Creatieve berichten over naaien

De in’s en out’s van de BERNINA voetpedalen

In deze blog wil ik jullie wat meer vertellen over de functionaliteit van de BERNINA voetpedalen en hoe je hier het beste uit haalt!

BERNINA voetpedalen voor modellen B 480 en hoger

Deze elektronische voetpedaal geeft je “steek bij steek” controle over je naaisnelheid, of je nu langzaam of snel wilt naaien. Aan de voorkant van het pedaal waar je je voet opzet, zit een hiel kick (back-kick) functie. Hiermee kun je de naald omhoog en omlaag zetten. Ook kun je de persvoet verhogen en kan de draad worden afgesneden (afhankelijk van het model). Deze functie is programmeerbaar vanaf de modellen B 480 en hoger.

Aan de achterkant kun je met de handige koordwinder het snoer effectief bewaren… Dus geen warrige snoerenhectiek meer 😉 Als je de trotse eigenaar van een BERNINA naaimachine bent geworden en je machine uit de doos haalt, zie je dat het snoer van het voetpedaal en de voeding in het pedaal is gedrukt. Dit is puur voor het opbergen en niet hoe het snoer moet worden gebruikt.

De voetpedaal klaar maken voor gebruik

Rol het snoer zo ver mogelijk uit (meestal het grootste deel of alles) en bevestig het snoer tussen de tanden aan de linkerkant van de voetpedaal voordat u het snoer met de machine verbindt. Dit zal ervoor zorgen dat het snoer zijn weg niet vindt onder de rubberen pads onder het voetpedaal, waardoor het op de vloer zou wiebelen en alles instabiel maakt.

Om het snoer van de voetpedaal weer op te winden en vast te zetten (bijvoorbeeld voor transport of opslag) wind het snoer met de klok mee. Plaats vervolgens de connector in de grijze opslagaansluiting aan de linkerkant voordat je het snoer met je twee duimen tussen de twee reeks tanden aan de bovenkant vastzet. Het snoer wordt nu op zijn plaats bevestigd.

De voetplaatsing

De afbeelding hierboven geeft aan waar je voet zich moet bevinden ten opzichte van het voetpedaal, zodat je hiel is uitgelijnd met het back-kickgedeelte van het voetpedaal voor eenvoudige bediening.

Hier is nog een tip, of liever een punt van ergonomie! 🙂 Je moet je hele voet op het voetpedaal plaatsen en niet alleen je tenen. Het BERNINA voetpedaal is stevig genoeg om je hele voet te ondersteunen en dat maakt het naaien veel comfortabeler. Het enige wat je moet doen om te naaien, is je voet naar voren bewegen, of naar achteren om de back-kick-functie te gebruiken. Je kunt zo urenlang naaien zonder vermoeid te raken in je been.

Een laatste tip: we raden je aan het voetpedaal te gebruiken en met je linkervoet te naaien, zodat je rechterbeen vrij blijft om de kniehevel te bedienen (als je machine hiermee is uitgerust). Hierdoor blijven de twee functies goed van elkaar gescheiden en is het ergonomisch gezien beter voor je lichaam. Nogmaals… Meer naaigemak is typisch iets van BERNINA!

BERNINA voetpedalen voor instapmodellen en computergestuurde naaimachines

Er is nog een elektronisch voetpedaal in BERNINA-land. Deze is inbegrepen bij instapmodellen zoals de 2- en 3-serie. Je zult merken dat de back-kick functie niet op de bovenkant van het voetpedaal is gedrukt. De kenmerken van dit ‘junior’ voetpedaal komen overeen met de prijs van de machines die ermee worden geleverd.

Dat gezegd hebbende, de instapmodellen hebben de functionaliteit geprogrammeerd voor de  voetbediening met back-kick. Stel dat je een B 770 QE-machine heb, die is geleverd met het voetpedaal met alle functies (zoals beschreven aan de bovenkant van deze blog) en een B 325 die je graag meeneemt naar bijvoorbeeld de naailes (en die wordt geleverd met het eenvoudigere voetpedaal). Dan kan je  de machine uit de 3-serie mee naar de les nemen met het nieuwere voetpedaal en de back-kick functie gebruiken op de machine uit de 3-serie! Het is niet programmeerbaar zoals op andere machines. Toch kun je de back-kick gebruiken om de naald omhoog of omlaag te brengen. Je kunt zelfs het volledige voetpedaal gebruiken met de B 215, onze eenvoudigste computergestuurde machine!

Hopelijk hebben we je nu wat meer wegwijs kunnen maken! 🙂

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam