Creatieve berichten over naaien

Zijwaarts transport op de BERNINA 790 PRO

Veel mensen denken dat naaimachines alleen voorwaarts of achterwaarts kunnen naaien. Er zijn ook machines met een zijwaarts transport. De Bernina 790 Pro is zo’n machine. Naast de BERNINA 790 Pro heeft ook de BERNINA 790 PLUS en de BERNINA 880 PLUS het zijwaarts transport. Voor het optimaal gebruik van het Zijwaarts transport heeft BERNINA voetje 40C. Deze wordt standaard bij de machines geleverd. Heb jij de ingebouwde zijwaartse steken al genaaid?  

BERNINA voet 40C

Met BERNINA voet 40C kan je steken zo breed naaien als je wilt en in elke richting. Hoe gaaf is dit! Je hoeft je stof niet eens te draaien. Deze voet is er enkel voor de 9mm machines die het zijwaarts transport hebben. De onderkant van de voet is afgeschuind langs de randen van de naaldopening. Hierdoor kunnen de steken in alle richtingen genaaid worden zonder belemmeringen. De voet glijdt makkelijk alle kanten op.

Zijwaartse steken op je machine


Als je naar je siersteken gaat krijg je allemaal stekenmappen. Hierbij een overzicht van de stekenmappen van de BERNINA 790 PRO. De stekenmappen met de zijwaartse steken worden aangegeven met pijlen die alle kanten op wijzen in de rechter benedenhoek. In stekenmap 201 staan de natuursteken; in 501 staan de satijnsteken; in 801 ajoursteken; in 1001 staan de kindersteken; in 1201 filigraansteken en in 1601 de quiltsteken.

Zijwaartse steken naaien

Tijdens de lessen die ik geef bij een naaimachine dealer krijg ik altijd de vraag: Hoe weet ik of ik de steken recht naai en niet scheef ga? Het makkelijkste is om lijnen op stof te tekenen met een verdwijnstift of krijt. Ikzelf teken altijd lijnen die 1cm uit elkaar liggen, want dan kan ik zien of de voet er parallel aan loopt. Lichtjes begeleidt je de stof met je vingertoppen, zodat de machine het werk kan doen. Je houdt de zijkant van de voet niet parallel aan één lijn, maar houdt de zijkant parallel aan de dichtstbijzijnde lijn. Dit doe je omdat de stof alle kanten op beweegt. Door de getekende lijnen heb je dus een referentiekader. Ook verstevig ik de stof altijd met een scheurvlies.

Hoe leuk is dit? Ik hou wel van een sierrandje. Dit zijn gewoon je standaard zijwaartse steken uit je BERNINA. Natuurlijk kan je nog veel meer met het zijwaarts transport op je naaimachine. Niet alleen sierrandjes kan je maken, maar ook monogrammen. Dit kan gewoon zonder je borduurmodule.

Monogrammen naaien

Onder de alfabetten heb je een stekenmap Monogram.

De letters in deze map bestaan uit 3 verschillende maten. 15mm, 20mm en 30mm. De gewenst maat kan je aangeven onder de informatie knop.

Afhankelijk van de letter die je hebt gekozen, kunnen de eerste en laatste steek op verschillende plaatsen zitten. De eerste steek wordt aangegeven door de witte stip en de laatste steek door het rode kruis.

Vinden jullie het net zo gaaf dan ik? Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden met het zijwaarts transport. Je zou steken kunnen combineren of meerdere richtingen op naaien. Hopelijk heb ik je wat inspiratie gegeven.

Voor nu Let’s sew!

Wil je mij ook volgen tijdens het ontwerpen en maken van mijn collectie? Of het volgen van couture lessen? Like dan mijn Facebook of Instagram pagina!

 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: Amann Mettler Seralon garen, scheurvlies
Benodigde producten:
BERNINA 790 PRO
BERNINA 790 PRO
Dwarstransportvoet #40C
Dwarstransportvoet #40C

Thema's met betrekking tot dit bericht , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam