Creatieve berichten over naaien

Van kapotte jurk naar lente blouse

In mijn naairuimte lag, al zeker een jaar, een lente/zomerjurk met een gescheurde mouw. De bedoeling was om haar te repareren, maar zo lekker zaten de mouwen eigenlijk niet. Dus ze lag op de ‘we moeten er nog eens wat mee-stapel’ (herkenbaar?). Tot ik bedacht dat ik hier wel een leuke jurk of blouse van kon maken voor mijn jongste dochter. Zo werd mijn kapotte jurk een lente blouse met behulp van mijn bernette 77.

Image of bernette 77.

bernette 77

De b77 is speciaal gemaakt voor naaien en quilten. Wil je creatief aan de slag en je eigen kleding, quilts of accessoires naaien? Probeer dan nieuwe steken en naaitechnieken uit met de gebruiksvriendelijke bernette 77. 

Meer informatie

Benodigdheden

  • Je naaipatroon, ik koos voor Juki van La Maison Victor
  • Een oude jurk of stof
  • Katoentje om je bovenlijfje mee te voeren of versteviging voor je beleg
  • Knoopje (eventueel dun elastiek om een lusje mee te maken).
  • Applicatie

Van kapotte jurk naar lente blouse

Broderie komt elk jaar weer terug. Zo kocht ik in 2021 deze witte lente/zomerjurk.
De boordjes van de driekwart mouwen zaten eigenlijk iets te strak. Daarom scheurde de mouw ook toen ik er weer eens aan zat te plukken. Klaar voor de prullenbak zou je denken? Maar ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om de jurk weg te gooien. Het was genoeg stof om er iets anders van te maken. Zo kreeg ik van de week zin om te beginnen aan voorjaarskleding en besloot ik de jurk een nieuw leven te geven. Ik ben eigenlijk altijd iemand die naait voor het huidige seizoen. Maar het lenteweer komt eraan.. ik voel het! Klein beetje wishful thinking mag he ;).

De jurk die ik in 2021 kocht.

Het patroon

Ik koos voor Juki van La Maison Victor. Eigenlijk een jurkje, maar de basis kon ik prima gebruiken voor de blouse. Omdat het een A-lijn jurkje is (met elastiek) vond ik het prima bruikbaar voor een losse blouse. Ik trok al de patroondelen over maar had ze achteraf niet allemaal nodig. Ik heb gebruik gemaakt van de bestaande mouwen en heb geen beleg gebruikt maar het voor- en achterpand uit de. Let op, omdat dit een jurkje is heb ik alleen patroondeel  A1 en B1 overgetrokken maar de zijnaden zijn niet even lang. Dit moet je dus nog wel even aanpassen. 

Je ziet hier het voor- en achterpand, de mouw, mouwboord en het beleg voor het voor- en achterpand.

Als eerst heb ik de kapotte jurk uit elkaar gehaald. De rok, de voering van de rok en de mouwen knipte ik los. Na wat puzzelen met mijn patroondelen vond ik het leuk om de bestaande ruche te houden. Ik heb deze zo neergelegd (met wat extra naadwaarde, want het patroondeel was wat kort) dat ik ook de bestaande zoom kon houden. Dat scheelt weer naaiwerk :).

Hier liggen de patroondelen op de stofvouw van de stof (rok deel kapotte jurk).

Ook voor de voering gebruikte ik de bestaande voering met zoom.

De blouse in elkaar zetten

Nu je alle onderdelen hebt uitgeknipt kun je beginnen met naaien. Sluit de schoudernaden van je voering en je blouse. Geef de kniplijn aan in het achterpand. Omdat de blouse is gemaakt van niet rekbare stof moet je net zoals in het gebruikte patroon een splitje op de rug maken. Wanneer je het beleg gebruikt hou je het patroon aan, hier staat de split al op aangegeven. Schuif daarna de patroondelen over elkaar en stik vast. Hou hier rekening met eventueel een lusje voor je knoopje (ik heb een lusje met de hand gemaakt van naaigaren). Knip de naadwaarde in en naai de naadwaarde vast aan je beleg of aan je voering. Vervolgens knip je de split in en keer je het patroon. Even strijken tussendoor helpt om je patroondelen mooi strak te krijgen. 

Je kunt zien dat de voering aan de blouse is vast gestikt. Je ziet ook dat er om de kniplijn heen is gestikt.

Stik de naadwaarde vast aan de voering. Ik heb dit alleen met het voorpand gedaan, dat was voldoende om netjes te blijven zitten. 

Sluit daarna de zijnaden. Dit kun je in een keer doen (voering en zijnaden). Dit deed ik ook. Maar later bedacht ik me dat wanneer ik ze los van elkaar had gesloten, ze ook aan elkaar vast zouden komen te zitten door het stikken van de mouwen. Dit ziet er dan aan de binnenkant nog wat netter uit. 

De lente blouse is bijna klaar. Alleen de mouwen moeten nog worden ingezet. Ik had het geluk dat mijn driekwart mouw even lang was als de mouw van het patroon. Ik besloot dus toch de mouw te repareren en te gebruiken. Omdat mijn mouw kop te groot was voor een blouse voor een meisje van 6 heb ik de mouw kop gerimpeld (zie hier hoe). Geeft een leuk effect en daardoor past de mouw wel. Of dit volgens de officiële naairegels is weet ik niet, maar het werkt! Ter goedkeuring van de 6-jarige voegde ik ook alvast een leuke applicatie toe. Maakt een witte broderie blouse toch wat interessanter om te dragen. 

Omdat ik tijdens dit recycle proces stiekem te lui was om mijn lockmachine in te spannen in de juiste kleur. Zoveel lock werk was het namelijk niet. Heb ik de naden afgewerkt met een locksteek op mijn machine. 

Ik heb steek nummer 10 gebruikt.

Het resultaat

En zo ziet het eindresultaat er uit. Mijn dochter vindt het een super toffe blouse. Voornamelijk, zoals ik al had gedacht, door de roze met gouden smiley. Soms moet je een compromis sluiten he ;). Meer creaties, waaronder een nieuw patroon in naailand, kun je binnenkort voorbij zien komen op mijn Instagram. Dus neem daar ook eens een kijkje. 

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: Applicaties, naaipatroon, oude kleding
Benodigde producten:
bernette 77
bernette 77

Thema's met betrekking tot dit bericht , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam