Creatieve berichten over borduren

Les 124: Prikbord ‘Rooster’ uit de Inspiration Special 2019: de voorbereidingen

Het was weer een verrassing toen hij een paar weken geleden op de mat viel: de Inspiration Special 2019 – boordevol leuke projecten. Ik heb er één uitgekozen: Prikbord ‘Rooster’, waar ik een groot kussen van ga maken. De (beknopte) beschrijving hiervan staat op blz. 7 van het magazine, de foto’s op blz. 21 en nog wat aparte applicatie patronen op het werkblad voor degenen die dit werkstuk niet via machinaal borduren gaan maken, maar met stof.

Bij de vorige lessen (121, 122 en 123) heb ik een groot motief via Multi-Hooping bewerkt en geborduurd: dit keer gaat het ook om grote motieven, die ik op een andere manier – ook via de Jumbo Hoop – ga bewerken en borduren.


Direct als ik een Inspiration Magazine binnen krijg, download ik alle borduur ontwerpen die via de BERNINA website beschikbaar zijn: KLIK OP DEZE RODE LINK, klik bij de website die je dan te zien krijgt op ‘naar de downloads’, en kijk onderaan op de pagina. Ik weet dat ze een tijdje op de website blijven staan, maar ik heb ze liever direct op mijn computer/harde schijf, zodat ik het niet meer kan vergeten.

Je hebt de volgende bestanden nodig: S1545-1546, die te vinden zijn onder de naam ‘Accessoires voor de eerste schooldag’.


Het zijn er veel: voor het maken van dit project 5 stuks, met verschillende opties aan bestanden: er staan .Art70 bestanden voor het werken via V7, .Art80 bestanden voor het werken via V8, .EXP bestanden die je direct op je USBstick kunt zetten en naar je borduurmachine kunt verplaatsen, en natuurlijk de afbeeldingen .Bmp en de info .Inf.

Alles wordt via de JumboHoop gemaakt: nu kan dat wel bij mijn B770QE, maar niet helemaal (zie verderop): heb je een BERNINA 8-serie, dan kun je de genoemde borduurring helemaal gebruiken en direct alle borduurmotieven maken.

Ik gebruik meestal de .Art80 bestanden, die ik op het werkblad van mijn V8 plaats. Zo kan ik ze eerst goed bekijken, ook via de docker ‘Kleurenfilm, en eventueel via ‘Steekspeler’ vantevoren de borduurvolgorde zien. Bovendien kan ik een afdrukvoorbeeld laten maken, zodat ik alles uit kan printen en bij mijn B770QE met borduurmodule kan leggen. Daarop staat dan niet alleen het aantal steken (die ik in V8 ook al kan bekijken) per borduurmotief, maar ook welke garens er gebruikt moeten, worden, de werkvolgorde en de tijdsduur – hoewel ik mijn machine altijd langzamer zet en dus langere tijd uit moet trekken voor het borduurwerk, geeft het je toch een idee van de borduurtijd en weet je of je dit in een uurtje kunt laten maken, of er een middag per borduurwerk voor uit moet trekken.


En niet alleen borduurwerk: bij de vogeltjes wordt er nog stof onder gelegd, op bepaalde volgorde waarbij de machine automatisch stopt om dat te laten doen: applicaties tijdens het borduren. Je ziet één van beide applicatie vogeltjes hierboven afgebeeld (S1546_Timetable_3_JumboHoop):


Via de kleurenfilm zie ik dat op een bepaald punt de basislijnen van het vogeltje geborduurd worden (roze lijnen). De machine staat dan stil, om mij de gelegenheid te geven de twee stofjes erop te leggen. Dan komt er een ‘tacklijn’ op – paarse zigzaglijn, om de lapjes ‘vast’ te houden, en daarna een satijnsteek er in twee kleuren overheen. Door alles eerst in V8 te bekijken, weet je tenminste hoe het borduurwerk/applicatiewerk gemaakt wordt en wat je kunt verwachten.

Omdat ik op de B770QE met borduurmodule ga werken, kan ik de Jumbo Hoop niet helemaal gebruiken. Vanwege de ruimte tussen naald en rechter zijkant van de machine is een marge van 5 cm aan de linkerkant ‘uitgeschakeld’/niet te gebruiken. Dat s goed te zien als je de Borduurring erbij zet: een aantal stukken vallen buiten de rode veiligheidslijnen. Dat zou betekenen dat de B770QE aan gaat geven dat dit zo niet geborduurd kan worden.

Nu kan ik een aantal dingen doen:

  • ik kan het borduur ontwerp dusdanig verkleinen dat het binnen de rode lijnen past. Niet mijn favoriete optie,
  • ik kan het borduur ontwerp selecteren en draaien, 2 x 45°, zodat het dwars in de ring zit, maar dat past nóg niet.
  • ik kan het borduur ontwerp selecteren en draaien, 1 x 45°, zodat het ‘schuin’ in de ring WEL past binnen de rode lijnen.


Dat laatste heb ik gedaan en kijk: het past. Het enige waar ik rekening mee moet houden is dat de plaatsing op de stof goed gedaan wordt. Nu span ik altijd alleen maar de versteviging/stabilizer in, en laat ik de stof waar het borduurwerk op komt altijd ‘zweven’, waarbij ik vantevoren een rijglijn rondom het geheel laat zetten. Ik hoop alleen dat daar nog plek voor is!


Om beter te kunnen zien of alles straks goed op de stof gelegd wordt, kan ik het doorzichtige sjabloon met het raster gebruiken, als ik de ring op de stof ga leggen. Ik ga daarvoor het icoontje ‘Toon inspanraam sjabloon’ gebruiken, zodat ik vantevoren zie hoe dat uitkomt. Zo krijg ik een goed overzicht.


Wat ook een voordeel is bij applicaties/borduurwerken om een afdrukvoorbeeld te laten maken: de malletjes voor de applicatie onderdelen staan ook afgebeeld, rechts op de foto te zien. Het is dan welk belangrijk dat je alles op 100% gaat printen.


Bij patroon S1546_Timetable_3_JumboHoop konden niet alle bloemen in de ring, dus heb ik die in twee delen gesplitst.


Dat heb ik gedaan door met ‘Polygoon selectie’ rondom een bepaald groepje bloemen en steeltjes te ‘tekenen’ en via Enter dat te selecteren, naar rechts te verschuiven zodat het los van de andere bloemen/steeltjes kwam te liggen. Daarbij moest ik nog twee steeltjes los maken van elkaar (via de-groeperen) waarna ik uiteindelijk twee aparte bloemengroepjes kreeg.


Die ga ik met de Jumbo Hoop, elk apart laten borduren = allebei nog even op deze manier bewaren en de naam iets aanpassen, zodat ik de originele bestanden ook nog houd.


S1546_Timetable_2_JumboHoop gaat wel passen, maar die heb ik dwars gezet (2×45°) omdat ik dat makkelijker vind. Ook hiervan een afdrukvoorbeeld gemaakt,.


En de laatste = nog een applicatie vogel op tak, met vlindertje, heb ik ook schuin gezet (1×45° naar links), zodat hij in één keer in de JumboHoop past. En ook daar een afdrukvoorbeeld van gemaakt, oa. in verband met de applicatie malletjes.

Ook staat er een .Pdf bestand, met het patroon: dit moet je uitprinten om het volledige patroon op ware grootte te krijgen. PRINT UIT OP 100%/ware grootte, en print eerst alleen de 1e pagina…..


Kijk naar het controle vierkantje: als je deze pagina uitgeprint hebt, moet het vakje 10x10cm zijn.


Het patroon bestaat uit 9 A4tjes, die je op de lijntjes/hoeken op elkaar moet plakken, om zo een volledig patroon op ware grootte te krijgen.


Als dat gedaan is, knip je het patroon langs de buitenste lijn/randen af, zodat je de juiste maat overhoudt. Direct de maat van je werkstuk, of je nu daadwerkelijk het prikbord ‘Rooster’ gaat maken, of een kussen.


Alle voorbeelden/afdrukken op ware grootte heb ik op het patroon gelegd: het past perfect. Zo kan ik zien hoe ik alles ga borduren en of het klopt.


Als laatste – ter voorbereiding van alles – heb ik rode lijnen gezet, daar waar de rand van 50x60cm van het geheel komt, op de afdrukvoorbeelden. Op deze manier weet ik precies hoe ik alles in de ring moet zetten. Ik ga op de stof de rechthoek/afmeting van 50×60 met kleermakerskrijt bovenop zetten, nadat ik de stof uitgeknipt heb op ca. 65 x 75 cm = ruim om de gewenste maat te krijgen. Aan alle kanten heb ik dan 7,5 cm. ‘speelruimte’.


En dan heb ik alle door mij bewerkte en opnieuw bewaarde bestanden op mijn USBstick gezet: elk een .BMP, .INF en een .EXP, om ze naar de machine te brengen.

Een volgende keer laat ik je zien hoe ik alles ga borduren, kijk je dan weer mee?

Borduurgroeten

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 

HEB JE DE INSPIRATION SPECIAL 2019 NOG NIET? VRAAG BIJ JE BERNINA DEALER – OF WORDT ABONNEE VIA DE WEBSITE VAN BERNINA EN KRIJG 4X PER JAAR EEN TIJDSCHRIFT VOL INSPIRATIE, MET DE MOGELIJKHEID OM BESTANDEN/PATRONEN TE DOWNLOADEN. Je kunt HIER alle nummers bestellen die nog beschikbaar zijn, of abonnee worden.

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam