Creatieve berichten over naaien

Naaimachinetips: naaimachine op de juiste manier oliën

Naaimachine op de juiste manier oliën – dit moet je weten!

Een belangrijk onderdeel van het naaien is ook de juiste verzorging van het belangrijkste naaigereedschap – de naaimachine. Ruim een week geleden heb ik je laten zien hoe je je naaimachine kunt schoonmaken. Het blogbericht over dit onderwerp “naaimachine-wellness” kun je HIER teruglezen. Vandaag gaat het over het thema naaimachine op de juiste manier oliën en krijg je tips over hoe, hoe vaak en waar de machine wordt geolied en welke olie je moet gebruiken. 

Het beheersen van naaitechnieken is belangrijk voor een succesvol resultaat, maar ook een goed onderhoud van de naaimachine draagt hieraan bij. Als je je machine regelmatig onderhoudt, zul je er lang plezier aan beleven en zul je gemakkelijker mooie naaiprojecten kunnen maken. 

Mijn tips gaan vooral over de BERNINA grijper waarmee onze nieuwe machines zijn uitgerust. Maar maak je geen zorgen, de modellen met CB-grijpers en de roterende grijpers komen ook aan bod!

Nähmaschine ölen - der BERNINA Greifer

Hoe olie ik mijn naaimachine?

Voordat je je naaimachine een oliebeurt geeft, moet je deze eerst schoonmaken. Hoe je te werk moet gaan en waar je op moet letten, heb ik in mijn vorige blogbericht uitgelegd. Als je het artikel nog niet hebt gezien, kun je dit hier vinden: Naaimachine schoonmaken – naaimachine-wellness.

Greifer abwischen vorne

Als eerste verwijder je de spoelhuls inclusief de spoel (bij de 8-serie alleen de spoel).

Zowel de BERNINA grijper als de CB-grijper kun je uit de machine nemen. Bij machines met een roterende grijper en bij de 8-serie kan dit alleen door een Authorized BERNINA Dealer worden gedaan, wat echter niet betekent, dat ik dit gedeelte van de machine niet kan schoonmaken en oliën.

Voor bijna elk machinemodel zijn er video’s die stap-voor-stap laten zien hoe je je naaimachine schoonmaakt en oliet. Bij sommige modellen kun je zelfs direct in de tutorial van je machine zien hoe je je machine moet oliën (bijv. bij de B 790 PLUS). Ga hiervoor naar het setup-programma, kies “Machine-instellingen” en “Machine oliën”.

In de video’s wordt je erop attent gemaakt, dat de machines om veiligheidsredenen uitgeschakeld moeten worden. 

Hoe vaak moet ik mijn naaimachine oliën?

Voor deze vraag bestaat geen standaard antwoord.

Verschillende factoren spelen hier een rol: welke stof wordt genaaid, hoe lang werd er achter elkaar genaaid, wordt er ook geborduurd? Het is belangrijk, dat je je naaimachine regelmatig oliet en niet pas dan als je machine je dit laat weten. Vast en zeker heb je ook al wel eens gedacht dat de machine een “raar” geluid maakt en niet meer zo mooi regelmatig klinkt. Dan is het tijd voor een beurt!

Je kunt zowel na een naaiproject als ook voor een project een oliebeurt inplannen. En als je met een groot naaiproject bezig bent en je machine heel wat uurtjes draait, kun je rustig ook tussendoor een keer oliën.

Waar moet de naaimachine worden geolied?

Dat is afhankelijk van de grijper.


Belangrijke informatie over de BERNINA grijper (machines van de nieuwe 4-, 5- en 7-serie)

Ook al zien de openingen onder de steekplaat er verleidelijk uit, hier moet NIET geolied worden.

Maar waar moet ik mijn naaimachine dan wel oliën? Bij de BERNINA grijper kan, zoals hierboven vermeld, de grijper worden verwijderd. Doe een druppeltje olie (niet meer en niet minder) in de grijperbaan en een druppeltje olie op het viltje van de grijper die je uit de machine hebt genomen.

In deze video zie je hoe je te werk moet gaan:

 

Ook voor het oliën van de CB-grijper bestaat een video:

En zo ga je te werk bij machines met een roterende grijper:


… en zo bij de BERNINA 8-serie:

Welk soort olie gebruik ik?

Neem voor het oliën van je naaimachine altijd de originele BERNINA olie die met de machine wordt geleverd. Dit is hoogwaardig hars- en zuurvrije olie met de juiste consistentie.

Ik hoop, dat niemand ooit geprobeerd heeft om olie te gebruiken dat voor levensmiddelen wordt gebruikt. Dit veroorzaakt namelijk grote schade, omdat dit tot een kleverige, stroperige massa stolt. Natuurlijk kan de grijper dan niet meer gelijkmatig en goed functioneren.

Als het olieflesje dat je bij de naaimachine hebt gekregen leeg is, kun je een nieuw flesje bij je BERNINA dealer kopen. We adviseren om alleen dit soort naaimachineolie en geen ander te gebruiken.

Had je vroeger een naaimachine met CB-grijper en inmiddels een nieuwe machine met BERNINA grijper? Of heb je behalve een naaimachine ook een overlocker? Gebruik dan niet hetzelfde olie voor beide machines, deze zijn namelijk verschillend. 

Nähmaschinenöl

Gebruik deze olie dus ook niet voor een salade 🙂

Wat moet ik na het oliën doen?

Ik naai na het oliën altijd eerst een proeflapje met een restje stof. Het kan namelijk gebeuren, dat er iets te veel olie in de machine raakt. Door het naaien wordt het teveel aan olie in de machine opgenomen. Als je geen restje stof bij de hand hebt, kun je ook de naald en het garen verwijderen en even zonder stof “naaien”, zodat de olie wordt verdeeld. Afhankelijk van het model kan het noodzakelijk zijn om de draadcontrole dan uit te schakelen.

Grijper opnieuw inzetten 

Natuurlijk moeten we na het oliën van de naaimachine de grijper en de spoelhuls inclusief spoel opnieuw inzetten. In het laatste blogbericht over het schoonmaken heb ik jullie laten zien hoe je de BERNINA grijper heel gemakkelijk weer kunt inzetten. Vandaag laat ik nog een andere variant zien:

Het is belangrijk, dat het gaatje in de grijper met de grijze markering in de grijperbaan overeenstemt. Het is het makkelijkst als deze markering op ong. 6 uur staat. Is dit niet het geval, kun je dat heel eenvoudig door twee keer op de naaldstoptoets te drukken (afhankelijk van het model) doen.

De grijper houd ik vanaf de binnenkant met de rechter- en linkerwijsvinger vast, de opening in de grijper wijst naar onder. Dan zet ik de grijper, die ik iets naar beneden kantel, in de grijperbaan. Deze is magnetisch en zit daarom in een handomdraai op de juiste plaats.

Als samenvatting van het thema “naaimachine oliën” kun je eigenlijk zeggen: “het liefst maar een druppeltje, maar wel regelmatig!”

Ik vind het erg leuk om te zien dat mijn blogberichten met tips en tricks vaak worden gelezen. Ik hoop dat dit artikel ook weer handige informatie bevat en als je vragen hebt, kun je deze altijd onder dit bericht stellen. 

Na deze tips loopt je machine zeker weer als gesmeerd en wens ik jullie van harte weer veel creatief plezier!

Groetjes,

Mirjam

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • willeke jonkers vroom BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  wat moet ik doen het spoeltje gaat niet meer uit het spoel huis ik heb dus de plaat eraf gehaald en het spoelhulshuis eruit gehaald maar de spoelblijft erin krijg hem er niet uit  wat nu ?

  • Geertje Kamminga BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Beste Willeke, je kunt het volgende proberen: controleer eerst of je de spoel niet verkeerd in de spoelhuls hebt gezet en daardoor klemt. Normaal gesproken kun je de spoel makkelijk uit de spoelhuls verwijderen. Indien de spoel correct in de spoelhuls zit, kun je deze vanaf de bovenkant door de kleine opening voorzichtig met een kleine schroevendraaier uit de spoelhuls drukken.

   Mocht het zijn, dat de spoelhuls inclusief spoel in de grijper klemgeraakt is, kun je onder de grijperbaanring openmaken en de grijper met de spoelhuls en de spoels wegnemen. Aan de achterkant van de grijper bevindt zich een klein gaatje. Als je hier voorzichtig met een kleine schroevendraaier in drukt, raakt de spoelhuls los. Veel succes!

   Groetjes, Geertje van het BERNINA team.

  • Amber Luijbregts BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Beste Jolande,

   Deze video is in het Frans, maar van 6:55 tot 7:55 kun je zien waar je de machine dient te oliën. Hierbij ook wat screenshots van de video om het te verduidelijken:

   In de binnenste ring kun je wat olie plaatsen.

   Ook de buitenste ring dien je te oliën.

   Daarnaast kan het voorkomen dat, wanneer je een paar uur hebt geborduurd, de machine een geluid kan maken. Door op deze rand wat olie te plaatsen loopt de spoel weer soepeler, waardoor dat geluid wordt voorkomen.

   Tenslotte kun je de naaldbuis nog oliën.

   Indien je veel borduurt raden we aan om jaarlijks een bezoek te brengen aan je Authorized Dealer. Zij zullen de machine niet oliën, maar vetten, wat langdurig beter resultaat geeft. Daarnaast raden we aan om steeds na ongeveer 4 uur borduren je machine te oliën.

   Hopelijk heb je zo voldoende informatie!

   Groetjes Amber van het BERNINA-team

 • Marleen Van Pol BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Ik kom toch nog eens terug op het oliën onder de streekplaat. Het wordt nu ontraden om het olie reservoir te vullen. Als de dealer het al niet weet, hoe moeten de gebruikers het dan weten? En waar is deze raad op gebaseerd?

  Waarom hoeft het nu niet nu ook niet bij oudere machines.

 • Marleen Van Pol BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hallo,

  ik heb op jullie nieuwsbrief een tip gezien hoe je de grijper handig met de zwarte sluitbeugel in de machine kunt wippen. Waar kan ik deze terug vinden?

  met vriendelijke groet

  Marleen van Pol

  [email protected]

   

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam