Creatieve berichten over naaien

In de kijker: onze blogger Christine

In deze rubriek stellen we onze blogster Christine voor.

 

Mijn naam is Christine Mellink, ik ben 59 jaar, getrouwd met Karel, moeder van twee volwassen dochters en ik ben begonnen met kleren naaien voor mijn barbies, toen ik ongeveer 6 jaar was. Vanaf mijn 12e begon ik voor mezelf te naaien, maar op een gegeven moment had ik mezelf vastgenaaid in een broekpak. Het zat perfect, maar ik moest het kapot knippen om er weer uit te komen 😁 Ik heb toen samen met mijn buurvrouw die goed kon naaien 3 kledingstukken helemaal van begin tot eind samen genaaid. Van het patroon raderen (met een raderwieltje op krantenpapier) tot doorslaan, rijgen en het echte naaien. Dat doorslaan en rijgen heb ik daarna meteen vervangen door goed spelden. Daarna heb ik alles mezelf geleerd, meestal via de “trial and error methode”. Veel fouten gemaakt, maar daar leer je van. Ongeveer 30 jaar geleden kocht ik mijn eerste Bernina. De tank, noemde ik die. Ik kon er alles mee. Van heel zware stoffen, tentdoeken, fietsbanden en ouderwetse schooltassen (kent u de pukkel nog?) tot het fijne werk zoals lingerie en zelfs een bruidsjurk. Kortgeleden heb ik de 540 van mijn man gekregen. Een hele verandering, want ineens heb ik het gevoel of ik een computerprogramma moet leren lezen. Maar langzaamaan begin ik het te begrijpen. 
Hiernaast heb ik een lockmachine: de L450 een heerlijke machine die ik, net als mijn andere machine bijna dagelijks gebruik. 
In het dagelijks leven werk ik in de jeugdzorg, waar ik ouders begeleid van kinderen die bij ons in behandeling zijn. 
Wat ik zo leuk vind aan naaien, is dat je in je hoofd iets creëert en het dan langzaam onder je handen ziet uitgroeien tot datgene wat je gehoopt had. Bovendien is het voor mij een heerlijke ontspanning naast mijn werk, wat best heel intens kan zijn. 
Vorig jaar werd ik door de beste vriendin van mijn dochter gevraagd of ik haar trouwjurk wilde maken. Een hele eer vond ik dat en dat is toch denk ik wel de creatie waar ik het meest trots op ben. 
Mijn favoriete voetje is de boventransportvoet. Deze is zowel voor hele fijne stoffen als voor (kunst)leer onmisbaar.
Voor het naaien van de trouwjurk heb ik deze dus regelmatig gebruikt.
 

Naaidilemma’s 

 • Heb je een (naai)tic?

Ik heb mezelf aangeleerd om na ieder stukje naaien de machine uit te zetten. Zodat ik hem niet per ongeluk een hele tijd kan laten aan staan. Maar met mijn nieuwe machine moet ik dat weer afleren want bij deze duurt het opstarten wel wat langer.

Broek of rok?

Ik draag graag broeken en jumpsuits. Heel af en toe naai ik een rok omdat ik die dan erg leuk vind, maar ik draag ze bijna nooit. 

Praat je tegen je naaimachine?

Ik scheld en vloek wel hartgrondig als iets niet wil lukken, of als een tere stof in de transporteur vast komt te zitten. Misschien moet ik mijn machine ook wat vaker positieve feedback geven, want het gaat vaker wel goed dan niet. 

Heeft/hebben jouw machine(s) een naam?

Nog niet, maar ik sta open voor suggesties. Mijn paspop heet Chantal, omdat ik dat bij haar vond passen. 

Hoeveel spoeltjes garen heb je al gebruikt?

Dit zou ik eigenlijk best willen weten. Eigenlijk zou er een kilometerteller op je naaimachine moeten zitten. Zoals mannen stoer tegen elkaar kunnen zeggen hoeveel km hun auto heeft gelopen, dat zou bij een naaimachine ook leuk zijn.

De naad lostornen of gewoon doorwerken alsof het nooit gebeurd is?

Als het maar enigszins kan ga ik gewoon door alsof er niks gebeurd is, maar de laatste tijd word ik wel steeds preciezer, dus ontkom ik er niet aan om af en toe iets uit te halen.

Hoeveel naaiprojecten?

Ik mag van mezelf niet meer dan 3 onafgemaakte projecten tegelijk hebben. Dus dan moet er vaak eerst wat af voordat ik van mezelf aan het volgende mag beginnen.

 
Namens het hele BERNINA Benelux team: van harte welkom in ons blogteam Christine, we verheugen ons op onze samenwerking!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam