Creatieve berichten over borduren

Mijn borduuravontuur – Gabrielle van der Vliet

In deze rubriek stellen we gepassioneerde borduursters aan je voor. Zij vertellen je over hun borduuravonturen en de creatieve uitdagingen die ze meemaken tijdens hun zoektocht langs de vele mogelijkheden met hun borduur-/naaimachine.

Dit ben ik!

Hallo ik ben Gabrielle van der Vliet, 59 jaar.

Zo’n 20 jaar geleden ben ik begonnen met mijn borduuravontuur op een BERNINA 630. Dat was toen een hele nieuwe innovatie. Het was één van de eerste elektronische borduur- en naaimachines met een kleurenscherm waarop je kon zien wat je aan het borduren was. Ik vond het ook fantastisch dat de borduurramen groter waren. De modellen konden toen niet groter dan 10cm bij 10cm patronen aan. Sinds die tijd ben ik steeds meegegroeid met de nieuwe BERNINA borduurmachines. Borduren doe ik al vanaf de allereerste BERNINA Artista 200, daarna een BERNINA 730, een BERNINA 830, een BERNINA 780 en nu heb ik en BERNINA 770 QE PLUS.

Dit maak ik!

In één van mijn projecten heb ik een punchvoetje gebruikt. Dit is een voetje waarbij je wol kan vilten op stof. Maar je kan de punchvoet ook gebruiken in combinatie met de borduurmachine. Hiervoor geef je in de borduursoftware aan welk vlak je wilt punchen. Daardoor weet de borduurmachine precies wanneer er gewisseld moet worden van borduurvoet naar punchvoet en past hij zijn manier van borduren aan naar punchen. Ik heb dat gedaan bij het borduursel met de otter. De achtergrond is gevilt en daarna is het ottertje erop geborduurd.Natuurlijk heb ik mezelf deze dingen niet van de één op de andere dag aangeleerd. Toen ik begon met mijn borduuravontuur, was het vaak “trail & error”, maar gelukkig is er nu op internet heel veel uitleg en inspiratie te vinden. Mijn aanpak is dan om het eerst na te maken, zodat ik zie hoe het moet en daarna ga ik aan de gang met mijn eigen project en inspiratie.

Hier word ik “zen” van!

Gek genoeg vind ik het ook vaak heel ontspannend om een kant en klaar borduurpatroon te kopen en dat uit te borduren. De free-standing-lace patronen voor kerst zijn mijn favoriet. Na een drukke werkdag vind ik het ontspannend ’s avonds even een stukje te borduren, dat is het voor mij relaxen puur. Uren kan ik gewoon toekijken hoe de machine mijn borduursel maakt. Het is een soort meditatie en echt de neiging iets anders te doen heb ik totaal niet.

Dit doe ik ook!

Naast borduren is quilten mijn grote passie. Als de quilt af is, d.w.z. netjes doorgequilt en afgebiest, moet er nog een label aan de achterkant op om aan te geven hoe de quilt heet, wie hem heeft gemaakt en wanneer. Het ontwerpen van deze labels doe ik in de borduursoftware en soms gewoon via “ontwerpen in de borduurmachine zelf”. Ik zoek net zo lang op internet totdat ik een plaatje vind die bij mijn quilt past en dan ontwerp ik de tekst erbij. De nieuwste software van BERNINA heeft nu ook weer zulke mooie lettertypes die je heel klein kan uitborduren, maar toch leesbaar. Ook al zit het label aan de achterkant, voor mij is dat geborduurde label aan de achterkant echt de finishing touch.

 

Borduurgeheimen

Nu rest mij nog mijn 6 borduurgeheimen te verklappen.

Heb je een borduurtic?

Alle afgeknipte borduurdraadjes bewaar ik in een BERNINA trommeltje dat ik klaarzet als ik start met borduren. Ik weet zelf ook niet waarvoor of waarom.

Wat draag je tijdens het borduren?

Tijdens het borduren draag ik een lounge pak of zit ik in mijn pyama. Geen kleine draadjes op mijn kleding die ik naar mijn werk draag.

Praat je tegen je machine?

Ik praat niet tegen mijn machine, maar ik knuffel ‘m wel elke keer als ik er achter ga zitten. En dan maak ik ‘m schoon en geef ik hem een beetje nieuwe olie. En dat doet ie weer lief tegen mij. Net als bij een Tamagotchi.

Heeft jouw borduurmachine een naam? En zoja welke?

Mijn borduurnaaimachine heeft geen andere naam nodig. Het is gewoon “mijn BERNINA 770”.

Hoe reageer je wanneer iemand jouw borduurmachine aanraakt tijdens het borduren?

Mijn borduur- en naaimachine staat in mijn hobbypaleis op een heel strategische plek. Kijken mag, maar niet te dichtbij komen.

Hoeveel ideeën zijn nog niet uitgewerkt?

Elke keer denk ik dat ik alle mogelijkheden van de borduurmachine wel heb uitgeprobeerd. Maar nee, ik heb net weer iets nieuws gezien. Ik ga een mandje van touw maken en dan in de bodem een borduurtje maken.

Na publicatie van dit artikel zijn het geen geheimen meer, maar we spreken af: What happens at BERNINA stays at BERNINA!

Liefs, inspiratie en veel creativiteit van Gabrielle

Wij danken Gabrielle voor het leuke interview en wensen haar veel succes met haar mooie borduur- en quiltprojecten.

 

Wil je je na het lezen van dit interview ook aanmelden voor de rubriek ‘Mijn borduuravontuur’? Meld je dan hier aan.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam