Creatieve berichten over naaien

Accessoire van de maand februari

97 met geleider_groot

Deze maand is voet 97/97D , de patchworkvoet, het Accessoire van de Maand. Ik ken het voetje, heb hem wel eens gedemonstreerd,  maar heb er nooit een project mee gemaakt. En als je dat doet, dan leer je het voetje pas echt kennen. Het moet weer een tasje worden.
Dit keer heb ik het patroon zelf gemaakt, ik had nog zo’n mooie beugel liggen, deze had ik een keer op een stoffenspektakel gekocht om een tasje te maken.

Ook ik had net als Liesbeth van Bernina  met kerst een pakketje quiltstofjes gekregen, en daar past ook mijn vogeltjesstof nog wel bij zodat dit tasje ook bij mijn vorige tasje past.

DSC01566

Ik leg beugel op het papier, om de juiste ronding te krijgen, en dan teken ik de rest eraan.

Bij deze ook de download van het patroon, het is één kant, maar het is natuurlijk ook afhankelijk van de breedte van de beugel, en op deze manier is het niet zo moeilijk om het zelf te tekenen, dit is een heel eenvoudig patroon.

ontwerptasjefebruari27012016

DSC01567

En dan de vlak verdeling maken.

DSC01569

Zo moet het dan worden, ook de vlakjes er in getekend. Nu  stof knippen, en dan aan de slag met voet 97!
Eerst maar even een proefje, om te voelen hoe het werkt.

De stof met de vogeltjes en vlinders is van tricot, daar plak ik plakkatoen achter, zodat het niet meer rekt.

Handig voetje, het werkt, ik heb het mezelf wel moeilijk gemaakt, want ik heb 1 cm naad geknipt, en dat is met die kleine vlakjes en die rondingen wel een beetje veel. Maar ik had maar een helft uit geknipt, dus de andere helft gaat met een halve cm naad!

En dan bekijk ik het voetje nog eens, en realiseer me dat ik ook geen quiltster ben, want de streepjes die op het voetje zijn, zijn gebaseerd op inch 1/4 en 1/8. En dan ben ik even bezig, en bedenk dat het ook voor mij nog wel even handig is om het you tube filmpje te bekijken. Bij deze ook voor jullie.

Op deze manier kun je de rondingen heel makkelijk stikken omdat je de lapjes tegen de geleider laat lopen.

DSC01570

En dan zitten de delen aan elkaar, en dan…… Alleen in de ditch? Voor mij wel een beetje saai.

DSC01571

Heb de voering ook al geknipt, op het bodemdeel plak ik een stukje decovil voor de stevigheid. Ik kies er voor om het door te stikken met decoratieve steken.
Het doorstikken doe ik met de open borduurvoet, voetje 20, ik heb dan goed zicht op mijn werk.

DSC01572

En dan ben ik lekker bezig, maar  vergeet ik foto’s te maken als ik het patroon heb door gestikt, hij zit dan al weer een stukje in elkaar.

DSC01575

DSC01576

Het garen waar ik het mee heb door gestikt is katoen garen.

Dan kan ook de voering erin, hiervoor gebruik ik ook weer voetje 97.

DSC01577

De rondingen van de bovenkant, kun je zo mooi langs de geleiding laten lopen, en kun je stikken zonder te spelden.

Dan zit de voering erin, dan moet de beugel eraan, dat wordt nog wel even prutsen, dit kan jammer genoeg niet met de machine.

DSC01578

Er zit een gleuf in de beugel, waar je de stof tussen kunt schuiven, maar alleen aan de voorkant zitten gaatjes. Wat ik op internet veel lees, is dat ze het lijmen met textiellijm, dat vind ik niet wat, dat wordt een kliederboel denk ik. Dus maar met de hand, en even een geduld werkje, en dat is nou net niet mijn sterkste kant.

Wat een werk, wel even prutsen, ik begon met de naald van voor naar achteren doorsteken, dat was niet makkelijk. Later deed ik het van voor naar achteren, en de tweede helft deed ik ook een extra draad door de naald, zodat ik maar een keer door ieder gaatje hoefde te steken.

Maar dan heb je wat.

DSC01579

En dat is dan nummer twee van mijn mini tasjes collectie.

DSC01580

 

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam