Creatieve berichten over borduren

APPLICEREN OP KLEDING BLIJFT LEUK!

Nu ik het eenmaal heb ontdekt dat ik het leuk vind om applicaties op kleding te maken, kijk ik ook heel anders naar stofjes als ik die ga kopen.

Veel mensen denken dat het moeilijk is om een applicatie op kleding te maken, daarom nog maar een blog berichtje om het uit te leggen en te laten zien. Wat ik vaak tegen mensen zeg; “Je moet het durven”. Veel mensen die al lange tijd kleding maken zitten vast in een bepaald stramien, en durven dit niet los te laten. Hierin zie ik ook vaak verschil als kinderen of jonge meiden achter de machine gaan zitten die nog nooit hebben genaaid. Zij kennen dit niet en durven dus veel meer en komen dan tot de mooiste resultaten.

Ik laat hier twee voorbeelden zien een blouse van katoen, met applicaties van tricot, en een tricot shirt met katoenen applicaties.

Ik knip de patronen van de stof voor de blouse en het shirt, dan kijk ik hoe mijn combi stof is, en hoe ik de applicaties wil gaan gebruiken. Achter de stof van de applicaties strijk ik vliesofix dan knip ik de applicaties uit en strijk ze op mijn kledingstuk.

Voor de blouse, heb ik eerst het achterpand gemaakt, de deelnaden gestikt, en daarna de applicatie. Met de borduurmachine de tekst geborduurd, UNIQUE FLOWERS, alleen de contour.

Ik had het achterpand in de ring gespannen, daarna de tricot verstevigt met neschen, en met een basting de tricot in de ring op het achterpand gestikt. Daarna de tekst geborduurd en de stof kort langs het stiksel weggeknipt, dit gaat makkelijk met een klein schaartje met een gebogen punt.

Omdat ik de applicatie van de mouw op het pand wilde laten doorlopen, heb ik het voor en het achterpand aan elkaar gestikt en de mouwen ingezet, de zijnaden doe ik als laatst. En dan kan ook de applicatie op de mouw.

De applicaties heb ik erop gestikt met de bsr. De applicaties op de blouse heb ik 3 keer gestikt, blauw, rose en rood, zo komen de kleuren van de applicatie ook terug in de stiksels.

Ook op de kraag komt een applicatie.

En dan ook durven spelen met knopen, ook hier heb ik ervoor gekozen om de kleuren van de applicatie terug te laten komen.

Dan het shirt, tricot maar nu met applicaties van een katoenen stof. De stof laat ik terug komen door de mouwen van katoen te knippen en de binnenkant van de kraag. Waar je nu wel op letten moet, met het knippen van de mouwen, dat de mouwen niet rekbaar zijn. Ik had ze iets ruimer geknipt.

De applicaties op het shirt zijn opdezelfde manier gemaakt als op de blouse, dus eerst verstevigt met vliesofix en daarna uitgeknipt en op het shirt gestreken. Hier heb ik gebruik gemaakt van de zig-zag met de bsr. Ook zonder bsr kunt u natuurlijk applicaties maken, het is dan de makkelijkste manier om het met het stopvoetje te doen, voetje nr. 9 van Bernina. Omdat de tricot nogal rekbaar is, was het even uitproberen of er nog extra versteviging achter moest met het vasstikken van de applicaties. De applicaties waren stevig genoeg en doordat de applicaties vast waren gestreken rekte het ook niet uit.

Ook hier loopt het patroon weer door op de kraag. Deze applicatie heb ik er als laatst opgenaaid.

Bij de binnenkant van het halsboordje komt de katoen weer terug evenals bij het onderste gedeelte van het beleg. Omdat ik de sluiting niet te diep heb gemaakt, was het niet noodzakelijk om knoopsgaatjes te maken, ik heb de knopen vervangen door de kleinste bloemetjes van de stof.

Bij de vlinder had ik de voelsprietjes eraf geknipt, de applicatie op het shirt gemaakt, daarna een klein stukje stik en trek achter de stof gedaan en de voelsprietjes gestikt met een zig-zag steek.

En zo heb ik weer twee unieke kledingstukken.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • gerda BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Nienke en Patricia,

  dank vooor jullie reactie, toch eerst maar eens gegoogled om te kijken hoe Desigual kleding eruit ziet, en jah het heeft er best wel iets van weg, ik kende het niet, niet bewust, heb wel eens zoiets gezien, maar jah als je altijd je eigen kleding maakt…
  Wie weet als ik nog eens tijd over heb ga ik mijn eigen kleding lijn ontwerpen………..

 • Patricia BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Leuk gedaan, Gerda!

  Ook ik moest meteen aan de Desigual kleding denken, net zoals Nienke.
  Je poloshirt heb ik al bewonderd toen je bij ons in het Creative Center was, maar je blouse is ook super!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam