Creatieve berichten over naaien

Prada inspired Little Black Dress & patroon met korting

Al sinds jaar en dag ben ik fan van de serie ‘Sex and the City’, de films en de spin-off ‘And Just Like That’. Bij ‘The Little Black Dress’-actie van Bernina wist ik direct welke jurk ik wilde maken. In aflevering 8 van seizoen twee (And Just Like That) draagt Charlotte het perfecte zwarte jurkje. Na wat onderzoek op internet blijkt het een jurk van Prada te zijn. De versie van Charlotte is iets anders, maar ik was verkocht.

Ondanks dat het origineel prachtig is, heb ik zoveel geld (lees €2650,-) niet zomaar op de plank liggen voor een jurk. Hoe leuk is het dan om deze jurk zelf te creëren. Er zaten heel wat uurtjes in de jurk. Het zoeken en aanpassen van het patroon en het toepassen van technieken die ik soms zelf wel eens vermijd (.. blinde rits, help). Maar ik was erg trots op mezelf toen de jurk af was. Alleen dat was al een #ABIGDAY momentje.

Over #ABIGDAY en a Little Black Dress gesproken. BERNINA Benelux organiseert een supergave wedstrijd! Als jij jouw eigen Little Black Dress maakt en deze jurk deelt, maak je kans op fantastische prijzen waaronder een BERNINA 435 Black Edition als hoofdprijs! Dat wil je toch?! Lees er hier alles over.

In deze blog neem ik jullie mee in het proces van mijn Little Black Dress. Ook kun je onder in deze blog een kortingscode vinden.

Benodigdheden

 • naaipatroon, ik koos voor Viola uit het Inspiration magazine van Bernina (1/2022), het losse patroon kun je hier vinden;
 • stof passend bij je patroonkeuze. Ik koos voor zwart kant en een scuba crepe;
 • blinde rits;
 • dun/fijn biasband;
 • patroonpapier, potlood, liniaal;
 • naaimachine, ik naai op mijn bernette 77
 • optioneel, lockmachine.

bernette 77

Image of bernette 77.

bernette 77

De b77 is speciaal gemaakt voor naaien en quilten. Wil je creatief aan de slag en je eigen kleding, quilts of accessoires naaien? Probeer dan nieuwe steken en naaitechnieken uit met de gebruiksvriendelijke bernette 77. 

Meer informatie

Plan van aanpak Little Black dress

Wat het moest worden was duidelijk. Hoe ik dit voor elkaar ging krijgen.. dat nog niet. Ik besloot een stapel naaitijdschriften te pakken en op zoek te gaan naar een patroon wat in de buurt kwam van mijn voorbeeld. Viola uit het Inspiration magazine kwam qua belijning wel wat overeen. Hier kon ik wat mee. Nu het patroon gekozen was, was het tijd om de stof uit te zoeken. Ik vond de stof van de originele jurk wel wat weg hebben van een crepe/scuba crepe. Deze stof valt wat zwaarder, houdt mooi zijn model maar is toch soepel. Ik combineerde zwart scuba crepe met een zwart fijn kant.

Het patroon voor mijn Little Black Dress moest nog wel aangepast worden. Op mijn project plan heb ik kort uitgeschreven wat ik wilde veranderen. Zo kon ik dit er naast houden en op mijn gemakje uitwerken. 

Aanpassingen patroon Little Black Dress

Het volgende moest veranderen aan het patroon: een rechte jurk zonder schuin onderstuk, een inzetstuk met kant voor en achter en een split aan de voorkant. De mouwen kon ik ook weglaten. Het leek me namelijk erg leuk om de jurk op verschillende manier te combineren. Met een blouse (in allerlei kleurtjes) met een coltruitje of gewoon zo.

Het aanpassen heb ik als volgt aangepakt:
Knip de onderdelen van het voorpand uit en plak ze aan de onderkant aan elkaar zodat ze aansluiten. Leg er vervolgens patroonpapier onder om het patroon te verlengen. We willen namelijk geen schuin rok deel hebben.

Met een rechte liniaal trek je een streep vanuit het midden van je voorpand. Je kunt hierbij de lijn van je recht van draad aanhouden. Ik heb de jurk in het midden met 33 cm verlengt. Daarna heb ik de liniaal haaks op de getrokken lijn gehouden om de onderkant recht te trekken. Hierdoor heb ik de kortste kant verlengt met 27cm en het langste stuk met 36 cm.

Dat ziet er daarna dan zo uit:

Omdat ik een split in de voorkant wilde hebben knipte ik het (voor mij) linker zijvoorpand los van het voorpand.

De bovenste stappen heb ik ook toegepast op het achterpand, behalve het losknippen van een van de zijpanden. Dat ziet er dan zo uit.

Als laatste moesten de kanten inzetstukken nog worden toegevoegd aan het patroon. Dit zowel aan de voor en achterkant. Dit zijn tenslotte de onderdelen die deze Little Black Dress speciaal maken en waar ik direct verliefd op was toen ik de jurk op televisie voorbij zag komen. Met een ronde liniaal heb ik de ronding bepaald aan een kant en deze daarna overgetrokken aan de andere kant. Zo weet je zeker dat de ronding gelijk is. Dit deed ik zowel voor het voor- als het achterpand. Voor de oplettende lezer, ik heb bij het aanpassen van mijn patroon niet gelet of de schoudernaden gelijk waren. Daarom sloot het voor en achterpand niet goed op elkaar aan. Het kant was aan het achterpand smaller dan aan het voorpand. Tipje om daar goed op te letten dus als je je patroon gaan verbouwen.


Je Little Black Dress in elkaar zetten

Voor het in elkaar zetten van de jurk heb ik ook nog enkele tips voor je:

 • Om het kant naadloos te kunnen verwerken en je armsgaten gelijk mooi af te werken is het handig om het bovenlijfje dubbel te maken. 
 • Geef de figuurnaden op je stof aan door middel van rijggaren. 
 • Omdat kant niet bepaald stevig is, is het handig dit eerst af te werken met een dun bias bandje. Dit geeft net wat stevigheid waardoor je je rits er mooi in krijgt. 
 • Met dit biasband kun je ook de hals goed afwerken. Geef veel knipjes na het naaien in het ‘eerste gootje’ zodat je het band met de rondingen mee kunt vastnaaien.

Het resultaat

In mijn Little Black Dress kropen heel wat uurtjes. Maar met het resultaat ben ik echt tevreden. Het moment dat een project af is waar je echt trots op bent is al #ABIGDAY op zich. Ondanks dat ik poseren voor de camera buiten een beetje ongemakkelijk vind, ik maak namelijk liever foto’s van mijn meiden in zelfgemaakte outfits, was het super om de jurk voor de eerste keer te kunnen dragen. Mijn eigen Prada inspired Little Black Dress.

Bernina Little Black Dress actie en kortingscode

Tot slot wil ik nogmaals even jullie aandacht vragen voor de super toffe winactie van Bernina. Hierbij krijg jij de kans om met jouw zelfgemaakte Little Black Dress geweldige prijzen te winnen. Doe jij ook mee? Je kunt hier elk patroon voor gebruiken, maar ook het patroon wat ik gebruikt heb, de Viola. Grijp nu je kans om de Viola jurk met korting te downloaden!

Speciaal voor de Little Black Dress winactie van BERNINA mag ik een leuke kortingscode delen voor het patroon ‘’Viola’’ dat ik maak in dit blogbericht. Tot en met 16 maart kun jij het prachtige Viola-patroon voor jouw Little Black Dress bemachtigen voor slechts 2 euro, in plaats van 4,50 euro. Voer simpelweg de exclusieve kortingscode VIOLA in bij het afrekenen op www.bernina.com/jurk-viola . Dit tijdloze patroon, ontworpen voor elke gelegenheid, voorziet in heldere instructies en belooft een elegant resultaat waar je trots op zult zijn. Dit patroon is een jurk waarmee je moeiteloos voor de dag kunt komen – casual, maar ook perfect geschikt voor kantoor of een avondje uit. Geef je garderobe een upgrade en maak jouw eigen gave Viola jurk!

Mocht je nog vragen hebben over deze blog of over mijn jurk, reageer dan gerust of stuur me een berichtje op Instagram.

Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog.

Liefs,

Priscilla

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: Een dag of paar dagen
Benodigd materiaal: biasband, blinde rits, kant, kleermakersliniaal, patroonpapier, rijggaren, scuba crepe
Benodigde producten:
bernette 77
bernette 77

Link dit bericht Trackback URL

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam