Creatieve berichten over naaien

Herfst schoolplein-proof outfit met leuke skort

We kunnen het nu echt niet meer ontkennen (of negeren 😉 ).. de herfst is begonnen. Tijd om daarom een leuk setje te maken voor mijn 5-jarige dochter. Ze is echt een rokjes meisje. Hoewel rokjes erg leuk zijn, ‘schoolplein-proof’ zijn ze niet. Op Instagram zag ik al vaak de Angie skort (kruising tussen een skirt en een short) voorbij komen van Iris May sewing patterns. Het praktische van een broekje maar met de look van een rokje. Erg leuk met een colletje of een blouse.  In een van mijn oude La Maison Victor’s staat een colletje. Een perfecte match. 

Nu de stofjes.. ondanks dat de winkels vol met kleur hangen (okergeel, roodtinten, groen, paars), blijven de neutrale kleurtjes populair. Deze stofjes had ik nog liggen van mijn naaiplannen voor de lente. Je begrijpt het al.. die zijn er niet van gekomen. Ik ben sneller in stofjes kopen dan ze te gebruiken. Al ben ik van mening dat het kopen van stoffen een hele andere hobby is dan het naaien zelf. In mijn verzameling vond ik een off white tricot met bloemetjes en een klei roze stretch hydrofiel. Oh ja, dit patroon schijnt trouwens niet voor rekbare stoffen te zijn. Maar een beetje rek zoals in stretch hydrofiel is wel te doen.

Laten we beginnen!

Benodigdheden skort en colletje

Patronen: Angie skort – Iris May sewing Patterns, Ingo colletje – La Maison Victor (2/2020)
Versteviging
Elastiek
Naaigaren
Spelden
Strijkijzer
Tweelingnaald
Naaimachine, ik naai zoals gewoonlijk op mijn bernette 77
Optioneel, lockmachine

Image of bernette 77.

bernette 77

De b77 is speciaal gemaakt voor naaien en quilten. Wil je creatief aan de slag en je eigen kleding, quilts of accessoires naaien? Probeer dan nieuwe steken en naaitechnieken uit met de gebruiksvriendelijke bernette 77. 

Meer informatie

Stappenplan skort

Stik de achterpanden aan elkaar, goed op goed. Doe dit ook met het voorpand. Je kan de naden ook locken of zigzaggen na het stikken. Dit staat niet alleen netter maar zorgt er ook voor dat de randjes niet gaan rafelen in de was. 

Als je hebt gekozen voor het dikke striklint dan vouw je deze eenmaal dubbel met de goede kanten op elkaar en stik je deze. Daarna geef je wat knipjes in de naadwaarde van de rondingen en vouw je het patroondeel weer terug. Strijk het op. In mijn geval niet te lang, ik heb namelijk gekozen voor een stretch hydrofiel en wanneer ik deze helemaal plat strijk wordt mijn patroondeel veel groter. Met een beetje heet stoom krimpt het trouwens weer.

Met deze hoeken en kantenvormer kun je heel mooi omgeslagen hoeken scherper maken door met het puntje voorzichtig in de punt van je stof te drukken.

Hierna ga je verder met het ‘rokdeel’. Je plaatst een van de twee strikdelen op het goede deel van het rokje aan de rechterkant op een centimeter van boven (in verband met je naadwaarde). Hier leg je vervolgens je verstevigde beleg op. Dit stik je vast, van linksboven tot rechtsonder. 

Daarna kun je het beleg vaststikken aan de naadwaarde. Dan blijft het mooier plat liggen.
Sla daarna de punt van je rokje terug naar de goede kant en stik het beleg horizontaal op 3 cm hoog vast. Wanneer je deze daarna terugdraait zul je zien dat je een mooi hoekje hebt gemaakt en dat de onderste rand van het rokje omhoog flipt. Dit kun je daarna doorstikken. Het rokje is dan gelijk omgezoomd. 

Het tweede strikdeel plaats je op de voorkant van het broekje. 

Leg daarna het rokje met de verkeerde kant op het goede kant van het voorpand van je broekje. Dat ziet er zo uit. Daarna stik je op 0.5 cm waar je de spelden ziet op de volgende afbeelding.

Het rokje zit nu aan het voorpand vast. Strijk de versteviging in de taillebanden en vouw en strijk de onderkant van de taillebanden 1cm om. Stik de taillebanden aan het voor- en achterpand. 

Ook hier kun je ervoor kiezen om hier weer je naadwaarde vast te stikken aan de tailleband. Met de pijltjesknopjes op je machine kun je de stand van je naald verplaatsen. Zo kun je heel makkelijk de zijkant van je voetje aanhouden langs een naad om recht te stikken.

 Sluit daarna de zijnaden en vouw de tailleband op zijn plaats. Stik eerst de achterkant vast. Hier gaat daarna het elastiek door. Het elastiek bevindt zich alleen aan de achterkant. Dit elastiek moet je  vaststikken in je zijnaden. 

Wanneer je elastiek vast zit, stik je ook de tailleband van het voorpand vast. Pas op dat je geen strikdeel of rok deel mee stikt. Sluit daarna het kruis en zoom de pijpen. Je skort is nu klaar.

Klein skort extraatje

Ik vond het leuk om een kleinigheidje toe te voegen aan het rokje. Ik had nog een labeltje liggen met aan een kant hartjes en aan de andere kant ‘made by mommy’. Deze heb ik aan de binnenkant van het rokje gestikt. Ik vertelde mijn dochtertje dat als ze dan op school de hartjes ziet, ze weet dat ik heel veel van haar hou. 

Stappenplan coltrui

Nu de ‘schoolplein-proof’ skort klaar is begin ik aan het colletje. Omdat het geen heel smal colletje is koos ik voor een 110. Mijn dochter zit zelf op ongeveer 116. Ik vind de patronen van La Maison Victor altijd wel iets groter vallen. Ingo is een heel simpel patroon, dit colletje zit echt zo in elkaar. Als je het patroon hebt dan heb je ook de complete werkbeschrijving, dus ik vat het even samen. Sluit de zij- en schoudernaden van het voor- en achterpand. Stik het rechthoek voor het colletje en sluit de zijnaden van de mouwen.               

Ik heb dit alles met de lockmachine gedaan. Zoals je ziet ben ik iets te lui geweest om mijn machine in te spannen met wit lockgaren. Daarna vouw je de zomen om. Bij de mouwen heb ik gekozen voor 3 centimeter zoomlengte. Ik had de mouwen verlengt, dit bleek achteraf niet echt nodig te zijn. Voor de zoom aan de onderkant van het colletje heb ik gekozen voor 2 centimeter.  Met een zoommaatje kun je heel gemakkelijk de zomen meten van een kledingstuk. Ik kan niet meer zonder geloof ik. 

Ik heb een coverlock maar soms vind ik het makkelijker om een tweelingnaald te gebruiken om zomen af te werken. Hiervoor moet ik dan wel eerst de tweelingnaald in mijn machine plaatsen. Met het bijgeleverde schroevendraaiertje draai je heel makkelijk je naald los.

Op het moment dat je de tweelingnaald hebt geplaats kun je dit ook aangeven in het programma. Erg handig!

Omdat je met twee naalden naait, heb je ook twee klosjes nodig. Een extra klossenhouder zit bij je machine. Deze kun je op twee manieren plaatsen in de bovenkant van je machine. Hieronder heb ik enkele tips opgenoemd voor het werken met een tweelingnaald. 

  

Tips voor het werken met een tweelingnaald

  1. maak proeflapjes, probeer verschillende instellingen uit. Ik heb mijn steeklengte op 2,5 gezet. Je kan ook wat met je draadspanning spelen als de naad wat te strak staat. Op mijn machine vink ik ook aan dat ik met een tweelingnaald ga werken;
  2. gebruik een tweelingnaald die past bij je stofkeuze. Er is ook een tweelingnaald voor jersey. Ik heb deze zelf niet moet ik bekennen. Met een universele naald ging het in dit geval prima.
  3. vul een spoeltje met je garen zodat je geen twee klosjes hoeft te kopen;
  4. span je naalden één voor één in en laat je draden allebei een andere richting van je klosje afdraaien.
  5. naai aan de goede kant van je stof, aan de onderkant zie je namelijk geen twee stiksels maar een zigzagsteek. 

Het eindresultaat

Mijn mopje is he-le-maal tevreden met haar ‘schoolplein-proof’ outfit. Ze wilde hem vandaag niet uit en hij moet eigenlijk morgen aan als we op verjaardag gaan. Ik geloof niet dat de coltrui het avondeten overleefd heeft, dus ik vermoed dat ze de skort nog wel eens aan mag maar dan met een leuke spijkerblouse. Daarna snel in de was, want school wacht.. gegarandeerd duikelrek plezier met deze leuke skort.

 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: Een dag of paar dagen
Benodigd materiaal: hydrofiel, jersey, rekbare stof, tweelingnaald, vlieseline
Benodigde producten:
bernette 77
bernette 77

Link dit bericht Trackback URL

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam