Creatieve berichten over naaien

Perfecte zomer parka

Een zomer parka, dat is wat ik nog miste. Een jas die niet te warm is, waterafstotend en met capuchon! Ik wandel vaak in het bos met onze hond en dan komt precies zo’n parka goed van pas. Een zomer parka met stoere details.

Van inspiratie tot…

In Inspiration 73 stond het perfecte patroon voor de jas die ik in gedachte had. 

Inspiration 73

Wist je dat je Inspiration en ook losse patronen via de webshop van BERNINA kunt bestellen?

De stof

De gele 100% nylon stof is wind en waterafstotend en lichtgewicht (115 gr/m2). Ik bestelde de stof online. De beschrijving van het patroon geeft aan voor mijn maat: 2,5 meter. Mijn plan was om de binnenzijde van de capuchon van een andere stof te maken, dus werd het een halve meter minder. Eenmaal ontvangen bleek de stof erg doorschijnend te zijn. Zo doorschijnend dat je de kleding er doorheen kon zien. Dat was niet helemaal mijn plan. Wat nu?

Een parka voeren past niet echt bij een zomer parka. De oplossing: twee lagen stof.  Voordat ik aan de parka begon had ik net mijn eerste bikini gemaakt en daarin verwerkte ik stof en voering als één geheel. In mijn stoffenvoorraad had ik genoeg gele katoenen stof, die als binnenlaag gebruikt kon worden. (Gelukkig, want ja ik wilde wel gelijk beginnen) Voor de binnenzijde van de capuchon zocht ik reststoffen uit. De gebloemde stof is van de oude tweedehands broek die eerder al ge-upcycled was tot bomberjack (lees hier de BERNINA blog)

Capuchon binnen

De blauwe rits inspireerde me tot het gebruiken van spijkerstof en er is altijd plek voor stippen.

Dubbel

Alle patroondelen van de zomer parka zijn dubbel geknipt, ook de capuchon om het doorschijnen van de donkere binnenkant tegen te gaan. De delen heb ik eerst goed vlak op elkaar gespeld en vervolgens langs het papieren patroon met een grote steek op elkaar genaaid. De capuchondelen heb ik overdwars een aantal keer doorgestikt. Leuk detail

Alle naden  die aan de binnenkant te zien zijn heb ik afgewerkt met een kapnaad. 

Eén zijde van de naad knip je smal. In dit geval beide lagen stof. De ander zijde van de naad vouw je erover heen. Voor het gemak heb ik deze weer met grote steek vastgezet. Vervolgens leg je de naad plat en stik je het smal op de kant door. 

Langs het armsgat heb ik biasband gebruikt om de naad mooi af te werken. 

Sew pretty inside

Het patroon heeft een opgestikte zak. Ik vind een insteek zak met paspel mooier. Door de twee lagen kon ik de zak zo verwerken dat je hem aan de binnenzijde niet ziet. De zak is gemaakt in de nylon stof, voordat de twee lagen op elkaar werden gestikt.

Tunnels

Over de taille loopt aan de buitenzijde een tunnel waar je een koord door rijgt. De tunnel is van enkele stof die ik, voordat ik hem erop stikte, eerst met rijgdraad heb vastgezet. Dat maakt het erop naaien zoveel makkelijker.

Blindzoomvoet 5

Looooove my tools

Aan de achterzijde zit onderaan ook een soort tunnel die ontstaat door de zoom. Deze maak je alvorens je de zijnaden sluit.

Aan de capuchon zit aan de voorzijde een tunnel, doordat je de buiten- en binnen capuchon 3 cm van de voorkant doorstikt.

De details

De zomer parka wordt nog leuker door de vele details: riempjes, lussen, metalen ringen en drukkers. Belangrijk daarbij is het verstevigen van de delen met vlieseline of extra stof. Het doorstikken van de stoffen delen zorgt voor beter vormbehoud en geeft extra stevigheid. Bovendien ziet het er strakker uit.

Dubbele vlieseline voor de drukkers aan de mouw

 

Door het toevoegen van extra stukjes stof zorg je ervoor dat de stof waar de ring in wordt geklemd dik genoeg is.

Als extra maakte ik een riempje met sluiting over de capuchon heen. Dit had ik gezien bij één van de bewaarde voorbeelden van Pinterest.

Happy Hatter

Koord

In mijn zoektocht naar koord in mijn voorraad had ik genoeg voor de capuchon en de taille. Eén koord is van een oude trui van één van de kids met de leuke leertjes erbij en de ander is een schoenveter.  Voor de achterzijde van de zomer parka bedacht ik dat het omhulsel van een toch al defecte oplaadkabel wel goed zou passen. Recycle!

Ik haalde de kabel eruit zover ik kon, want het was wel erg stug. Alleen aan het uiteinde zit nog een stukje. Als gimmick laat ik de uiteindes zoals ze zijn. Deze foto postte ik al op mijn Instagram. De foto kreeg veel leuke reacties. Eén van de reacties was of ik de zomer parka zo wel kon wassen. Goeie!  De reactie kwam net op tijd en ik maakte het zo dat ik de kabel zou kunnen verwijderen voordat de jas gewassen wordt. 

 

Wat een leuk project weer! Uitdagend om met twee lagen stof te werken en ervoor te zorgen dat het ook aan de binnenkant mooi afgewerkt uitziet. Ik ben de komende vakantieperiode goed gemutst!

En onze hond ook.

Tijd voor een nieuw avontuur.

Fijne vakantie!

Liefs,

Marlies

@madebyliesl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam