Creatieve berichten over borduren

Upgrade B 880 en B 790 uitgelicht: de borduur assistent

Onze BERNINA naaimachines zijn uitgerust met assistenten. Zo was er al veel info voor het naaien, de naaigids. Met de upgrade is er ook een borduurgids bijgekomen. Zodra de B 880 of B790 in de borduurmodus staan, kun je de borduurgids gebruiken.

IMG_1614

Je opent het beginscherm voor het borduren, dat is een bekend scherm inmiddels.

IMG_1616

In de rechterkolom tik je op het paspopje.

IMG_1618

Nu opent dit scherm, met allerlei pictogrammen die diverse borduurtechnieken weergeven. Hier maak je de eerste selectie in de borduurgids. Ik wil eerst meer weten wat die pictogrammen inhouden. Daar is de helpfunctie heel handig bij.

IMG_1619

Je tikt eerst op het ?-teken in de rechterkolom, en vervolgens op het pictogram waar je meer info van wilt. In dit geval het hartje, appliceren.

IMG_1620

Er opent een scherm met info over appliceren met de borduurmachine. Na het lezen sluit je dit scherm met het X in de rechterbovenhoek.

IMG_1622

Nadat je de techniek hebt gekozen, opent het scherm om een stofkeus te maken waar je borduur op komt. In de linkerbovenhoek zie je precies waar je bent in het menu…het paspopje (borduurgids) en een vlinder (motief borduren).

IMG_1621

Ook hier kun je met het ?-teken ook meer te weten komen wat er met het pictogram bedoeld wordt. Sluit het scherm.

IMG_1623

Na het kiezen van de techniek en stof, opent het scherm met allerlei adviezen. Er is veel op te zien, zoals naald, garen, persvoet, garen voor de spoel, advies voor steunstoffen ( ook wel versteviging genoemd) en welk type. Er staan ook klein 3 hoekjes bij met een +teken, als je daar op tikt komt er info over het betreffende symbooltje. In de linkerbovenhoek is er nog een symbooltje bijgekomen, die van de gekozen stof.

IMG_1624

Ik heb op het +teken bij het spuitbusje getikt, en er komt info over plakspray tevoorschijn. Zinvolle info, om zo een juiste keus te maken wat je zelf prettig vindt en voor het beste borduurresultaat.

IMG_1625

Nog eentje, als je op het +teken bij het borduurraam tikt.

IMG_1626

In het scherm wat ik heb geopend wordt ook advies gegeven over een rijgsteek. Dit wordt ook wel basting genoemd. Als je dit toepast dan maakt de machine als eerste een kader van grote rechte steken. Dit heeft als doel dat stof en steunstof (versteviging) nagenoeg niet meer kunnen verschuiven.

IMG_1627

Nog een advies over scheurvlies. Tik op het groene vinkje in het scherm met de adviezen, hiermee bevestig je de instellingen.

IMG_1628

Ik ga deze keer een borduur maken met glow-in-the-dark-garen. Dit is een garen wat korte tijd oplicht in het donker als het vooraf goed belicht is geweest. Het is bijna Halloween……(en ik hou wel van een grapje). Het wordt een organza hoesje wat om een recht glas wordt geschoven om als windlichtje te gebruiken.

IMG_1632

Ik heb wateroplosbaarvlies tegelijk met de organza ingespannen. Het borduur heeft niet overmatig dicht geborduurde vlakken, dus dit is voldoende steun. Ik heb gekozen voor een oranje organza met een gouden gloed…echt herfst. Het garen is wit.

IMG_1634

Het wateroplosbare vlies spoel je uit onder de kraan, even droog strijken en simpel een naadje stikken en de bodem maken. Schuif het hoesje om het glas. Kaarsje er in……en het griezelen kan beginnen.

IMG_1641

Tot slot de glow….zo grappig…helaas duurt het maar kort.

Als je de volgende keer een borduur maakt, gebruik dan het ?teken om de info te lezen over de diverse technieken. Maar…er is meer info verborgen in de machine….dat komt aan bod in een volgend blog.

Tot de volgende keer, groet Yvonne.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam