Creatieve berichten over naaien

Een cadeau setje

 

In deze blog staat wederom een cadeau centraal.  Ik heb een setje gemaakt voor de verjaardag van mijn lieve vriendin. Het setje bestaat uit een robe (een soort ochtendjasje maar dan voor de avond hahaha) met bijpassende bh en string.

Maar voor ik daar wat over ga vertellen eerst even iets anders. In mijn ogen heb je grof verdeeld twee soorten lingerie. Functionele lingerie én zoals ik het zeg: ” pak-me-dan-als-je-kan-lingerie”.  Het eerst genoemde draag  je gewoon overdag naar kantoor en werk en moet voldoen aan de eisen die je daar aan stelt. Stel je bent sportinstructeur dan heb je een goede bh nodig waarin je kunt sporten. Moet je veel bukken tijdens je werk dan heb je een “stofzuigerproof” bh nodig, eentje waarin alles goed verpakt blijft etc, etc.

 De laatste categorie is lingerie die je aantrekt in je vrije tijd, tijdens een avondje uit of om er gewoon zo mooi mogelijk in uit te zien. Nou hoor ik jullie al zeggen; “Dat is leuk voor maatje 38 maar dat heb ik niet (meer)”. Echer daar ben ik het niet mee eens. Iedere vrouw, of ze nou maat 38 heeft of maat 48, heeft mooie rondingen. De kunst van goede lingerie is om te benadrukken wat je mooi vindt en te verbloemen wat je minder mooi vindt.  Op een later tijdstip zal ik daar eens wat meer van laten zien.

Vandaag dus een setje uit de laatste categorie. Het hoeft niet functioneel te zijn maar moet natuurlijk wel perfect zitten.

Ik heb een soort zwarte chiffon met aan de rand een breed wit borduursel gekocht.  Het ligt al even in de kast te wachten op de juiste inspiratie.

 Setje12

Allereerst heb ik een patroon gemaakt van een kimono, niets moeilijks. Ik zal deze kimono in een latere blog uitgebreid aan jullie laten zien.  De enige moeilijkheid was de fragiele stof. Gelukkig heb ik een BERNINA. Ik heb Franse naden gemaakt omdat dat zo veel mooier is bij transparante stof.

 foto4

 Voor de bh en de string heb ik een transparante lycra genomen, want dan past het perfect bij elkaar. In de string heb ik een stukje kant verwerkt van de robe zodat het een bijpassend geheel vormt.

 setje3

 Dan de BH, dat wordt een balconet. Ik gebruik hier voorgevormde cups voor die ik op maat heb geknipt.

 unnamed14

 De bovenkant van de cup werk ik af met omvouw elastiek wat ik een beetje aantrek zodat de cup mooi aansluit op de huid. Trek je dit te veel aan dan gaat hij in je borst staan en doe je dit te weinig dat staat de cup af en krijg je de zo genaamde spaarpot en dat willen we niet.

 unnamed15

Omdat de stof zo fragiel en transparant is wil ik zo min mogelijk naden, ik kies voor een voorpand uit één stuk. De voorkant van een BH mag niet rekken, dit om de cups goed op zijn plaats te houden. Uiteraard moet de achterkant wel rekken, anders is er geen draagcomfort. Ik ga nu eerst de romp in elkaar naaien en daarna afwerken met picot elastiek. Dit is speciaal elastiek met een mooi randje.  Bij een balconet model kan de hele romp al in elkaar.

unnamed16

setje7

De maat van deze BH is 75E en dus gebruik ik het liefst aan de zijkant een baleintje. Simpelweg omdat het gewoon mooier blijft zitten. Maar omdat deze bh zo transparant en fragiel is gebruik ik alleen het beugelband als versteviging en laat ik de balein eruit.

 setje6

 In mijn volgende blog zie je hoe het verder gaat. De cups worden dan bekleed en in de romp gestikt. Daarna volgt het beugelband, het schouderband en de rest. En natuurlijk een foto van de complete set (er moet nog geposeerd worden voor de camera).

Tot slot nog een laatste opmerking. Vaak hoor ik van ervaren naaisters dat het maken van lingerie te moeilijk is. Nou dat is echt niet zo. Het naaien van een BH is zeker niet zo moeilijk als je denkt, je moet alleen wel secuur zijn. Het is hier tenslotte soms millimeter werk. Een goede naaimachine is wel een vereiste.

Wat ik zelf de grootste uitdaging vind is het bij elkaar zoeken van mooie materialen. Materialen die elkaar versterken en één mooi geheel vormen.  Word je echter gegrepen door deze waanzinnig leuke hobby dan ben je bij deze gewaarschuwd. De kans op verslaving is GROOT.

Ik wens jullie veel inspiratie toe, maak er wat moois van.

Liefs, Monique

 foto5

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam