Creatieve berichten over borduren

Mijn borduuravontuur

Mijn borduuravontuur is een nieuwe rubriek waarin gepassioneerde borduursters zich voorstellen. Ze nemen je mee in de zoektocht naar de vele mogelijkheden van hun borduur/naaimachine en de avonturen die ze hierbij meemaken.

Ik ben Hilke van der Velden en naaien zit bij ons echt in de familie. Met een moeder die voor ons kleding maakte en tantes die coupeuse zijn, wandkleden en patchwork maken is het naaien eigenlijk met de paplepel ingegoten.

Borduren deed je met de hand… tot vorig jaar! Ik ruilde mijn bernette in voor een BERNINA 540. Met borduurmodule. Ik heb eerst vooral heel veel uitgeprobeerd. Nu dat het wat beter gaat schroom ik er niet voor om iets moois te maken. Een mooie rand op een kraag van een blouse of een bloem op mijn Moederdag cadeau. Het borduren is voor mij geen hobby op zich het moet iets toevoegen aan het werkstuk dat ik aan het maken ben. Met een eigenborduursel maak je het project net wat meer jij. Dit jaar hoop ik de borduur software te kunnen kopen om nog meer inspiratie op te doen.

Maar voor nu kom je met wat creativiteit en slim downloaden al een heel eind.

Creatief borduren met de BERNINA 540: Van onderzetters tot prachtige tassen.

Welkom bij mijn blog, waar ik je meeneem in mijn creatieve borduuravonturen met mijn geliefde BERNINA 540 naaimachine.

Sinds kort heb ik een Borduurvoet #15, waarmee ik heerlijk vrij kan borduren. Ik ben enthousiast aan de slag gegaan en heb allerlei leuke projecten gecreëerd.

Image of Borduurvoet #15.

Borduurvoet #15

Dankzij de ovale vorm en het mechanisme met verticale veer is de borduurvoet #15 de perfecte naaivoet voor borduren uit de vrije hand en stoppen.

Meer informatie

Een van mijn favoriete projecten was het maken van een nieuw stofje door kleine lapjes stof tussen twee lagen vliesofix te borduren. Dit stofje heb ik vervolgens gebruikt als onderzetter voor een beker. Het gaf een unieke en persoonlijke touch aan mijn tafelsetting.

Ik ben echt trots op de placemat die ik speciaal voor mijn moeder heb gemaakt. Het borduurwerk van de roos in het midden is perfect gelukt. Het lijkt alsof de roos bij de stof hoort, maar in werkelijkheid is het een prachtige creatie op zichzelf.

Een van mijn kleinste borduurprojecten is mijn naaldenboekje. Hoewel het niet helemaal perfect is, met letters van verschillende groottes, ben ik er nog steeds blij mee. Het is handig en persoonlijk, en ik kan mijn naalden nu gemakkelijk terugvinden.

Maar laten we niet vergeten dat ik ook een tas heb gemaakt voor mijn vriendin. Dit is misschien wel mijn leukste project tot nu toe. Het creëren van iets functioneels en tegelijkertijd esthetisch aantrekkelijk is een geweldige uitdaging. Mijn vriendin was er dolblij mee, en dat maakte het des te bevredigender.

Hoewel ik nog geen groot project heb aangepakt, zijn er talloze ideeën die door mijn hoofd spoken. Ik heb nog zoveel wensen en plannen om te naaien. En als ik tijdens mijn naaiprojecten merk dat een borduurwerk iets extra’s toevoegt, aarzel ik niet om mijn vaardigheden te gebruiken.

Nu wil ik graag enkele tips delen voor beginners die geïnteresseerd zijn in borduren:

1. Probeer vooral veel uit en verwacht niet dat alles meteen perfect lukt. Begin met goedkope stukjes stof en gebruik goede versteviging om te oefenen. Oefening baart kunst, en het is een leuke en leerzame ervaring.

2. Zorg altijd voor goede naalden. Een goede naald kan het verschil maken bij het borduren en voorkomt problemen zoals gebroken draden of beschadigde stoffen.

Nu wil je vast meer weten over mijn borduurruimte. Onze kinderen hadden een gamekamer, maar die ruimte werd niet veel meer gebruikt. Gelukkig kon ik deze ruimte omtoveren tot mijn eigen atelier. Het is de ideale plek om mijn creatieve passie te uiten.

Als het gaat om hulpmaterialen, gebruik ik een verscheidenheid aan materialen, afhankelijk van de stof en het garen dat ik gebruik. Papier en vliesofix zijn mijn meest gebruik

Is het borduren voor jou vaker een komedie, drama of thriller?

Drama, ik ben tenslotte een beetje een drama queen. Het moet eigenlijk meteen perfect en dat is niet altijd.

Overdag of ‘s-avonds borduren?

Wanneer ik tijd heb, en maak, zit ik in mijn atelier. ’s Avonds altijd te moe voor de was maar niet te moe om iets te creëren met mijn machine.

Doordeweeks of in het weekend borduren?

Dat maakt niet uit. Net wanneer ik tijd heb.

 Koffie, thee, wijn of champagne tijdens het borduren?

Tijdens altijd water en achteraf een lekker wijntje.

Een schattig rompertje borduren of een stoere steampunk outfit?

Rompertje zeker!

Pietje Precies of niet?

ja heel erg. Ik maak best wel wat voor anderen maar ben eigenlijk nooit 100% tevreden. Het kan altijd mooier en beter.

Grootse projecten of snelle projectjes?

Meestal klein en snel.

Is je borduurruimte een georganiseerde chaos of altijd netjes?

Een chaos als ik aan het werken ben, ruim het altijd op na het werk. Dan kan ik zo weer beginnen. Creative curry noemde iemand het laatst.

Zelf je motief ontwerpen of er een kopen?

Tot nu heb ik alleen gekocht. Ik hoop snel de software te kunnen kopen zodat ik zelf kan ontwerpen. Zin in!

 

We danken Hilke voor dit boeiende verhaal en we wensen haar veel succes met het ontwerpen van eigen borduursels. Het BERNINA team

Benodigd materiaal: Bernina 540, bijpassend garen, borduurgaren, borduurvlies, Quiltstoffen, schaar, tussenvulling, vlieseline
Benodigde producten:
Borduurvoet #15
Borduurvoet #15

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam