Creatieve berichten over naaien

Pattern hack met schouder plooien

Pattern hacking!

Of in het Nederlands,  een patroon aanpassen naar je eigen smaak 🙂
Ik vind dat heerlijk en geef graag mijn eigen draai aan een patroon.

Dit is mijn eerste blogpost, dus misschien leuk om me even kort voor te stellen. Ik ben Mijke en heb naaien van mijn moeder geleerd. Als 9 jarige maakte in poppen kleertjes en later kraam cadeaus voor baby’s die geboren werden in de buurt en in de familie. Van daar uit leerde ik mijzelf, met hulp van mama, allerlei technieken aan en al snel naaide ik mijn eigen outfits.
Dit doe ik nog steeds met veel plezier!
Het leukste vind ik het ontdekken van nieuwe naai technieken en patronen aanpassen naar mijn eigen smaak.

Ik werk al jaren als model en heb daar mijn liefde voor mode ontwikkeld. De mode shows houd ik nauwlettend in de gaten en zijn mijn leidraad voor de kleding stukken die ik maak.
Ook bij dit kleding stuk werd ik geïnspireerd door een van mijn favoriete ontwerpsters:   

Ik maakte een t-shirt a la Isabel Marant.

Inspiratie

Ken je dat, dat je een kledingstuk ziet in een winkel of online en denkt, zoiets wil ik ook, alleen dan in een andere stof of met net een ander boordje, of het kledingstuk is veel te duur.

Ik ga dan graag op zoek naar een patroon dat hier bij past en ik aan kan passen. 

Dit t-shirt van Isabel Marant trok mijn aandacht:

De plooien op de schouder vond ik zo’n mooi effect!

Goed kijkend naar dit t-shirt zag ik dat het een model is met aangeknipte mouw. Ik ging op zoek naar een t-shirt patroon met aangeknipte mouw en kwam uit bij de Strip tee van Madeit Patterns. Dit patroon had ik al vaker gemaakt, dus ik wist dat de pasvorm heel goed was.

Ik ging meteen aan de slag met het veranderen van het patroon.
Maar hoe doe je dat?

Patroon hacken

Eerst trok ik de patroon delen over van het patroon en knipte ik ze uit.

De mouw van het t-shirt dat ik wil gaan maken is rondom veel ruimer dan het patroon. 
Om meer ruimte in de mouw te krijgen trok ik een horizontale lijn op het patroon ter hoogte van de mouw. Ik knipte deze in en legde 5cm tussen de panden. Ditzelfde deed ik ook bij mijn achterpand en zo kreeg ik 10cm meer wijdte rondom.

Ik schoof er daarna een stukje patroon papier onder en plakte de patroon delen vast.
Ook tekende ik een nieuwe curve van de mouw zoals je kan zien op de foto hieronder. Dit alles knipte ik netjes bij.

Daarna knipte ik de verkorten/verlengen lijn in en verkortte de lengte van het patroon met 5 cm. Want ik had natuurlijk 5 cm extra toegevoegd aan het patroon.

Nu de plooitjes!

Om de plaats van de plooien te bepalen ben ik voor de spiegel gaan staan met het patroon in mijn hand voor me. Zo heb ik gekeken waar mijn schouder ongeveer zit en waar ik de plooitjes wilde hebben. Dit tekende ik af op het patroon. Ik koos voor drie plooitjes, net zoals het t-shirt van Isabel Marant en ging voor 3,5 cm afstand tussen de plooien. Dit deed ik puur op gevoel 😉

Daarna tekende ik 3 verticale lijnen vanaf de plaats waar ik de plooitjes wilde hebben op de schouder naar beneden toe:

Deze lijnen knipte ik in tot 3mm van de onderkant:

Ik wilde niet dat de onderkant veel breder zou worden. Vandaar dat ik het patroon daar aan elkaar vast heb laten zitten. 
Ik schoof weer een stuk patroon papier onder het geheel en plakte de patroondelen voor de plooien op een afstand van 6 cm vast.

patroon tekenen

Hierna knipte ik het patroon rondom uit, maar liet ik ruimte boven bij de plooien. Deze moeten namelijk nog in vorm getekend worden.

Dat doe je als volgt.

Geef het midden van je plooi aan:

Teken nu een lijn naar het midden toe vanuit de schouder omhoog:

Vanaf het midden teken je weer een lijn terug naar de schoudernaad:

En voilà, je plooitjes zijn getekend!

Ik heb bij zowel het voorpand als het achterpand dezelfde plooien getekend op precies dezelfde plaats op de schouderlijn, zodat de plooien straks mooi in elkaar overlopen.

Toen het patroon klaar was knipte ik het uit stof en tekende ik met kleermakers krijt de plaats van de plooien op het voor en achterpand.

Plooitjes naaien

Ik begon met de schoudernaden en de plooien.

Graag wil ik nog wat tips toevoegen over hoe je de plooitjes in tricot stof zo mooi mogelijk naait. De tricot stof die ik gebruikte is van Juni Design. Het is heel zachte Tencel tricot stof. Deze stof draagt heel fijn, maar kan met naaien nog wel eens lastig zijn omdat het wat kan glijden.

Met mijn naaimachine BERNINA 570 QE gebruik ik de Terugtransportvoet #1D voor het naaien van de schoudernaad.
Voor tricot gebruik je meestal een smalle zigzag of tricot steek, maar voor deze plooitjes aan de schouder gebruik ik de boventransportvoet en veel speldjes, zodat de stof niet verschuift. Ik naaide met steeklengte 2,5.

Image of Terugtransportvoet #1D.

Terugtransportvoet #1D

De terugtransportvoet #1D heeft uitsparingen voor en achter het steekgat en is daardoor bijzonder geschikt voor steken die vooruit- en achteruit genaaid worden. 

Meer informatie
Image of BERNINA 570 QE.

BERNINA 570 QE

De BERNINA 570 QE is speciaal ontwikkeld voor quilters die echt perfecte steken willen. Geniet van prachtig doorgevoerde stoffen, nauwkeurige en perfecte steken, grote quilts en het automatisch afknippen van je draadjes.

Meer informatie

Ik zorgde er eerst voor dat ik de patroontekens van de plooitjes op de schouder heel zorgvuldig op elkaar legde.

 

Daarna spelden en naaien. Bij de hoekjes van de plooien laat je het voetje omhoog komen met de naald nog in de stof om een zorgvuldig en scherp hoekje te naaien.

Daarna heb ik de schoudernaad zorgvuldig open gestreken en de plooi tekens met een rijgdraadje doorgeslagen. Zo zijn de tekens aan beide kanten zichtbaar. Dat is heel handig om zorgvuldig te spelden. De rijgdraadjes zijn aan weerzijden 10cm. Zo lang wil ik namelijk de pooien instikken 

Toen was het tijd om de plooien te naaien. Ik speldde de plooien volgens de rijgdraadjes netjes met de goede kanten op elkaar.

Daarna naaide ik ze aan beide kanten 10cm.

Naai tip:

Ik begon aan de ene kant, ongeveer 1 cm vanaf mijn begin punt met een kleine steeklengte en nog steeds met voetje 1D. Met dit voetje kan je namelijk ook heel goed achteruit naaien zonder dat de stof op stropt! Ik naaide met steeklengte van 1,5 ongeveer 1 cm terug en daarna weer 1 cm heen. Voor het naaien van de rest van de plooi zette ik mijn steeklengte weer terug naar 2,5 en naaide ik via mijn rijgdraadje naar het einde van van de plooi. 1 cm voor het einde zette ik de steeklengte op 1,5 en naaide ik tot het einde van de plooi en weer 1 cm terug. 
Op deze manier zijn de uiteinden van de plooitjes heel stevig gestikt en loop je niet de kans dat ze losraken of dat je een prop garen krijgt door het afhechten van de draad.

Ik streek de plooien richting de halslijn en speldde ze netjes in lijn met de schoudernaad vast. 

Stitch the ditch

Nu moest ik de plooitjes nog mooi vast zetten, want als dat gaat schuiven krijg je gekke proppen op de schouder.

Kennen jullie de ‘stitch-the-ditch’ methode?
Of te wel naaien in de naad.

Dit is een prachtige manier om een naadje vast te zetten zonder dat het zichtbaar is aan de buitenkant. Ik gebruik het vaak om een beleg vast te zetten aan de schoudernaad of het beleg van de tailleband.
Bij het quilten wordt het ook veel gebruikt.

Het meest belangrijke is dat je ziet waar je naait, want je moet precies in je naad naaien aan de goede kant van de stof. Patchworkvoet #97 is hier echt perfect voor! Door de opensperring zie je precies waar je naald terecht komt. Naai heel langzaam met een steeklengte van 2,5 tot 3 en trek je stof met je handen aan de zijkanten een beetje uit elkaar, zodat de naad nog zichtbaarder wordt en je precies in ‘the ditch’ kan stikken.

Image of Patchworkvoet #97.

Patchworkvoet #97

De Patchworkvoet #97 is ideaal om mee te patchworken en voor ander precisiewerk.

Meer informatie

Zo, nu had ik mooie plooitjes op mijn schouder!

De rest van het shirt naaide ik volgens de uitgebreide instructies van het patroon.

Hieronder zie je het resultaat!

Dank jullie wel voor het lezen van mijn eerste blogpost hier op de Bernina Blog!
Hopelijk hebben jullie hierdoor ook zin gekregen eens een patroon aan te passen.
Succes ermee!

Volgende week plaats ik nog een blog over de afwerking van de hals.

Tot dan.

Groetjes, Mijke
Sew it Curly

 

 

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: tencel
Benodigde producten:
Terugtransportvoet #1D
Terugtransportvoet #1D
BERNINA 570 QE
BERNINA 570 QE
Patchworkvoet #97
Patchworkvoet #97

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Wietske Schuiling BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Wat een geweldig shirt.Ik wou dat ik zo een lef had met patronen, mijn grootste vijand nog steeds.Ik denk dat ik zelf iets fout  doe maar ben nog op ontdekkingstocht om het uit te zoeken. Maar deze is erg mooi

  • Mijke BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Dank je wel!
   Ik heb een opleiding patroon tekenen aan de modevakschool gevolgd en daardoor kreeg ik veel meer inzicht in hoe patronen zijn opgebouwd en hoe je ze kan veranderen.
   Ik denk dat je zoiets ook als cursus zou kunnen doen. Misschien een idee om van je grootste vijand een vriend te maken?
   Groetjes,
   Mijke

    

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam