Creatieve berichten over borduren

CrystalWork

Waarom wil je borduren met Bernina? Daar kan ik 1001 redenen voor verzinnen. Een daarvan is dat Bernina unieke tools heeft om te gebruiken bij het borduren. De meest bekende is de CutWork tool. Cutwork is ook geïntegreerd in de Bernina V9 software. Daarnaast hebben ze nog PaintWork en CrystalWork. Hoe gaaf is dit! Om zelf een design te maken voor PaintWork en CrystalWork heb je de DesignWorks software nodig.

Heb je deze niet, zijn er ook verschillende borduurpatronen beschikbaar. Zo nu en dan staat er in de Inspiration een leuke gratis download.

Nu ik weer verder ga met mijn schort wil ik er eigenlijk ook wel een leuk glittertje op. Time to Shine!

Als je de CrystalWork Tool aanschaft zit het in een super leuk doosje. Daarin zit voet #48, een opvangbakje, 4 ponsjes in verschillende maten(6SS, 10SS, 12SS, 16SS) en 4 ponsplaten, één voor elke pons.

CrystalWork Tool

Ik heb mijn ontwerp op de Bernina usb stick opgeslagen. Open het ontwerp. Onder het ontwerp op de kleurenbalk, kun je zien dat je de CrystalWork tool voor grootte SS12 kristallen moet bevestigen. Aan de linkerkant van het scherm zie je dat je ervoor moet zorgen dat je de juiste naaivoet en de juiste steekplaat bevestigt. Geef in je machine aan dat je het voetje en de steekplaat hebt aangepast.

Bernina CrystalWork

Bevestigen van de CrystalWork Tool

Het ponsgedeelte is een naaldachtige snijder die op precies dezelfde manier in de machine wordt gestoken als een gewone machinenaald. Dat wil zeggen dat de platte kant achter zit. De maat staat in de pons gegraveerd.  Zet nu voetje #48 aan de machine en bevestig de stiksteek en CutWork steekplaat, deze is te herkennen aan het oranje vierkantje aan de achterkant. 

Bernina CrystalWork

Het opvangbakje heeft een korte pin die aan de onderkant uitsteekt. Deze moet in het middelste gat van de steekplaat worden gestoken. Het ponsplaatje (in dit geval de SS 12) kan dan op het opvangbakje worden bevestigd. De groeven zorgen ervoor dat het plaatje correct wordt uitgelijnd, en magneten houden het op zijn plaats.

 

Nu ben je klaar om te borduren! Hier heb ik zo’n zin in. 

Aan de slag met CrystalWork!

Span een stuk bakpapier in de borduurraam die past bij je ontwerp. Plak een stuk van het sjabloonmateriaal materiaal op het bakpapier. Zorg dat dit stuk net wat groter is dan het motief. 

Toen ik mijn Bernina 790 plus aan het werk wou zetten kreeg ik eerst de melding om het opvangbakje te controleren of deze leeg was. 

 

Tip: Om het opvangbakje te legen: Gebruik de Bernina pincet of een stiletto om het ponsplaatje van de opvangbak te verwijderen, zodat je deze kunt legen.

Nu zet ik mijn Bernina 790 plus aan het werk. In een mum van tijd heeft de machine het patroon gestanst. 

Nu strooi ik de kristallen op het sjabloon en wrijf deze in de gaatjes. Zorg dat de lijmkant van de steentjes onder ligt en de glanzende kant mooi naar boven.

Pak een stukje transferfolie  en leg deze op het sjabloon. De steentjes plakken nu vast aan de folie. Blijft er 1 steentje achter, kan je deze met een pincet op de juiste plaats leggen. Nu plaats ik het op mijn schort en ga met mijn plakpers deze fixeren. Na het persen trek ik direct de transferfolie er voorzichtig af en laat de lijm van de kristallen afkoelen. Nu is het klaar.

Ik kan helemaal gaan shinen in mijn atelier! Zo gaaf dit. Nu weer bedenken wat er nog meer op mijn schort gaat komen, want ik heb nog genoeg plek over.

Wat hebben jullie gedaan met de Bernina CrystalWork tool? 

Voor nu: Let’s sew!

Wil je mij ook volgen tijdens het ontwerpen en maken van mijn collectie? Of het volgen van couture lessen? Like dan mijn Facebook of Instagram pagina!

 

 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: bakpapier, plakpers, sjabloonmateriaal, strass steentjes, strijkijzer, transferfolie
Benodigde producten:
BERNINA 790 PLUS
BERNINA 790 PLUS
BERNINA CrystalWork Software
BERNINA CrystalWork Software
Stiksteekplaat
Stiksteekplaat
BERNINA CrystalWork Tool
BERNINA CrystalWork Tool
Het grote, ovale borduurraam
Het grote, ovale borduurraam
Borduurmodule L (SDT)
Borduurmodule L (SDT)

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam