Creatieve berichten over naaien

Nr. 3: Bernina Overlocker 1300MDC: inrijgen en voorbereiden

Inrijgen van garens op de BERNINA Overlock 1300MDC ziet er ingewikkeld uit, maar het schijnt niet zo te zijn… dat gaan we maar eens uitproberen. Het handboek er weer bij gepakt, want ik moet alles nog leren. Op pg. 36 staat de voorbereiding voor het inrijgen, en wat daar dan allemaal voor moet gebeuren:

  • Draadgeleidingsstang met opzetstuk volledig uitschuiven
  • Grijperdeksel openen
  • Handwiel naar voren draaien en naalden in de hoogste stand zetten: de markeringen op het handwiel en de zijkap liggen naast elkaar
  • Bovenmes omhoog zetten
  • Naaivoet omhoog zetten, de draadspanningen zijn automatisch uitgeschakeld
  • Naaivoet naar buiten draaien, opzij zetten

Dan de machine zorgvuldig inrijgen, letten op de inrijgvolgorde. Zo, dat gelezen hebbende, ga ik aan de slag.

Draadgeleidingsstang met opzetstuk heb ik volledig uitgeschoven en op de machine gezet, zodanig, dat ik bij de twee uitschuifbare onderdelen een klik hoorde: ik heb alles volgens aanwijzingen gedaan, en daarna het grijperdeksel geopend, handwiel naar voren gedraaid om de naalden in de hoogste stand te zetten.

SAM_6885
Allereerst heb ik de drie linker naalden eruit gehaald (die zaten er in nadat BERNINA de machine getest heeft, voordat hij naar mij toegestuurd werd), waarna ik de twee rechter naalden ga inzetten; alles met gebruik van de achterkant van het kwastje. Wel handig om de naalden die je er uithaalt, zo op te vangen, anders verdwijnen ze vast een keer in de ruimte onder de steekplaat, met alle gevolgen van dien.

SAM_6888
Ze zitten er goed in zo te merken: even voorzichtig proberen ze ‘er uit’ te halen, maar dat lukte niet.

SAM_6877
Dan nog even gekeken naar wat er op de voorkant boven de naalden aan info te vinden is: de afbeelding van de naalden boven en de letters ervoor geeft aan dat de linker drie naalden voor CoverStitch/Kettingsteek zijn, de afbeelding daaronder en de letters geeft aan dat de rechter twee naalden voor de Overlocksteken zijn. Aangezien ik alles voor steek 1 in ga rijgen, heb ik de twee rechter naalden nodig: check, die zitten er in.

Verder zie ik nog kleurcodes: geel, groen en blauw, zowel direct boven de naalden als bij de twee kolommen met de pijlen die van onder naar boven en weer naar beneden/links wijzen welke kleuren garens daar doorheen moeten komen. Eigenlijk wordt alles al op de machine zelf aangegeven, maar ik neem toch het handboek er weer bij.

SAM_6875
In het handboek – pagina 44 en 45 – vindt je in het Nederlands de 24 steekmogelijkheden van de Overlock 1300MDC. Daarnaast is er nog een ‘Snel-kaart’, met 4 steken apart uitgelegd, en verder vindt je vanaf pagina 46 vanalles over de steken in het inrijgen.

SAM_6870
De ‘Snel-kaart’ bestaat uit 4 pagina’s: op de voorkant staat de uitleg in kleur/details voor steek mogelijkheid 1.

SAM_6892
Steek 1: 4-draads overlock met geïntegreerde veiligheidsnaad
: dat zijn meteen 4 klossen garen waarvan de draden per stuk ingeregen moeten worden. Nu is het zo dat – als je je Overlock 1300MDC ontvangt, er nog garens in de machine zitten, waar je de nieuwe klossen/garens aan kunt knopen, maar dat is niet mijn bedoeling. Per slot van rekening moet het inrijgen vanaf de basis lukken.

Ik kan voor dit inrijgen dus kijken op de ‘Snel-kaart’, maar ook bij pg. 46 voor de Bovengrijperdraad, blauwe markeringen,  pg.47 voor de Ondergrijperdraad, rode markeringen, pg. 48 voor de Rechternaald, groene markeringen en pg. 49 voor de Linkernaald, gele markeringen. Dan heb ik meteen alle basisdraden gehad. Ik heb geprobeerd dezelfde kleuren garens op de machine te zetten, zodat ze overeen komen met de kleurenaanduidingen (alleen had ik geen rood, maar oranje), zodat het wat makkelijker is met de eerste keer inrijgen.

SAM_6893
Ik volg alle aanwijzingen, stap voor stap, waarbij ik wel even goed moest kijken hoe alles in elkaar steekt. Ik kan natuurlijk heel veel foto’s van het stap voor stap inrijgen van elke draad laten zien, maar eigenlijk wijst het zich vanzelf. Je gebruikt het pincet om de draden door de kleine oogjes van de grijpers te halen, en de naaldinrijger of ook het pincet om de draden door de oogjes van de naalden te halen. Als je goed naar de aanwijzingen op de verschillende pagina’s kijkt, of op de ‘Snel-Kaart’, is het goed te doen. Zo zie je bv. onder het woord ‘BERNINA’ drie gekleurde stipjes staan: geel, groen en blauw: dit zijn de aanwijzingen voor de metalen lussen boven de naald: je rijgt de groene draad bij dit deel eerst door het middelste oogje, dan daaronder door het rechter oogje daaronder, dan door de naald. De gele draad doe je door het linker oogje, en daaronder ook door het rechter oogje, dan door de naald.

SAM_6895
De 2 grijper draden goed ingeregen,

SAM_6896
en naar achteren/onder de persvoet weggelegd.

SAM_6898
En hier heb je het overzicht: alle garens ingespannen.

SAM_6914
Als je meer ruimte wilt hebben om de garens in te spannen, bv. bij de oogjes van de naalden, kun je het voetje ook opzij schuiven. Kijk hiervoor op pg. 15 van het handboek. Wel belangrijk om deze weer terug te zetten, want zolang hij naar links/buiten is gedraaid, kan er niet gewerkt worden: de naaldaandrijving is dan geblokkeerd.

SAM_6902
Dan staat het mes naar boven, vanaf de aflevering van de machine, en moest ik even bekijken hoe dat naar beneden gezet kan worden.

SAM_6903
Daarvoor keek ik op pg. 16, bovenaan, hoewel me dat meer laat zien over het naar boven zetten van het mes, en op pg. 24 midden/onderaan: daar zag ik meer hoe ik het mes naar beneden kon zetten. Belangrijk is om te weten dat je tegen de as van het bovenmes moet drukken, en dan het mes naar voren halen, tot het naar onderen tegen de inkeping van de steekplaat ‘klikt’: hij valt vanzelf op z’n plek.
SAM_6907
Wil je de mespositie wijzigen? Duw dan weer tegen de as van het bovenmes, en verzet tegelijkertijd de keuzeknop voor de mespositie (in de richting van het getal dat je uitgekozen hebt). Dan heb je 5 mogelijkheden: 1 = naadbreedte 5mm, 2 = naadbreedte 6mm, 3 = naadbreedte 7mm, 5 = naadbreedte 8mm en 5= naadbreedte 9mm. Ook goed om te weten is dat de aangegeven naadbreedte vanaf de linker overlocknaald is gemeten. Als je meet vanaf de rechter overlocknaald, trek je2 mm van de maten af. Het bovenmes wordt nu tegelijkertijd met het ondermes verschoven naar de nieuwe breedte. Ik zet de breedte op 2 = 6mm (voor steek 1 moet hij op 1 – 3 staan, dus kies ik de middelste waarde).

SAM_6911
Rolzoomhevel (links op de foto) moet ‘naar boven’, oftewel van je af geschoven zijn: kijk op pg. 51 van het handboek, daar zie je hoe je de steekkeuzehevel tot aan de voorste markering van de steekplaat van de naaivoet toe moet schuiven: de steekkeuzehevel voor de rolzoom stond bij mij al goed. Verder moet je ook de regelhendel voor de bovengrijper naar beneden drukken en in de gleuf zetten = instellen. Dat is de zwarte ‘hendel’ waar ik mijn duim op zet: meer hierover vindt je op pg. 11, bovenaan nr. 7: regelhendel voor bovengrijper.

SAM_6921
Het ‘hendeltje’ moet in de gleuf van de bovengrijper gedrukt worden om deze vast te zetten, anders gaat de bovengrijper niets doen…

SAM_6910
Eens kijken, wat moet ik verder nog controleren of verzetten om de kunnen starten… Steeklengte knop op de juiste plek (2.5), Differentieel-transport op ‘N’, bovengrijperafdekking is niet nodig en Coverafdekking ook niet (er staan streepjes onder deze symbolen bij het Steekoverzicht).

Zo, ben ik nu klaar om de machine aan te zetten en de steek op een proeflapje uit te proberen? Spannend, ik heb de stekker in het stopcontact gezet, voetpedaal op z’n plek en ga de machine aanzetten via de hoofd/lichtschakelaar (0 = uit, 1 = aan).

SAM_6915
Dan ga ik eerst kijken wat er op de LCD-indicator (scherm) te zien is: alles hierover in het Nederlands op pg. 34 en 35. Na het startscherm, zie ik steek 21 nog ingesteld staat: de laatst gebruikte steek verschijnt altijd op het scherm zodra je de machine aan zet.

SAM_6919
Om steek 1 in te stellen, ga ik naar de toetsen naast het scherm, en klik net zo lang op ‘SET’ totdat ik ‘1’ linksboven zie verschijnen. Je ziet dan onmiddellijk de instellingen staan: 2 OL naalden L en R, alle bovenspanningen op 4.0, bovenmespositie, elk een vakje met hun eigen kleuren daarboven, mes naar beneden, mespositie 1 – 3 (ik heb hem op 2), Rolzoomhevel naar voren, check, Steeklengte op 2.5, check, Differentieel-transport op ‘N’, ook gedaan.Bovengrijperafdekking niet nodig, en Coverafdekking ook niet, ik gebruik geen Coversteek, maar een Overlocksteek. Dan nog het laatste pijltje dat wijst naar de Regelhendel voor de bovengrijper: die moet ingeschakeld zijn, check.

SAM_6922
En dan het eerste stofje plaatsen, voetje naar beneden, en rustig uitproberen…. ja hoor, ik krijg de 4-draads overlocksteken met geïntegreerde veiligheidsnaad er op. Niet meteen op de juiste manier bij de eerste poging, maar na een aantal stoffen en diktes uitgeprobeerd te hebben, kwam er een mooie steek uit. Wat je op de afbeelding ziet is de bovenkant.

SAM_6923
En dit is de onderkant. Prima toch?

Hierna ga ik vanalles uitproberen: alle steken wil ik gemaakt hebben om te zien hoe die ingesteld moeten worden en wat er allemaal bij komt kijken. Dat zie je in de volgende berichten, elke keer een paar steken, als ik weer over deze BERNINA Overlock 1300MDC schrijf.

 

Tot dan

Overlockgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Wil je meer foto’s zien van dat wat ik via de BERNINA Blog over deze 1300MDC plaats? Dan kun je ook kijken via Instagram: #berninablogsylvia.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam