Creatieve berichten over naaien

Een velours loungepak voor tieners

Mijn oudste dochter zag enkele weken geleden een heel leuk velours loungepak in de etalage van een kindermodezaak. Het prijskaartje vond ik alleen minder leuk. Zelf maken leek me dus een beter idee. Ze mocht zelf een kleur uitkiezen (het werd oudroze) en ik ging aan de slag. Het voorbeeld had een plooitje in het voorpand. In deze blog ga ik jullie laten zien hoe je zelf zo’n plooi kan toevoegen aan het patroon van een rechte broek.

Benodigdheden

 • patroonpapier
 • liniaal
 • potlood/stift
 • stof- en papierschaar
 • plakband
 • rekbare stof naar keuze, ik koos voor velours
 • naaimachine, ik naai op mijn bernette 77
 • spelden
 • bijpassend garen
 • optioneel: lockmachine
Image of bernette 77.

bernette 77

De b77 is speciaal gemaakt voor naaien en quilten. Wil je creatief aan de slag en je eigen kleding, quilts of accessoires naaien? Probeer dan nieuwe steken en naaitechnieken uit met de gebruiksvriendelijke bernette 77. 

Meer informatie

Het patroon aanpassen

Om te beginnen heb ik het patroon iets wijder gemaakt. Bij naailes heeft onze docente redelijk wat basispatronen liggen. Dit is een patroon voor een joggingsbroek. Omdat ik liever een wat wijdere pijp heb, heb ik deze aan beide kanten 2cm breder gemaakt en dit naar boven schuin af laten lopen. Mocht je geen patroon hebben dan zou je hier de Bay pants van Bel’Etoile voor kunnen gebruiken. Dit patroon heeft al een rechte pijp. 

Daarna duid je het midden van je zoom aan en het midden van de bovenkant. Trek dan met een liniaal een lijn tussen de door jou aangegeven punten. Deze knip je bijna helemaal door tot onder en leg je open met het gewenste aantal centimeters er tussen. Ik heb gekozen voor 4 centimeter. Ik heb er daarna nog een stukje patroonpapier achter geplakt. 

Op het patroon heb ik tevens een pijltje getekend om te onthouden welke kant mijn plooi op zal gaan. In dit geval ligt mijn plooi richting de zak. Het patroon is gereed, je kunt het nu op stof leggen en je broek gaan maken.

Het loungepak naaien

Omdat ik geen oudroze spoeltje meer heb, moet ik deze eerst opwinden. Vandaag kwam ik er achter dat er vlakbij het spoeltje ook een draadsnijder zit. Zo kom ik tijdens het gebruiken van mijn b77 elke keer weer achter nieuw functies en foefje.

Wat ook heel handig is, is dat de machine op tijd aangeeft dat je spoeltje bijna leeg is. Zo voorkom je de frustratie dat je meters aan het naaien bent zonder garen :)!

Goed, terug naar het velours loungepak voor tieners, of gewoon voor volwassenen en kleine meisjes want dit pak is voor iedereen heerlijk in deze tijd van het jaar.

Waar je je patroon hebt uitgelegd heb ik twee blauwe streepjes gezet. Op de plek van deze blauwe streepjes knip ik twee kleine knipjes in de broek. Niet te ver, je wilt ze niet terugzien tijdens het naaien. Daarna vouw je de plooi mee in de richting die je hebt aangegeven op je patroon en zorg je ervoor dat de twee knipjes op elkaar liggen.  Zo ontstaat je plooi. Het is handig om dit plooitje even vast te stikken zodat deze niet meer loskomt. Ik stik dan graag vlak langs de rand zodat dit stiksel niet per ongeluk nog te zien is nadat je band op de loungebroek zit. Je kunt als je wilt de plooitjes ook nog een paar centimeter (bijvoorbeeld 6cm) vaststikken, zo wordt je plooi dieper en beter zichtbaar. Dat heb ik zelf later nog toegevoegd aan mijn broek toen hij af was. Ik raad je aan dit bij deze stap te doen, achteraf werkt niet zo handig :). 

Op deze afbeelding zie je ook de randgeleider. Ik gebruik deze graag als ik een rand/naad wil naaien die breder is dan de cm’s die op het plaatje van mijn naaimachine staan.

Broek met vastgestikte plooi, 6cm diep.

Eindresultaat loungepak

Zet nu de broek in elkaar volgens de beschrijving van je gekozen patroon. Na het maken van je broek hoort er ook een trui bij je velours loungepak. Ik heb wederom een basispatroon gebruik van mijn naailes. Maar je zou de volgende patronen kunnen gebruiken: ‘vintage sweatshirt’ van Brindille & Twig, ‘Cis’ van La Maison Victor, of als je houdt van iets meer details: Hera of Vesper van Bel’Etoile of River van Notches Patterns.

Mijn dochter komt de zondag zo wel door :). Fijne dag allemaal! En mocht je vragen hebben, reageer dan gerust onder deze blogpost of vind me op instagram.

 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: Een dag of paar dagen
Benodigd materiaal: kleermakersliniaal, patroonpapier, rekbare stof, stretch velours, sweater stof
Benodigde producten:
bernette 77
bernette 77

Link dit bericht Trackback URL

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Priscilla BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Nu ik met mijn nieuwe blog bezig ben, zie ik je vraag pas Joris. Sorry voor mijn late reactie. De patronen zijn getekend door mijn docente op naailes. Maar voor de broek kun je de baypants gebruiken van Bel’Etoile (zowel voor volwassenen als kinderen). Voor de truien eventueel de vintage sweatshirt’ van Brindille & Twig, ‘Cis’ van La Maison Victor, of als je houdt van iets meer details: Hera of Vesper van Bel’Etoile of River van Notches Patterns. Succes :)!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam