Creatieve berichten over borduren

Accessoire van de Maand december

Deze maand de BERNINA randenborduurset! Een prachtig accessoire voor de maand december, er staan prachtige patronen op voor oa. de kerst.
Of zoekt u op de valreep nog een Sint Nicolaas cadeautje.

Toen Geertje mij doorgaf dat dit het accessoire van de maand december werd dacht ik eindelijk mijn eigen tafelkleed te gaan maken voor kerst met borduurpatronen. Geertje gaf het ruim op tijd door, dus had ik tijd genoeg….
Maar aangezien ik meestal met meerdere dingen te gelijk bezig ben, wordt het toch weer op het laatste moment! En dan kom ik tot de ontdekking, dat het over 6 dagen al 1 december is. Gauw even stof gehaald bij Ikea, en aan de slag…..  En dan heb ik bedacht wat ik wil, en kom dan tot de ontdekking dat er nog wel heeeeel veel borduurtijd in gaat zitten.
En dan valt mijn oog op een ander patroontje en op stofjes die ik nog heb liggen. En dat is haalbaar om klaar te krijgen, maar inmiddels is het alweer woensdag!

De patronen staan op een usb stick!
Het zijn 30 verschillende patronen, en de patronen staan er enkel op, en ze staan er ook op met meerdere onder elkaar. Ook zit er aan ieder patroon een kruisje, dit is een referentiepunt om je volgende patroon aan te laten sluiten, voor als je er meerdere onder elkaar wilt borduren.

Als u randen gaat borduren, zijn de plastic rasters onmisbaar. Als je de stof uit de ring haalt om de twee rand aansluitend te borduren, kun je zo zien of de stof weer recht in de ring zit. Hiervoor kun je een rechte lijn rijgen, bv. de onderkant van het borduurpatroon, of wat ik nu gedaan heb de voorkant van de stof.

De bruine stoffen zijn ribcord, en het roze is tricot. Ook de ribcord is rekbaar. Daarom gebruik ik Neschen als versteviging, de stof wordt dan geplakt, en kan ten opzichte van het scheurvlies niet verschuiven.

En dan heb ik de voorkant geborduurt, dat is dan wel heel gewoon!

Dit is het rechterpand, op het linkerpand, deze is ook lichtbruin, heb ik nog wat badges geappliceerd.

Maar de patronen zijn natuurlijk voor meer doeleinden te gebruiken als alleen voor randen, en dat is dan toch meer mijn ding, ik wil aan een borduurpatroon toch mijn eigen draai geven, en dat kan hiermee prima!

En hiervoor hebben we geen software nodig! Alleen een beetje spelen met de volgorde van het borduren, of een kleur overslaan.

Wat ik heb gedaan, ik heb eerst het patroontje van de badge op geroepen, daarna het enkele motief, deze heb ik gespiegeld, en in elkaar geschoven, want het lichtgroene wil ik overslaan, en de bruine puntjes onderaan moeten mooi aansluiten. En in de badge komt een applicatiestof.

En zo is het een heel ander patroon! En dan het rugpand nog, en de kraag.

Op de mouw nog een kleine badge met tekst.

En dan heb ik mijn blouse weer klaar!

En zo kom ik tot de ontdekking dat mijn tafelkleed er ook anders uit moet zien, hoe weet ik op dit moment nog niet, maar het is absoluut niet mijn ding om heel veel dezelfde patronen te borduren! Dus aan het tafelkleed zal ik waarschijnlijk ook een creative draai geven. En dan zijn het niet alleen kerstpatronen, maar heel veel mooie patronen met heel veel mogelijkheden, voor mij ook heel bruikbaar!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

9 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Roos

  Hallo Gerda, ik heb nu een husqvarna naai/borduurmachine, designer 1. Ik ben niet meer tevreden hierover.
  Ik maak veel lingerie en dat gaat niet goed meer.
  Wat ik graag wil is meer mogelijkheden qua creatieve naai/borduurwerk, cutwork, punchen, en ook die randenset.
  Fijn dat je me hierin een beetje weg wijs maakt.

  groetjes Roos

 • Sandra Scheerman

  Ai, net een Bernina 710 gekocht en nu al zin in een borduurmachine……
  Ik denk dat ik maar moet bedenken dat ik niet overal tijd voor kan maken, helaas!
  Veel borduurplezier!

 • gerda groenevelt

  Hallo Roos,
  Wat heb je nu voor een machine, en wat wil je meer?

 • Roos

  Bij het randenborduurset hoort eigenlijk ook een nieuwe machine. Maar er is zoveel keus dat ik het moeilijk vind om te kiezen wat het beste bij me past.
  Een beetje weet ik wat ik wil maar de rest…. ik ben er nog niet uit,

 • Roos

  Dank je Gerda voor de uitleg, dan ga ik het kopen, want het lijkt me heel leuk om mee te werken.

 • gerda groenevelt

  Hallo Roos,
  De bestanden staan in verschillende formaten op de usb stick. Je kunt het via de pc doen als je geen usb poort in de borduurmachine hebt, anders kan de stick ook rechtstreeks in de borduurmachine.

  succes, Gerda

 • Roos

  Schitterend hoe je een creatieve draai kunt geven aan een standaard patroon, je hebt veel ervaring.
  Kun die de patroontjes naar elke extensie wegschrijven? en de usb stick gaat in de pc verwacht ik?
  Groetjes Roos

 • rian

  en dat geldt voor mij ook. maar vooruit, misschien volgende maand iets anders wat wel bij de naaimachine kan…..

 • Carolien

  Superspijtig dat dit het accesoire van de maand is want ik heb enkel en alleen een naaimachine van Bernina zonder borduureenheid.
  Ik had er al naar uitgekeken…
  Groetjes

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam