Creatieve berichten over borduren

Les 117: BERNINA Borduursoftware V8: Stempelen voor speciaal effect.

Bij het maken van bloemen en blaadjes voor een borduurontwerp gebruik je vaak standaard vulsteken. Niets mis mee, maar er kan een dramatischer effect aan objecten gegeven worden. De vraag van een aantal gebruik(st)ers van V8 was om dat te laten zien via ‘Stempelen’. Bij deze:

Via de linker taakbalk ‘Gereedschappen’, heb ik met ‘Gesloten vormen vrije stijl’ vijf bloemblaadjes getekend. Daarna met ‘Ellips’ een cirkel getekend voor het middendeel van de bloem: weet je het nog? Als je via Ellips = een gesloten vorm gaat tekenen, moet je dat in drie klikken doen.

De eerste klik is voor het midden/centrum van een ronding/cirkel of ellips
De tweede klik is voor het aangeven van de diameter verticaal
De derde klik is voor het aangeven van de diameter horizontaal
Daarna gebruik je ‘Enter’ om de figuur met vulsteken te vullen.


Wil je een perfecte cirkel? Houd dan de Ctrl toets ingedrukt terwijl je de laatste handeling verricht.


De vulsteken van de bloem heb ik gewijzigd in ‘Satijnsteken’. Ik heb nu 12.017 steken staan, min ontwerp is 130.8 x 126.8 steken.


Om de bloemblaadjes niet onder de middencirkel door te laten lopen – dat kan doorschijnen als je voor het hartje een lichte kleur gebruikt, maar het scheelt ook een verdikking/steken – ga ik de bloemblaadjes in het midden kleiner maken met een kleine overlapping. Dat doe ik door het HARTJE/midden rondje te selecteren via de docker ‘Kleurenfilm’ = klikken op het vakje zodat deze geactiveerd wordt/blauwe achtergrond krijgt, en dan bij ‘Gereedschappen’, linker taakbalk, te kiezen bij ‘Bewerken’ op ‘Verwijder overlappingen’. Dit functie is pas te gebruiken als je een object geselecteerd hebt. En dan is er een perfecte cirkel bij de blaadjes gekomen, en is het stekenaantal teruggebracht tot 11.708.


Als je naar de bloemblaadjes kijkt, zie je dat het grote vlakken met Satijnsteken zijn. De richting van de steken is bepaald door de manier waarop ik ze getekend heb: vanuit het midden naar buiten toe. Teken je ze andersom, dan staan de steken ook anders, bv. van links naar rechts. Als je via ‘Opnieuw Vormgeven’ kijkt hoe de steekrichting staat, krijg je veel hendels te zien als je zo’n grote bloem hebt getekend. Je kunt ze gebruiken om de richting te wijzigen, maar dan moet je aan alle hendels duwen of trekken om dat netjes voor elkaar te krijgen.

Ik laat dit zo zitten, want ik wil met een andere doel elk blad bewerken, nl. meer vorm geven. Niet alleen omdat dat mooi is, maar ook omdat de afstand van de Satijnsteken = losse draden te groot is, en dus kwetsbaar. Al is het wel zo dat V8 tussenstappen maakt als de draden bij het borduren te lang zouden worden, ik wil liever zelf een effect in de blaadjes geven.


Om dit te kunnen doen, schuif ik het midden rondje even opzij, zodat alleen de blaadjes overblijven. 


Dan ga ik per blaadje een Stempel maken: dat moet ik wel per stuk doen, omdat de steekrichtingen allemaal anders staan. Ik selecteer het eerste blaadje, en klik dan op ‘Stempel’. Dit icoontje hiervoor vind je op de algemene taakbalk.


Klik op dit icoontje en rechts verschijnt de docker ‘Stempelwerk’. Je ziet een leeg vakje staan, met daarboven 3 tabbladen. Klik op ‘Digitaliseer’ en daarna op ‘Start Digitaliseren’: de laatste is geactiveerd.


Daarna ga je naar een blad, en ‘tekent’ lijnen vanaf het midden naar de buitenkant toe, steeds in twee klikken. De eerste klik aan de binnenkant, de tweede klik tot waar je de lijn wilt hebben. Sluit elke lijn af met ‘Enter’, en ga naar de 2e en 3e lijn, als je mijn voorbeeld wilt volgen. Je ziet de drie lijnen die ik gemaakt heb hier staan: elk is voorzien van twee nodes; aan het begin en aan het eind van de lijn.


Ben je klaar, gebruik dan nog een keer ‘Enter’ en de gestempelde lijnen staan klaar bij de docker, in het vakje, maar je ziet nog niets bij het bloemblaadje waar ze net op getekend zijn.


Dat komt pas als je ‘Gebruik stempel’ aanklikt, waardoor bij de cursor van je muis de tekening/het getekende patroon tevoorschijn kom: ik heb het motief even ‘opzij’ gezet zodat je het kunt zien = het zit vast aan de cursor van je muis, zolang je geen Esc gebruikt.


Selecteer het bloemblaadje (anders gebeurt er niets) en plaats het getekende stempelmotief op de plek waar je dit wilt hebben. Klik één maal, en gebruik daarna Enter om alles vast te zetten. Daarna direct Esc gebruiken om de tekening weg te krijgen. Hij staat nog wel in het vakje bij de docker ‘Stempelwerk’, maar dat is een kwestie van opnieuw ‘Start Digitaliseren’ daar aanklikken, om een nieuw stempelpatroon te maken.


Zo werk ik alle bloemblaadjes apart af. Als je dat niet handig vindt, kun je er ook voor kiezen om maar één bloemblaadje te tekenen, deze via ‘Stempel’ te bewerken met een stempelpatroon, en het blaadje dan via kopiëren en plakken vermenigvuldigen. Dat scheelt tijd, maar dan krijg je wel allemaal dezelfde blaadjes.

Heb je een herhalingspatroon, dan kun je het stempelpatroon meerdere keren gebruiken: dat kan veel tijd besparen.
En ook kan het handig zijn om een getekend stempelpatroon al te hebben, als je – zoals bij mij – een keer vergeet om vantevoren een blaadje te selecteren; zoals ik al aangaf, dan gebeurt er niets. Geen probleem, blaadje selecteren, opnieuw ‘Gebruik stempel’ aanklikken en alsnog plaatsen.


Dan blijft het hartje over: die ga ik in segmenten verdelen, ook via dezelfde optie: zo ziet het er veel spannender uit. De ‘tekening’ staat er nog even naast. Het meeste effect bij het maken van Stempelpatronen bij Satijnsteken is als je ‘tegen’ de richting van de steken werkt, dus niet in dezelfde richting van de steken: het patroon zou dan tussen de steken vallen en geen effect geven.


De bloem is klaar: dat ziet er veel beter uit dan bij het begin, toch?

Zelfs als je de bloemen kleiner maakt, en dan via de linker taakbalk ‘Gereedschappen’, ‘Gespiegeld samenvoegen, ‘Krans’ (7 x kiezen) tot een leuke krans maakt, ziet het er nog spannend uit, met het reliëf dat de stempelpatronen gegeven hebben. Zo probeer ik altijd vanalles uit, buiten een techniek om, om te zien hoe dat wordt.

Volgende keer nog wat technieken ivm. vragen gebruik(st)ers: daar kunnen we allemaal van leren? Kijk je dan weer mee?

Borduurgroeten,
Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam