Creatieve berichten over naaien

Mijn borduuravontuur – Annelies Wouters

In deze rubriek stellen we gepassioneerde borduursters aan je voor.

Zij vertellen je over hun borduuravonturen en de creatieve uitdagingen die ze meemaken tijdens hun zoektocht langs de vele mogelijkheden met hun borduur-/naaimachine.

Ik ben Annelies, een moeder, echtgenoot en leerkracht. In al deze verschijningsvormen ben ik gedreven en flexibel, maar ook erg leergierig. Het lesgeven zit in de familie: net als vader, moeder en tantes en nonkels geef ik les in het middelbaar, met een passie voor talen. Na de schooluren geef ik ook wekelijks workshops naaien aan een gemakkelijker en gemotiveerder publiek in de Stoffenschuur in Schaffen. Mijn mama was immers een leerkracht ‘snit en naad’ en ik kreeg het naaien duidelijk met de genen èn de paplepel mee. Ik kwam er een jaartje geleden pas achter dat ook mijn verdere voorouders al in de stoffenbranche werkten.

Als naai-juf vind ik dat ik zelf ook mag blijven bijleren, dus stortte ik me een paar jaar geleden in het borduuravontuur! Een onbekende dimensie in het naaien ontvouwde zich: aan de slag gaan met ontwerpen, zelf je design bewerken en dan het resultaat bewonderen. Het boeit me allemaal! Al gauw ging ik testen met materialen: welke versteviging geeft het beste resultaat? Welke naald en draad zijn betrouwbaar? Er zijn nog heel wat vragen die me motiveren om op onderzoek te gaan. En hoewel ik héél graag de juf speel, ben ik ook graag de leerling die nog het plezier kan ondervinden van het ontdekken.

Ondertussen borduurde ik er dus op los. Het liefst werk ik met moderne ontwerpen en hoop ik een beetje verrassend uit de hoek te komen. Op een mosgroene jurk zette ik een gouden schildpad op de schouder, als een soort epauletje. Op een deftig jasje borduurde ik ‘Is it Friday yet’ op de rug. Op een floeren broek zette ik een monogram. Mijn soft shell jas pimpte ik met ‘Think twice, cut once’ en een paspop op de mouw. Mijn typische borduurwerk springt niet in het oog, maar maakt het kledingstuk.

Mijn borduuravontuur

Ik ben al 8 jaar de gelukkige bezitter van een Bernina 720. Pas 2 jaar geleden schafte ik de borduurmodule aan voor deze prachtmachine. Al van bij de aanschaf wist ik dat ik ooit die optie wilde verkennen, maar als meer dan voltijds werkende moeder van 3 moesten er ook tijd en middelen zijn, dus liet het even op zich wachten.

Ondertussen kende ik mijn machine gelukkig al wel door en door. Dat maakt het starten met borduren wel gemakkelijker. Wanneer je vertrouwen hebt in je materiaal, krijg je kleine problemen ook vlotter opgelost. Mijn naaihoek staat in de hoek van de keuken. Ik kan zo zitten prullen en werken, terwijl de kinderen hun huiswerk maken, mijn man kookt, … Hoewel ik eerst een heel bureau ter beschikking had, verhuisde ik al snel naar deze kant van het huis. Mijn gezinsleden vinden het gezelliger, en ik kruip ook sneller achter mijn machine om nog wat te naaien, verstellen of borduren, zonder dat ik elke keer alles moet opruimen en wegstoppen. Het is soms een rommelhoek, maar met een gezin van vijf is het sowieso moeilijk om alles opgeruimd te houden, toch?

In de schuifjes en kasten rond mijn naaihoek heb ik voldoende plaats voor mijn materiaal. De borduurramen en garens passen in de schuifjes. De versteviging en ander gerief steek ik in Curverbakken. Die kan ik in de kast of onder mijn werktafel laten staan. Ik bewaar mijn borduurspullen in een andere schuif dan mijn naaispullen. Zo heb ik alles vlot bij de hand wanneer ik de machine ombouw en geraakt er niets door elkaar, want in het begin is het wel een stappenplannetje dat je moet volgen. Na een paar keer lukt het heel vlot en is het al helemaal niet meer zo’n opgave. Ook de borduurmodule blijft in de buurt. Ik kan ze meestal op mijn tafeltje aan de kant schuiven. Wanneer ze daar toch in de weg staat, zet ik ze gewoon even aan de kant.

Bij de borduurmodule kwamen 3 borduurramen: van klein tot behoorlijk groot. Ik droom wel nog van een nog groter borduurraam. Het lijkt me heerlijk om zo een mega-uitvergrote bloem te borduren op een rok of bloes. Of aan de slag gaan met geometrische figuren die door elkaar lopen. Ik zoek de eerder moderne en abstracte motieven op, maar ik bewonder soms ook de klassieke borduurontwerpen met sprekende, vibrerende kleuren.

Ik vind een borduurproject geslaagd, wanneer het een kledingstuk zonder twijfel een meerwaarde geeft. Soms kan ik gewoon niet kiezen wat ik erop zet, omdat de mogelijkheden soms eindeloos zijn. In het begin had ik vertrouwen bij minder dichte borduurdesigns: lijntekeningen zijn dankbaar en altijd succesvol als beginner. Daarna kwamen de ingewikkelder werken, met vullingen en overlappingen. Ik hoop in de vakantie nog veel tijd te hebben om verder te experimenteren.

Borduurdillema’s 

 • Overdag of ‘s avonds borduren?

Aangezien een groter werk wel wat tijd nodig heeft, probeer ik er overdag tijd voor te maken.

 • Doordeweeks of in het weekend borduren?

Weekends en vakanties: verwacht nooit dat je ‘nog snel effe’ iets afwerkt. Ik doe zelden 2 maal hetzelfde, dus dan ben je er toch altijd weer net iets langer mee bezig… Dus weekends.

 • Koffie, thee, wijn of champagne tijdens het borduren?

KOFFIE! Tenzij iemand een fles champagne wil opendoen? Dan is weigeren onbeleefd natuurlijk…

 • Een schattig rompertje borduren of een stoere steampunk outfit?

Ik doe ze allebei, maar zeker voor mezelf gaat het eerder naar de steampunk outfit…

 • Wat borduur je meer: fashion of home-deco

FASHION! Ik heb een stuitend gebrek aan interesse voor kussens en theedoeken.

 • Pietje Precies of niet?

Realistisch Rientje. (Er zijn grenzen en vooral ook tijdsgebrek.)

 • Grootse projecten of snelle projectjes?

Maximum effect en plezier! Dan maakt het niet uit hoe groot of klein.

 • Is je borduurruimte een georganiseerde chaos of altijd netjes?

Alles is altijd een beetje chaos bij mij. Vraag maar aan mijn collega’s (…grijnst schuldbewust).

 • Zelf je motief ontwerpen of er een kopen?

Beide. Maar in beide gevallen na veel wikken en wegen.

 • De naad lostornen of gewoon doorwerken alsof het nooit gebeurd is?

Losmaken… Ik kan het als juf gewoon niet maken, hé? Vroeger zou ik wel doorgewerkt hebben, denk ik. Hoewel ik het dan weer niet aan mijn moeder zou durven laten zien. Losmaken dus!

 • Koop jij een kledingstuk om te borduren of maak je het hele project zelf?

Alles zelfmaken, liefst. Dan weet je ook welke kwaliteit erachter zit en hoe lang je kledingstuk zal meegaan.

 • Borduren op kleding of op accessoires, quilt?
 • Zeker op kleding! Het quilten vind ik zo indrukwekkend, maar ik ben echt te ongeduldig om zo lang aan hetzelfde stuk te werken. Om die reden lukt breien dus ook niet zo… Met mijn leerlingen heb ik gelukkig veel meer geduld.
  • Koop je wel eens online borduurpatronen en zoja waar?

  Bij embroideryonline.com en vooral bij urbanthreads.com. Zij hebben heerlijk humoristische en grafische ontwerpen.

  • Ben je in het bezit van borduursoftware?

  Ik heb de V9 versie van de Bernina Borduursoftware. Ik werk nogal vlot met software, dus ik was er vlot mee weg, maar je moet er wel vanuit gaan dat het een programma is waar je even mee moet leren werken.

  • Heb je een borduurtic?

  Uren twijfelen aan welk ontwerp en het dan nog eens veranderen.

  • Wat draag je tijdens het borduren?

  Wat ik ’s morgens aantrek…

  • Praat je tegen je machine?

  Heel zeker: maar enkel vragend, positief en motiverend!

  • Heeft/hebben jouw machine(s) een naam?

  Nee, maar wel stickers.

  • Hoeveel spoeltjes garen heb je al gebruikt?

  Borduurgaren, nog maar een stuk of drie. Maar ik koop alleen grote klossen isacord.

  • Grootste tegenslag/modeflater ooit geborduurd?

  Een naam op een babyrompertje… Zeker vijf keer opnieuw moeten beginnen, maar vermoedelijk de verkeerde versteviging gebruikt.

  • Hoe reageer je wanneer iemand jouw borduurmachine aanraakt tijdens het borduren?

  Waaaaah! AFBLIJVEN!

  • Hoeveel ideeën die nooit zijn uitgewerkt?

  Honderdduizendveel…

  • Welk accessoire zou jij van Sinterklaas of onder de kerstboom willen krijgen?

  Het allergrootste borduurraam dan? Of een bon voor dertig klossen garen?

  • Zijn er nog borduurmysteries wat jij je altijd al hebt afgevraagd en waar jij antwoordt op

  zou willen krijgen?

  Welke versteviging moet je eigenlijk altijd in huis hebben voor standaardstoffen (katoen, jersey, sweater)?

 

 

Wij danken Annelies voor het leuke interview en wensen haar veel succes met haar mooie borduur- en quiltprojecten.

 

Wil je je na het lezen van dit interview ook aanmelden voor de rubriek ‘Mijn borduuravontuur’? Meld je dan hier aan.

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam