Creatieve berichten over naaien

Zwembroek en t-shirt voor jongens naaien

Het wordt stilaan weer tijd voor waterpret en mijn zoontje heeft een nieuw zwembroekje en t-shirt nodig. Vorig jaar maakte ik hem al zo’n setje en schreef ik er deze blog over waarin ik je toonde welke steken ik gebruik om lycra te verwerken. Ondertussen naai ik al een jaartje langer op mijn BERNINA 475QE dus ik wou hetzelfde project nog eens bloggen, maar deze keer geef ik jou de werkbeschrijving en  mijn bevindingen van het werken met stretchgaren.

zwembroekje en t-shirt voor jongens

Ik heb trouwens een online cursus gemaakt over hoe je zelf badmode kan naaien, als je véél meer wilt leren hierover, neem dan zeker een kijkje!

Benodigdheden

Voor de afmetingen van stof en elastiek geef ik mee hoeveel ik gebruikte voor mijn zoontje van 2 jaar. Uiteraard moet het meer of minder zijn naargelang de maat die jij gaat maken.

 • Patroon: ik gebruikte de swim briefs voor het zwembroekje en de rashguard swimsuit voor het t-shirt (beide patronen van Lowland Kids)
 • badpaklycra (0,40m) (de sterretjes lycra is van Lijfgoed)
 • Badpakvoering of stretch mesh (0,25m) (is van Naaiclusief)
 • Restjes biais-elastiek als versiering
 • 3cm breed taille-elastiek (43 cm)
 • Naaigaren: dit kan met standaard naaigaren of met Seraflex stretchgaren
 • Stretchnaald 75H of universele naald 70H
 • Optioneel maar heel handig: Boventransportvoet #50
Image of Boventransportvoet #50.

Boventransportvoet #50

De Boventransportvoet met 3 verwisselbare zolen en kantliniaal #50 is een essentieel hulpmiddel bij het naaien van moeilijke stoffen

Meer informatie

Werkwijze

Ik geef je eerst beknopt de algemene werkwijze en bespreek nadien welke steken ik gebruik en hoe ik met het stretchgaren werk.

Knippen

In plaats van te knippen, snij ik de stof uit met een rolmes en snijmat. Dit werkt sneller én nauwkeuriger. Voor het zwemshirt snij ik het voorpand, achterpand en de halsbies uit de sterrenlycra en de mouwen uit witte lycra. Voor het zwembroekje snij ik voorpanden, achterpanden en tailleband uit sterrenlycra en de voorpanden en achterpanden uit stretch mesh (of badpakvoering).

T-shirt naaien

 • Leg de patroondelen zoals op de foto en naai deze 4 naden  tussen de mouwen en panden.
  zwem t-shirt naaien
 • Stik de korte uiteinden van de halsbies aan elkaar zodat je een cirkel hebt en verdeel deze in 4 gelijke delen.
  zwemshirt naaien
 • Verdeel de hals van het shirt in 4 gelijke delen.
 • Naai de halsbies aan de hals (goede kanten tegen elkaar) en zorg dat je markeerpunten overeen komen. Hierbij moet je wat aan de bies trekken.
  zwemshirt voor jongens naaien
 • Vouw de halsbies naar binnen en stik door
  halsbies naaien
 • Zoom de onderrand en de mouwranden

Zwembroekje naaien

zwembroekje voor jongens

 • Naai de zijnaden en de binnenbeennaden van beide beentjes
 • Plaats 1 beentje in het ander waarbij de goede kanten tegen elkaar liggen (het buitenste beentje is hiervoor binnenste buiten gedraaid) en naai de kruisnaad
 • Doe hetzelfde met de voeringdelen
 • Plaats het voeringbroekje over het lycrabroekje met de goede kanten tegen elkaar (het voeringbroekje is binnenste buiten gedraaid)
 • Naai de middenachternaad van het elastiek en van de tailleband. Plaats het elastiek in de tailleband en vouw deze laatste er mooi omheen. Verdeel beide in 4 gelijke delen.
 • Verdeel de bovenrand van het broekje in 4 gelijke delen.
 • Plaats de tailleband + elastiek tussen beide broekjes in met de opening omhoog en verdeel de stof zodat het mooi uitkomt.
 • Naai deze naad die uit 5 lagen bestaat. Van buiten naar binnen: voering broekje – lycra tailleband – elastiek – lycra tailleband – lycra broekje
 • Keer het broekje zodat de voering binnenin zit en doorstik de naad naar onder toe.
 • Zoom de broekspijpjes
  zomen met tricotsteek

Pimpen met biais-elastiek

Ik vind het heel leuk om biais-elastiek als puur decoratief element te verwerken in mijn badkleding. Het geeft wat extra kleur en maakt het nog meer jouw design. Ik naai het elastiek aan met een kleine zigzagsteek aan de beide randen van het elastiek. Je moet zo dicht mogelijk tegen de rand naaien en dat gaat gemakkelijk met smalle kantvoet #10. De naald plaats je dan links of rechts van het midden.

smalle kant voet #10

biais elastiek

Werken met stretchgaren

Het principe van stretchgaren is dat je met een rechte steek kan naaien en dat jouw kledingstuk toch nog zal rekken. Ik testte het garen vorig jaar al eens uit in deze en deze blog maar het was toen net op de markt en ik wist nog niet hoe je het precies moest gebruiken. Ondertussen heb ik er al wat meer mee geëxperimenteerd en deel graag mijn bevindingen.

Rechte steek

Wil je met een rechte steek stikken, dan moet de draadspanning zo los mogelijk zijn. Ik gebruikte hiervoor draadspanning 2.25 en steeklengte 2.70. Als ik de steeklengte groter maak dan komt het stiksel te veel los. Als ik de draadspanning verhoog, dan is de naad soms niet elastisch genoeg.

Voor de zijnaden is elasticiteit geen probleem, maar de hals moet wel héél rekbaar zijn. Ik heb de halsbies eerst aangestikt met een rechte steek, maar dit gaf niet genoeg rek. Bij de tweede poging stikte ik de naad eerst met een stretchsteek, vouwde ik de bies naar binnen en stikte die door met een grote rechte steek (door de grotere steeklengte is er meer rek).

halsbies aanstikken

Het resultaat is net elastisch genoeg, maar moest ik doorstikken met een tweelingnaald dan zou het aantrekken van het t-shirt over het hoofdje toch wat vlotter gaan.

Het  doorstikken met een rechte  steek heeft dus als voordeel dat het sneller, gemakkelijker en netter gaat, maar aan de binnenkant is de afwerking dan minder interessant. Het lycra zal niet gaan rafelen, maar zo’n onafgewerkt randje ziet er niet professioneel uit.

Bij het zwembroekje gebruikte ik de rechte steek in stretchgaren op de zijnaden (steeklengte 2,7) en om de naad van de tailleband naar onder door te stikken (steeklengte 3,5). Hier heb je wel een heel mooi, net resultaat en behoud van de elasticiteit (ook omdat er tijdens het stikken wat aan de tailleband met elastiek wordt getrokken).

tailleband doorstikken

Goed afhechten

Je moet het garen heel goed hechten aan het begin en einde van elke naad of je bent je stiksel zo kwijt. Ik denk dat het komt omdat zowel lycra als het garen zo’n gladde structuur hebben. Gewoon hechten met het programma van de naaimachine is niet voldoende, je moet echt een centimeter heen en terug stikken. Met lycra is dat niet eenvoudig om dan tot op de rand te stikken.

Als ik universeel garen gebruik, hecht ik niet af zodat ik tot op het uiteinde van de naad mooi kan stikken zonder dat de stof begint te rimpelen of in de naaimachine verdwijnt. Een truukje hiervoor is om zijdepapier onder de stof te leggen.

Gebruik je een stretchsteek of zigzag dan is het minder een probleem. 

Zomen

Een rechte steek aan de zoom zou er aan de buitenkant heel netjes uitzien, maar ik wou ook een nette binnenkant en gebruikte deze tricotsteek.

tricotsteek

 

Bij de broekspijpjes van het zwembroekje en de onderboord van het t-shirt deed ik dat met het stretchgaren en de zoom is heel net en super elastisch. De mouwtjes van het t-shirt naaide ik met universeel garen en het ziet er hetzelfde uit, maar is wat minder elastisch (toch voldoende om aan en uit te trekken).

Conclusie

Ik zal het garen zeker nog gebruiken.  Ik denk echter dat het gemakkelijker werkt op katoenen kledij voor bijvoorbeeld t-shirts, sweaters, joggingbroeken, jurkjes,… Omdat het garen zo gemakkelijk loskomt van het lycra is het geen extra gemak bij het maken van badmode met een rechte steek.  

zwembroekje en t-shirt voor jongens

Heb je zelf ervaring met zwemkleding naaien en/of het stretchgaren? Ik hoor graag jouw bevindingen! Laat het me even weten hieronder of via instagram @cliosatelier.

Neem gerust ook een kijkje op www.cliosatelier.com voor alle informatie en inspiratie rond lingerie en badmode naaien!

Liefs,

Clio

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: badpaklycra, badpakvoering, biais elastiek, stretch mesh, stretchgaren, stretchnaald, taille-elastiek
Benodigde producten:
Boventransportvoet #50
Boventransportvoet #50

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam