welke kant ik uit moet, maar er staat een handig filmpje naast de knoppen waarop je kan zien welke waarde je nodig hebt om sneller of trager door te voeren. In mijn geval zette ik het differentieel transport op 2.0 (de hoogste waarde). Als je dit niet aanpast, rekt de stof veel te veel uit. Op de foto’s hieronder zie je het verschil tussen een differentieel transport van respectievelijk 1.20 en 2.0.

differentieel transport L860differentieel transport L860

Voor de overige aanpassingen van de overlockmachine aan de gebreide stof kan je met een proeflapje testen en telkens wat aan de knoppen draaien tot je steek goed zit. Ik gebruik liever de automatische functies van de L860: je selecteert eerst je stofsoort, dan welk soort steek je nodig hebt (bv enkel afwerken, of naaien en afwerken tegelijk, rolzoom,…) en de draadspanningen worden automatisch goed ingesteld. Bovendien toont de interface je op welke waarde de persvoetdruk moet staan, of je het mes al dan niet moet inklappen, wat de steekbreedte moet zijn, waar je moet inrijgen of uitrijgen, etcetera. Echt heel handig.

L860 BERNINA

In dit geval stond de persvoetdruk op 3. Je moet die dus verlagen ten opzichte van het gemiddelde.

Werkwijze voor de Didi trui

  • Schoudernaden stikken en afwerken tegelijk. Steek: 4-draads overlock met geïntegreerde veiligheidsnaad.

4-draads overlock L860

  • Zijranden van de kraag afwerken. Omdat dit een enkele stoflaag is, gebruik je de 3-draads overlock breed. Kijk bij elke andere steek goed na welke naald je moet inrijgen, de andere verwijder je.

3-draads overlock breed L8603-draads overlock breed L860

  • De rits spelden op de onderste helft van de zijrand van de kraag. Het ritsuiteinde bovenaan naar opzij plooien en spelden en dan de bovenste helft van de kraag over de rits met het onderste kraagdeel spelden. Binnenkant en buitenkant liggen dus met de goede kanten tegen elkaar en de rits ertussen in. Je naait dan zo in 1 keer de rits aan het kraagdeel, door alle lagen heen.

upcycle Didi trui Fibremood

Hiervoor gebruikte ik de BERNINA 475 QE. Op deze machine moest ik ook eerst enkele aanpassingen doen voor het werken met deze stof: onder andere de naaivoetdruk aanpassen. Je draait aan de knop totdat je ziet dat het voetje hoger komt te staan, mag op de maximale stand. Op die manier kunnen de dikke stoflagen gemakkelijker onder de voet door. De rest past de machine automatisch aan als je grof gebreid aanduidt bij stofkeuze. Mijn machine raadde me bijvoorbeeld een steeklengte van 4.0 aan.

Image of BERNINA 475 QE.

BERNINA 475 QE

De B 475 QE doet het hart van elke quilter sneller kloppen. De machine wordt geleverd met uitstekende accessoires, is perfect geschikt om mee te quilten en heeft een ideaal formaat!

Meer informatie

verstelbare naaivoetdruk

Voor de rits gebruik je Ritsvoet #4. Vergeet eerst ook niet onderaan de rits een horizontaal stiksel te geven zodat de trekker van de rits een stop heeft (enkele bij ritsen aan de lopende meter).

Image of Ritsvoet #4.

Ritsvoet #4

Door de het smalle voorstuk kan de ritsvoet #4 zeer dicht langs de tandjes van de ritssluiting naaien, waardoor de rits exact kan worden ingezet.

Meer informatie

kraag Didi Fibremood

  • Keer de kraag met de goede kanten naar buiten en speld deze in de uitsnijding voor de kraag. Je kan best eerst de markeerpunten aanduiden met een rijgdraadje.
    Deze stap ziet er ingewikkeld uit op de tekening in de werkbeschrijving, maar het is minder moeilijk dan het lijkt. Je speldt de kraag er in en stikt rondom rond waarbij je telkens in een rechte lijn stikt tot aan een markeerpunt, daar de naald laat zitten en je werkstuk draait om dan verder rechtdoor te stikken.
    Deze stap naai je best eerst met de gewone naaimachine en nadien werk je de randen af met de overlock.

kraag Didi Fibremoodkraag Didi Fibremood

  • Vervolgens werk je de mouwuitsnijding af. Ik gebruikte hiervoor de 2-draadsfestonsteek breed.

2-draads feston steek L860Didi Fibremood trui upcycle

  • Tenslotte naai je de zijnaden. Dit doe je ook met de 4-draads overlock met geïntegreerde veiligheidsnaad.

Het was de bedoeling om hier te eindigen, maar bij het passen vond ik het mooier om de mouwuitsnijding toch wat in te slaan. Dit kwam mooier uit op de schouders. Ter hoogte van de schoudernaad plooide ik 3cm naar binnen en ter hoogte van de zijnaad plooide ik 1 cm naar binnen. Ik naaide dit vast met de hand opdat het mooier zou vallen.

En ziezo nu is de geupcyclede Didi-trui helemaal klaar.

upcycle: Didi trui makenDidi trui Fibremood upcycleDidi Fibremood upcycleDidi Fibremood zonder mouwenupcycle Didi trui maken

Ik kon niet wachten om hem te dragen en heb hem ondertussen al uitvoerig getest. Een zaligheid om aan te hebben! En deze combineert met zoveel dingen uit mijn kast: rolkraagjes, hemden, shirtjes, body’s.

Misschien kon ik jou inspireren om eens aan de slag te gaan met oude truien. Er zijn nog zoveel mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld eens snuisteren in de BERNINA blog onder het trefwoord upcycle.

Wil je meer van mijn creaties zien, neem dan een kijkje op @cliosatelier.

Liefs,

Clio

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: Amann Mettler Seralon garen, gebreide stof, mettler seracor, rits aan de meter
Benodigde producten:
BERNINA 475 QE
BERNINA 475 QE
BERNINA L 860
BERNINA L 860
Ritsvoet #4
Ritsvoet #4
Boventransportvoet #50
Boventransportvoet #50

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam