Creatieve berichten over naaien

Schoolboeken kaften met zeildoek

De zomervakantie loopt naar het einde en de scholen gaan binnenkort weer beginnen. Sinds vele jaren betekent dit voor mij dat mijn kinderen met een grote stapel nieuwe schoolboeken naar huis kwamen die allemaal gekaft moesten worden. Jullie kennen het vast en zeker ook, aan het einde van het schooljaar moeten de boeken weer in goede staat worden teruggegeven. Ik vond het altijd een naar werkje en had al diverse varianten uitgeprobeerd, tot ik een paar jaar geleden dé oplossing had:

Ik naaide eenvoudige boekenkaften van zeildoek

Het jaar 2018 is nu voor mij een bijzonder jaar, omdat mijn twee zonen klaar zijn met school. Zodoende is het boeken kaften voor mij verleden tijd, maar omdat velen van jullie dit misschien nog jaren (samen met je kinderen) gaan doen, heb ik hier een tutorial voor jullie. 

Schulbücher einbinden Material

Voor de beschermende omslag voor de schoolboeken heb je het volgende nodig:

Als eerste meet je het boek om de afmetingen van het zeildoek te bepalen. Hiervoor moet je de hoogte meten (+ 2 cm naadtoeslag) en de breedte (meet de voorkant, rug en de achterkant) + 20 cm toeslag voor de omslag. 

Bucheinband nähen richtig ausmessen

Met het rolmes kun je het zeildoek gemakkelijk snijden.

Als je een doorzichtig vakje voor de titel van het boek wilt maken, snij dan nog een stukje folie in de gewenste maat. Dit vakje moet als eerste worden vastgenaaid. Voor het fixeren heb ik MastingTape en de speciale naaivoet met glijzool #52D gebruikt, in combinatie met het dubbeltransport van mijn BERNINA 570 QE kan dit materiaal perfect worden genaaid. 

Sichtfach an Bucheinband

Daarna gaan we verder met de kaft: vouw eerst de smalle kanten elk 10 cm om, goede kanten op elkaar. Gebruik geen kopspelden – met stofclips of plakband vermijd je dat er lelijke gaatjes in het zeildoek ontstaan. Einschubtaschen nähen

De vier naden worden met 1 cm toeslag genaaid. Ook hier is de glijzool van de naaivoet erg handig, want zeildoek kan best stroef zijn… 

Laschen nähen Schulbucheinband

Daarna wordt de boven- en onderkant 1 cm omgevouwen en aan de goede kant vastgenaaid (op de goede kant, omdat de plaats waar de naald in het materiaal steekt bij zeildoek aan de onderkant meestal niet zo mooi is). Kante Nähen Buchrücken

Zo ziet de kaft er nu uit en nu kun je hem omkeren. Doe dit voorzichtig, zodat het zeildoek niet onnodig kreukelt. 

Genähte Hülle vor dem Wenden

Als je de kaft hebt gekeerd en de hoeken mooi in vorm zijn gebracht, kan de boekenkaft in de omslag worden geschoven. 

Gewendete Buchhülle aus Wachstuch

Doordat de omslag zo breed is, is het boek goed beschermd en zal dit het schooljaar wel overleven. 

Einstecklasche Buchhülle

Nu hoef je alleen nog maar een briefje met de titel van het boek in het doorzichtige vakje te schuiven. En zo kun je dan de hele stapel boeken doorwerken, maar het zal er prachtig uitzien!

Zo, nu is het zover voor: 

Back to school!

FErtige Buchhülle für Schulbücher

Ik hoop dat deze kleine tutorial jullie bevalt en vooral een handige start voor het komende schooljaar is. Tja, en als jullie deze tutorial niet voor schoolboeken kunnen gebruiken, is er vast en zeker wel een ander boek dat een beschermende omslag kan gebruiken. Misschien hebben jullie nog andere ideeën waar je zeildoek voor kunt gebruiken? Ik hoor het graag!

Groetjes van

Schneiderherz Ute

Dit bericht werd uit het Duits vertaald door team BERNINA Nederland & België

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam