Creatieve berichten over borduren

Accessoire van de maand mei – de doorslagvoet

Dit is ook weer een voet met leuke mogelijkheden, om extra details aan je werkstuk toe te voegen.

Het is een doorslagvoet, je kunt het gebruiken voor het doorslaan van je kledingstukken.

Je knipt je patroon uit de stof en stikt daarlangs! We gebruiken hiervoor de zig-zag stellen deze in op een  steekbreedte van 2, en de steeklengte kan op 4.  Zo ga je alle delen doen die je wilt doorslaan. Dan het patroon van de stof en de stofdelen voorzichtig uit elkaar trekken en de draadjes doorknippen.

 Ga je het kledingstuk of project in elkaar stikken, dan kun je precies langs de  draadjes stikken.

Maar het leuke van deze voet zijn toch de creatieve mogelijkheden.

Ik heb het uitgeprobeerd voor dit project op een tas, die kon ik nog wel gebruiken.

Van mijn broer had ik weer een voorraadje gordijnstalen gekregen, deze had ik al apart gelegd voor een tas.

En dan even brainstormen wat de leukste manier is om te gebruiken, en ik bedacht dat ik er ook wel applicaties mee vast kon stikken. En dan even testen wat de beste manier is.

Bovenaan heb ik de lusjes  doorgestikt met de rechte stretchsteek, maar voor de applicatie is het wel mooi om de lusje los te laten staan, hier had ik met borduurgaren gestikt, de tas ga ik doen met madeira cotona, dat is wat dikker garen.

De applicaties heb ik met vliesofix op de tas gestreken.

Wat heel belangrijk is om de lusjes later niet los te trekken is: op de plaats aan en afhechten!!!  Met het knoopje !

Anders trek je de lusje plat. Iedere keer als je klaar bent, het werk voorzichtig van en onder het voetje vandaan halen.

Voor een mooi resultaat laat ik het midden van het voetje langs de rand van de applicatie lopen.

Het resultaat is super!

Voor de applicaties heb ik steeds gewerkt met een steekbreedte van 5,5 en de steeklengte 0,6 maar dan wel met het cotona garen. Als je machine of borduurgaren gebruikt dan mag de steekdichtheid nog wel lager, naar 0,4.

Om het hoekje te gaan, heb ik als volgt gedaan, aan het einde van de naad, de draadjes voorzichtig van de voet geschoven, stof draaien, je zet de voet dan op de draadjes, als je de naald naar beneden zet moet deze net voor het voorgaande stiksel komen.

Om de bladeren met elkaar te verbinden, nog even een stiksel er tussendoor.

Er zit een naad in de tas die komt aan de voorkant. De naden heb ik naar binnen gevouwen, de vouwen tegen elkaar gelegd en toen ook gezigzagd.

En de strepen netjes door laten lopen! Omdat ik er nu tussendoor wil stikken heb ik de steekdichtheid op 0.8 gezet.  Is het stiksel klaar dan trek je het van elkaar zodat je ruimte tussen de naden krijgt en daar stik je tussendoor.

Dan de bodem erin en de voering, voor de bodem heb ik nog een tip!  Ik vind het persoonlijk prettig als de bodem lekker stevig is, anders wordt het zo’n zak. Nu heb ik op de naden twee stroken stof gestikt, waar ik dan de versteviging tussen schuif. Wat ik gebruikt heb is karton wat in een baal stof zit.

 

Nu kan ook de voeringtas worden gestikt, hier laat ik een stukje van de naad los, dan kan ik hierdoor de tas keren, en dit later stikken, hoef ik niets met de hand te doen.

Ter verfraaiing nog een extra frutseltje gemaakt.

Dan nog een schouderriem, ik heb bedacht dat ik die ook met de zigzag ga vaststikken hoef ik riem ook niet te draaien, ik leg nu de naaden tegen elkaar en zigzag het dan. Daarna wel een stiksel erover. En ter decoratie ook nog twee stiksels ernaast.

En de tas is klaar! Het patroon komt uit de Knip van vorig jaar, augustus 2010.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

6 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Pingback:Fadenspielereien mit dem Markierfuß |

 • Suze Termaat

  Wat een leuk idee zeg, en een mooie tas is dat geworden. Wanneer is de voetjes workshop bij Jullie?
  Groetjes Suze Termaat

 • Jose

  Wat een leuk idee. Ga ik zeker proberen. Helaas, Moederdag is voorbij maar mijn verjaardag nog niet!!!

 • Nienke

  Ik kom de voetjesworkshop bij jullie volgen Gerda, ik cerheug me er op om dit in het echt te zien/ doen. Goed idee trouwens ook, een voetjesworkshop!

 • Rian

  Dit is echt superhandig. Met de naaimachine doorslaan lijkt me veel nauwkeuriger dan met de hand. Gelukkig is het snel moederdag 😉

 • Maya

  Leuk idee! Dit voetje heb ik ook maar gebruik ik zelden…toch maar eens doen want het resultaat is erg leuk!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam