Creatieve berichten over naaien

Accessoire van de maand nogmaals

En hier komt dan nog de beloofde tas! Als ik een jas maak, maak ik daar ook altijd een bijpassende tas bij.
Maar eerst nog iets over de jas, ik had nog een kleine aanpassing gedaan. De kraag had ik precies middenvoor tegen middenvoor gedaan, zo was het patroon ook. Maar ik wilde daar toch een sluiting maken. Nog weer een strookje van 3cm breed gemaakt, dubbel, en weer op dezelfde manier afgewerkt als de biesjes op de jas.

Exif_JPEG_PICTURE

Het patroon van de tas heb ik al vaker gebruikt, vorig jaar. Ik had er ook een blogbericht over geschreven. Het patroon komt uit de Inspiration, nr 58. Ik had niet genoeg van de zwarte stof, dan maar combineren met het kunstleer en de voering.

Exif_JPEG_PICTURE

De tas wordt van kunstleer, en de klep van de stof van de jas. Ik verstevig de tas met dunne decovil, dit plak ik op de voering.

De twee delen van de klep leg ik op elkaar om te stikken, ook deze zet ik weer vast met de klemmetjes.

Exif_JPEG_PICTURE

En dan kort op de kant doorstikken met voet 53.

Exif_JPEG_PICTURE

Op de klep komt nog weer een applicatie, op dezelfde manier als op de jas, met voet 56.

Exif_JPEG_PICTURE

Dan wil ik de zijkanten van de tas heel kort op de kant doorstikken, en wat ben ik dan blij met voet 53, en de teflon zool, wat loopt deze mooi over de rand.

Exif_JPEG_PICTURE

Ik laat zelfs de smalle kant van de voet naast de stof lopen, en ik stik het dan met de dubbele stik steek, de steek die 3 keer over elkaar heen gaat. Op veel machines is het steek 6.

Exif_JPEG_PICTURE

Deze tas is niet zo groot, ik maak er deze keer geen binnenzak in,  wel een rits, en een hanger om de sleutels aan te kunnen hangen. Omdat deze kunstleer nogal rekbaar is, leek het me lastig om daar in de breedte een mooi stiksel op te krijgen. De lengte was geen probleem, deze was in de lengte niet rekbaar. Maar in de breedte heb ik er in de vouw aan de binnenkant naadband opgestreken. Wordt het iets steviger, en is de rek eruit.

Exif_JPEG_PICTURE

Dan kan de schouderriem gemaakt, deze maak ik met een ceintuurband. Dit is heel stevig band, het is verkrijgbaar in verschillende breedtes. Het bestaat uit twee lagen, die in het midden is door gestikt. Mijn ene laag is zwart kunstleer, de andere laag is een heel dik vlieseline, waar je de stof op kunt strijken, de naden worden tussen de twee lagen gevouwen. Dan kunnen de zijkanten worden doorgestikt.

Exif_JPEG_PICTURE

En dan wil ik in het midden toch ook nog weer het bloemetje terug laten komen. Nu heb ik twee hele stroeve lagen, ik merk dat dit met het bloemetje niet helemaal goed gaat, dus leg ik er soluvlies boven op. Dit kan ik later makkelijk weg spoelen.

Exif_JPEG_PICTURE

Dan de lusjes voor de schouderriem aan de zijkant gestikt.

Exif_JPEG_PICTURE

Ook hier komen de bloemetjes in terug.

Dan is de tas klaar……..Exif_JPEG_PICTURE

Dan toch nog niet helemaal tevreden, toch vind ik dat hier de biesjes ook nog op moeten.

En met dat ik de rits er had ingezet, in de voering zag ik dat ik iets fout had gedaan.

Exif_JPEG_PICTURE

Het gedeelte wat ik later knipte om er een rits in te zetten heb ik twee keer uit voeringstof geknipt, ik dacht even dat ik hem in de voering zette, en dus zwart moest. Dit moest ook, maar de bovenkant moest eigenlijk bruin. Toch laat ik het maar zitten, de klep valt erover. En in de klep zit ook zwart.
En zo is ook de tas klaar, met de biesjes nog op de tas matcht het perfect met de jas!

Exif_JPEG_PICTURE

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam