Creatieve berichten over naaien

Duurzame tote bag om toffe stoffen te shoppen!

Ik maakte dé ideale tas om stoffen mee te shoppen, een zogenoemde tote bag. En hij is behoorlijk duurzaam ook nog. Perfect voor de Instagram challenge die deze maand loopt: #sewyourselfssustainable waarbij duurzaamheid het thema is. 

Benodigdheden

Voor deze tas gebruikte ik met de hand bedrukte, upcyclede natuurlijke katoenen stof die ik kreeg van Reprinted + Repurpose. Verder gebruikte ik een versleten jeans en voor versteviging van de tas wat overgebleven fiberfill van een ander project. Ook was ik van plan om een ​​gerecyclede rits te gebruiken, maar uiteindelijk besloot ik om voor een drukknop te gaan. De rits moet wachten op een ander project. Als mooi kleurdetail heb ik een neon geel biaisband en naaigaren toegevoegd.

Patroon

Ik zocht naar tote bag-inspiratie op Pinterest en bedacht daarmee mijn eigen versie. De stof die ik heb gekregen, zijn in rechthoeken geknipte stukken van verschillende grootte. Ik liet de grootte van de stukken bepalen hoe groot de tas zou worden, zo gebruikte ik bijna alle stof.

De afmetingen van de verschillende materialen voor de tas zijn als volgt:

 • 80 x 50 cm (2x) (stof)
 • 45 x 50 cm (2x) (stof)
 • 145 x 6 cm (2x) (jeans)
 • 40 x 50 cm (1x) (fiberfill)
 • 50 cm (2x) (biasband)

De afmetingen zijn zonder naadtoeslag van 1 cm

Knippen

Eerst knipte ik de rechthoekige stukken stof op maat. Voor de hengsels knipte ik de jeans langs de zijnaden, zodat de typische jeans naad als stoer detail werd meegenomen. Ik heb ook één van de achterzakken van de jeans uitgeknipt om opnieuw te gebruiken. Om de draagtas te verstevigen gebruikte ik fiberfill. De afgewerkte tas heeft als afmeting 40 x 50 cm, dus dat is ook de grootte van het stuk fiberfill dat ik nodig had. Ik knipte één stuk en heb deze simpelweg door de lagen van elkaar af te trekken in tweeën gedeeld

Constructie

Hengsels

Om de juiste lengte voor de hengsels te krijgen legde ik twee jeansstroken iets overlappend op elkaar en stikte ze op twee plaatsen met grijs garen door. De eerste rij heb ik over de bestaande steek gestikt en de tweede rij vlak langs de rand.

Vervolgens vouwde ik de 1 cm naadtoeslag naar binnen en streek deze plat. Dit deed ik eerst aan de ene en vervolgens aan de andere kant. Na het strijken stikte ik met het neon geel garen en blinde naadvoet 5 het hengsel smal op de kant door. Hiervoor heb ik de drievoudige rechte steek (nr 6) en lengte 4.0 gebruikt, zodat het stiksel nog beter zichtbaar is. Love it!

Lagen

De kleinste stukken stof vouwde ik doormidden en stikte het biasband over de vouwlijn aan de goede kant vast. Dit was een beetje een lastig klusje, omdat ik alleen biasband met stretch kon vinden en de stof geen stretch heeft. Door het biasband eerst met rijgdraad vast te zetten en tijdens het naaien een tornmesje als ‘begeleider’ te gebruiken probeerde ik ervoor te zorgen dat het biaisband niet zou gaan rekken. Dat werkte!

De volgende stap was om de lagen samen te voegen. Het gevouwen stuk werd onderaan op de grotere rechthoek geplaatst. Deze lagen werden op het fiberfill geplaatst zoals getoond in onderstaande afbeelding. Voor alle duidelijkheid: het fiberfill bedekt slechts de helft van de grote rechthoek. De andere helft is de voering van de tas en hoeft niet te worden verstevigd.

Zakken

De lagen heb ik aan elkaar bevestigd door de hengsels erop te stikken. Ik markeerde het midden van de tas en speldde de uiteindes van het hengsel op dezelfde afstand van het midden. Op de hengsels markeerde ik met rijgdraad tot waar de hengsels op de tast moesten worden bevestigd (op 40 cm van het uiteinde).

Ik stikte beide lange zijdes smal op de kant. Voor het stikken gebruikte ik opnieuw grijs garen. Het grijze garen is tamelijk onzichtbaar. Je vraagt ​​je misschien af ​​waarom ik voor het stikken niet het neon garen en de drievoudige steek gebruikte. Nou, dat heb ik geprobeerd, maar met het fiberfill als de onderste laag werden de steken enigszins wiebelig, dus koos ik voor deze volgorde. Door het bevestigen van de hengsels ontstaan aan de beide zijdes van de tas drie zakken.

Binnenzak

Als binnenzak heb ik één van de achterzakken van de jeans gebruikt. Ik knipte de zak uit met één centimeter naadtoeslag, zodat het decoratieve stiksel op zijn plaats bleef. De naadtoeslag streek ik naar binnen alvorens ik de zak op het voeringgedeelte van de tas bevestigde. Het stikken deed ik over het buitenste stiksel van de jeanszak en aan de bovenkant stikte ik over de naar binnen gevouwen naadtoeslag. Let op dat je niet over de opening van de zak stikt en daarmee de zak dichtnaait en dat de opening naar boven is gericht (in de richting van de drie zakken).

De tas

De twee zijdes van de tas waren nu zo ver klaar dat ze op elkaar bevestigd konden worden. De twee kanten legde ik met de goede kanten op elkaar gezet, vervolgens langs de buitenzijde gespeld en genaaid. Daarbij liet ik een opening van circa 10 cm aan de voeringzijde open. Zie rode stippen hieronder.

Om een onderkant van de tas te creëren, heb ik de hoeken dwars genaaid: ik heb de onderste naad op de zijnaad gespeld en daarna op ca. 5 cm loodrecht op deze stiklijnen genaaid. Ik hoop dat de foto helpt om dit te verduidelijken. Daarna knipte ik de hoeken af.

Binnenstebuiten

Ik keerde de tas binnenstebuiten door de opening en naaide die daarna dicht. 

Vervolgens stopte ik de voering in de tas en naaide deze op verschillende plaatsen vast aan de tas. Sommige stukken met de naaimachine en andere met de hand.

Details

Naast het neon geel biasband verwerkte ik ook mijn eigen label als leuk detail. Hiermee werd het een echte LIESL-tas! Verder voegde ik wat decoratieve stiksels toe om de hengsels aan de bovenkant van de tas goed vast te zetten. Om de tas te kunnen sluiten gebruikte ik een enkele drukknop.

Klaar is mijn duurzame tas om stoffen mee te shoppen. Ik vind hem super! En gevuld met stof nog superder!

Wil je meer LIESL maaksels zien….neem dan eens een kijkje op mijn Instagram of bekijk één van mijn andere blogs.

Lfs,

Marlies

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: B540, garen, jeans, katoen, naaimachine, spijkerbroek
Benodigde producten:
BERNINA 540
BERNINA 540
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1
Blindzoomvoet #5
Blindzoomvoet #5

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Marleen Van Hecke BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Dank je wel voor deze tutorial. Het is een mooie en praktische tas geworden. Volgende maand heeft iemand een tas voor haar verjaardag gevraagd, dus bij deze weet ik al het patroon. Misschien één vraagje: is fiberfill hetzelfde als volume vlieseline?

  • Marlies Witjes BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Hi Bets,

   Dankjewel. Ik kocht mijn fiberfill tijden geleden op de markt. Welke kwaliteit weet ik eigenlijk niet, het is in ieder geval niet de dikste variant die er bestaat. Ik zie online dat het ook wattine of vlieseline volumevlies wordt genoemd. Ik hoop dat mijn antwoord je helpt.

   groetjes Marlies

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam