Creatieve berichten over naaien

Cirkelborduurapparaat 2.0

Hallo Lezers,

En dan is het al weer 2019! Allereerst wil ik jullie een gezond en creatief 2019 wensen!
Wat gaat zo’n jaar snel voorbij. Ik heb veel leuke workshops en privélessen mogen geven, en daarnaast een aantal hele mooie naai opdrachten mogen maken.

Het komende jaar wil ik naast dat Monique een bericht schrijft over het accessoire van de maand, wat meer mogelijkheden van voetjes laten zien.
Daar kan ik jullie hulp bij gebruiken, want heb jij ook nog voetjes in de kast liggen die je in een opwelling hebt gekocht, en eigenlijk niet goed weet hoe je het moet gebruiken, laat het weten, dan kan ik jullie helpen.

Als eerste het cirkelborduurapparaat. Met hieronder het filmpje voor de “gewone”cirkels.

Ik noem het in de titel 2.o, dit omdat je er meer mee kunt dan alleen cirkels, je kunt ook een deel van de cirkel gebruiken.
Al weer even geleden gaf ik een workshop in een quiltwinkel, en daar zag ik deze stof liggen, en daar valt je oog dan steeds op.


Aan het einde van de dag wist ik wat ik er mee wilde, en ook welk garen ik wilde gebruiken. En dat valt mijn keus van garen toch weer op Mettler omdat dit verloop zo mooi is, en niet te grote stukken. Ik ga hier een blouse van maken, en gebruik hiervoor weer mijn basispatroon. Het is weer even puzzelen welke delen ik uit welke stof knip.

In plaats van cirkels wil ik bloemen gaan maken, ik teken hiervoor een zeshoek. (Dit was mijn voorbeeld wat ik gestikt heb voor mijn voetenboek)

Dan neem ik 3 lijnen over op een A 4tje, hier zet ik puntjes op voor de centimeters.

Ik heb dit gelamineerd, omdat ik dit vaker gebruik en het dan steviger is. Hiermee kan ik de diameter van de cirkels bepalen, en deze lijnen geef ik aan op mijn stof.
Om een goed resultaat te krijgen verstevig ik de stof met scheurvlies.

Je zet bevestigt het cirkelapparaat op je machine, en bevestig de stof met een puntje van de lijn, op het pinnetje van het cirkelapparaat. De afstand bepaal je door je voetje in het midden van het kruis te zetten. Je zet je voetje bij de volgende lijn, en je stikt zo een halve cirkel, en zo ga je alle lijnen doen. Let wel op, controleer iedere keer als je, je stof van het pinnetje haalt en opnieuw plaatst of de afstand met het voetje nog wel goed is, en het voetje in het midden uitkomt. Door het verwijderen van de stof kan het heel makkelijk iets verschuiven.

Dan teken ik op de lijnen nieuwe puntjes af omdat ik hier binnenin nog een bloem wil. Dit doe ik op dezelfde manier, en ga weer alle lijnen af.

Nu ben ik net voor het midden gestopt, zodat het een soort blaadje word en niet alle stiksels over het midden doorlopen, anders word het ook veel te dik. Ik begin en eindig met afhechten op de plaats, en gebruik hiervoor het knoopje. 

Op de foto zie je dat ik ook nog meer lijnen heb toegevoegd, ik maak de bloem nog groter, en heb nu maar hele kleine stukjes nodig van de cirkel.

Ik hecht weer aan en af met het knoopje, en schuif de stof door naar het volgende stukje.

Zo ziet het er dan uit, de zig-zag lijntjes, en zo ga ik weer rond.

Zo ga ik een aantal bloemen maken. Wel heb ik de steekbreedte aangepast naar 5.5 van de bolletjes steek(steek 431) naar 5.8 en de lengte van het patroon 16.9.

Je ziet nu 16.9, dit is de lengte van het patroon, als je aan de knop van de steeklengte draait veranderd dit. Bij de machines met touchscreen, als je dan op de 16.9 drukt, zie je de steeklengte verschijnen, deze is nu 1.10. Dit is de steekdichtheid van het motief.

De zig-zag is de 3 voudige zig-zag, met een steekbreedte van 2.6 en de steeklengte 1.5. De stiksteek is de 3 voudige stik steek met een steeklengte van 3.0

Zo ga ik wat bloemen maken, ik kies er voor om een bloem niet helemaal rond te maken, ik sla een paar stukjes over.

De eerste lijn is weer een halve cirkel, bij de tweede lijn stop ik in het midden, dit doe ik ook met de derde en vierde lijn.
Zo krijg ik alleen het bovenste deel van de bloem.

Dan maak ik ook nog een iets grotere bloem, hiervoor teken ik een vierkant.

En maak ik weer halve cirkels. Nu staat het puntje van het cirkelapparaat in het midden van de gekruiste lijnen.

Omdat op de bedrukte stof nog allerlei grijze lijntjes zitten met motiefjes, voeg ik deze ook nog toe. Steek 113, een open blaadje. Ik wil deze stiksels niet verstevigen, daarom verlaag ik mijn persvoetdruk naar 20. Dan gaat het prima, ik kan nu ook mijn stof makkelijker bewegen, omdat ik niet te rechte lijnen wil.

Ook hecht ik deze steek aan en af met het knoopje. Hier zie je ook nog een stukje van een halve bloem op de schouder.

Met kleur heb ik nog wat andere motiefjes toegevoegd, het blauw, een blaadje steek 117, hier heb ik de steekbreedte wel 9 gelaten. Met deze satijnsteken heb ik wel scheurvlies ter versteviging gebruikt. Evenals bij het bloemetje steek 248, en het vlindertje steek 921. Een hele klus, dan ook nog één helft van het voorpand. Eén mouw is ook zwart, hier wil ik geen cirkels op, maar alleen de grijze stiksels en het bloemetje en vlindertje. Het bloemetje en het vlindertje hecht ik aan en af met het knoopje.

Op het voorpand heb ik ook nog steek 240 gebruikt, dit is een grote steek met zijwaarts transport. Deze steek zit op de 780, 790, 820,830 en 880. 

Zoals je ziet is deze steek 27.2 mm breed, en de lengte 57 mm. Heel handig zonder borduurmodule.

De knoopsgaten heb ik ook met Mettler garen gedaan, borduurgaren, het grijze, waar ik ook de stiksels op de panden mee heb gedaan. Omdat borduurgaren wat dunner is als gewoon naaigaren pas ik de steekdichtheid aan.

De naden heb ik smal doorgestikt met de coverlock, ook met het Mettler garen.

Nu ik de blouse klaar heb zie ik dat ik de bovenkraag eigenlijk verkeerd om heb, ik heb 2 verschillende stofjes gebruikt, maar ik wilde dat het op het voorpand dan gelijk was aan het pand.

Dit geld ook voor het opstaande boordje, de binnenkant, deze loopt ook niet door nu. Het geeft niet, maar ik weet niet zeker of ik het laat zitten. Ik heb nog net genoeg stof om het te veranderen, maar hier wacht ik nog even mee. Wat je hier op de foto ziet, dat ik op het beleg ook nog een paar stiksels aan heb gebracht.

 

Zo ziet de kraag er toch wel mooi uit.

En ook met de mouw is het een mooi geheel.

Maar zo is het cirkelapparaat ook goed te combineren met andere deco voetjes, zoals bijvoorbeeld voetje 22 het accessoire van de maand.
Als voorbeeld dan ook een bloem, ik teken weer de 6 lijnen.

En zie ook een bloem, je kunt er met evt. stiksel nog weer bloemen in maken, of nog 6 lijnen erbij maken zodat de bloem nog groter word, zoals ik hierboven had gedaan.

Zo is het een lang bericht geworden, met veel foto’s, ik hoop dat het duidelijk is en jullie uitdaagt om er mee aan de slag te gaan. Op deze manier zijn deze cirkels natuurlijk ook in een quilt te verwerken, of als deco op bijvoorbeeld een kussen of tas.

 

Ik ben benieuwd welke voetjes jullie hebben liggen waar jullie vragen over hebben. Laat het weten, post een bericht onderaan dit bericht, of laat weten via het contactformulier  op mijn website.

 

Creatieve groet,

Gerda Groenevelt

www.gerdagroenevelt.nl

 

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een week en meer
Benodigd materiaal: katoen
Benodigde producten:
BERNINA 790
BERNINA 790
BERNINA 1300MDC
BERNINA 1300MDC
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1
Open borduurvoet #20
Open borduurvoet #20
Koordvoet met 3 gleuven #22
Koordvoet met 3 gleuven #22
Cirkelborduurapparaat #83
Cirkelborduurapparaat #83

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam