Creatieve berichten over quilten

Metallics, mooi maar moeilijk?

spotlite 1

Machinaal borduurwerk met Spotlite

Tijdens het Bernina Advents project hebben nogal wat deelnemers aangegeven dat ze in de problemen kwamen met de metallic garens die in sommige pakketjes zaten. Ook tijdens beurzen horen we heel vaak: ‘metallics? Daar begin ik niet meer aan, alleen maar ellende’. Dat is jammer want je kunt er wel hele mooie effecten mee bereiken, zowel op de naaimachine als op de borduurmachine en het hoeft helemaal geen problemen te geven. Vroeger kon ik er overigens ook niet mee uit de voeten maar gelukkig weet ik inmiddels beter.

Eerst wat informatie over het metallic garen van WonderFil. Het heet Spotlite en is een 40wt metallic om een rayon kern. Het is mooi glad en zacht en loopt soepel door de machine heen. Het is leverbaar op klossen van 1000m in 40 kleuren. We hebben ook gesorteerde pakjes met kleine klosjes (4 x 150m). Verder kun je ons metallic garen tegenkomen in onze Seasons packs.

De meest voorkomende problemen met metallic garen zijn stropen en knappen. Dat is heel vervelend en het is begrijpelijk dat als je draad drie keer achter elkaar geknapt is, je het klosje het liefst uit het raam zou gooien. Dat gevoel kan ik me nog heel goed herinneren maar ik weet nu hoe ik de problemen kan oplossen.

Zo ziet het garen er uit als het van de klos afkomt

Laten we eerst eens naar het garen kijken als het van de klos afkomt. Je ziet dat het heel erg in de vorm van de klos blijft zitten en erg in elkaar draait. Dat is ook eigenlijk wel logisch, het is tenslotte gedeeltelijk metaal draad en bv een ijzerdraadje blijft ook in elkaar zitten als je het niet eerst glad maakt. Voor een metallic garen betekent dit vooral dat de draad tijd nodig heeft om te ontspannen voordat hij je naaimachine in gaat. Geef hem dus de ruimte. Dat kun je doen door het garen op een afstandje van je naaimachine te zetten, op een garen standaard als je die hebt (bv onze Thread Tamer) of in een kopje als je die niet hebt.

Thread Tamer, de garen standaard van WonderFil

Spotlite in een beker als alternatief op een standaard

Dat heeft twee voordelen: het duurt langer voordat het garen dat van de klos komt je machine ingaat en als het toch nog in de knoop draait, zie je het aankomen voordat het je machine ingaat (en daar vervolgens knapt) en kun je ingrijpen. Let op: als je een garenstandaard hebt met een haakje wil het garen zich daar ook nog wel eens omheen draaien en dan knapt het ook. Daarom gaat het garen op onze standaard door een oogje heen.

Klaar om te beginnen

Ook in je machine heeft metallic garen ruimte nodig. Dat betekent dat je de bovenspanning lager moet zetten en dat kan soms veel lager zijn dan je ooit gedaan hebt. Gewoon blijven instellen totdat je de juiste stand hebt gevonden. Houd bij het inrijgen van je machine de draad bovenaan vast met je ene hand en trek hem door alle stapjes heen met je andere hand (dat geldt overigens altijd, niet alleen bij metallic). Omdat metallic garens kwetsbaar zijn, sla ik het laatste haakje van het inrijgen (net boven de naald) meestal over. Dat is trouwens ook weer een kwestie van uitproberen, bij sommige naaimachines geeft het helemaal geen problemen en bij andere geeft het juist problemen als je het overslaat. Testen, dus.

Bovenspanning omlaag

Het volgende punt waar het vaak fout gaat is de naald. Als je metallic garen probeert te stikken met een universele naald gaat het fout, bij mij in ieder geval wel. Er zijn speciale metallic naalden op de markt maar zelf gebruik ik altijd topstitch naalden (90/14). Die hebben een groot oog (ruimte) en daar glijdt het garen soepel doorheen.

Topstitch naalden

Op beurzen vraag ik ook vaak naar het spoelgaren dat gebruikt wordt. Dat is nl minstens zo belangrijk als het mooie garen dat je bovenop gebruikt en mede bepalend voor het eindresultaat. Vaak is het antwoord: ‘gewoon, hetzelfde garen of naaigaren’. Je werk wordt veel mooier als je speciaal spoelgaren gebruikt. Ons spoelgaren (DecoBob) is een 80wt, terwijl gewoon naaigaren meestal een 40wt is (hoe hoger het getal hoe dunner het garen).

DecoBob, op klossen en voorgespoelde spoeltjes

Gewoon naaigaren is dus twee keer zo dik als DecoBob. Daarnaast is DecoBob speciaal ontwikkeld om het topgaren vast te grijpen. Dat kun je voelen als je het door je vingers laat glijden, het voelt een beetje ruw. Het is een cottonized polyester garen (is polyester maar gedraagt zich als katoen), leverbaar in 36 kleuren, op klossen en voorgespoelde spoeltjes (mijn favoriet). Doordat het zo dun is kan er ook heel veel garen op je spoel en kun je veel langer doorwerken met 1 spoeltje. Spotlite als topgaren met DecoBob in de spoel geeft een fantastisch resultaat.spotlite 10

De laatste tip die ik graag wil geven is: langzaam werken! Onze naaimachines kunnen wel steeds sneller naaien maar die mooie garens willen het liever rustig aan doen. Neem de tijd, geniet van het proces en zie hoe moeiteloos je mooie metallic door de machine glijdt.

Hier zie je Sara (3 ½) achter de Bernina 550 QE. Ze gebruikt de BSR om free motion met Spotlite een bloem te borduren en dat werkt perfect.

Sara laat even zien hoe het moet...

Jong geleerd...

Het resultaat, bloemen door Sara

Knappen de WonderFil metallics dan helemaal nooit? Helaas, die garantie kan ik niet geven maar als je de tips die ik hier geef opvolgt zul je ze zeker met veel meer plezier gebruiken.

Recht stikken, zigzag, siersteken en free motion...zonder problemen

Eerst zien dan geloven? Dat kan ook, kom naar een van onze Threaducation workshops en probeer ze zelf. Je bent van harte welkom!

Tijdens de workshop Threaducation kun je Spotlite en alle andere WonderFil garens op je eigen naaimachine testen

Informatie over onze garens en onze workshops vind je op de website (www.wonderfil.nl).

Happy stitching!

Herma de Ruiter

 

 

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam