Creatieve berichten over borduren

38: Bernina Embroidery Software – Designer Plus 8 – werken met gedigitaliseerde crazy blokken

Halloween, 31 oktober… ik ben er gek op. Weet niet waarom maar dat is altijd al zo geweest. De gekke en kleurrijke versieringen, de heksen en skeletten… geweldig: de leuke dingen er van, niet de extreme dingen hoor! De tijd er naar toe is voor mij hetzelfde als de tijd voor Kerst (waar ik ook helemaal verzot op ben): leuke dingen maken en ophangen of gebruiken, het huis aankleden, eerst met wat herfstwerkstukken, en wat pompoenen van steen, daarna de echte pompoenen in de voortuin en achter op tafel, en dan het ‘echte’ werk vlak voor Halloween zelf. Dat begint al rond eind augustus…

Ik wilde graag iets nieuws maken, en mijn oog viel op Crazy blokken, thema Halloween, die al gedigitaliseerd zijn, en bedoeld zijn om met de borduurmachine te maken. Ik heb ze al een tijdje geleden aangeschaft, en ga ze nu maken – ik weet niet of ik dit jaar aan alle 20 stuks toekom, maar ik ga mijn best doen.

Misschien hebben jullie al eens één of meerdere Crazy blokken via de borduurmachine gemaakt, maar voor mij is het nieuwe materie. Wat ik in ieder geval als eerste doe, na het betalen en downloaden*, is alle .pdf’s die beschikbaar zijn betreft informatie over het borduurwerk op mijn harde schijf zetten (ik heb een extra externe harde schrijf voor foto’s en dit soort bestanden), en daarna alles uitprinten. Zoals ik al in een vorig bericht vertelde, ben ik van de papier-generatie, en wil altijd alles graag in ordners hebben, op volgorde, zodat ik een goed overzicht heb en ter plekke aantekeningen kan maken als ik dat nodig vind.

20halloween
Ook nu heb ik dat gedaan: dat was best een werkje, veel informatie, omdat er veel handelingen verricht worden per blok – en zelf heb ik de begeleidende foto’s bij elkaar gezet, zodat ik een beetje weet hoe een blok er uit kan komen te zien. Ik heb daar via de computer al het één en ander bijgezet, en uitgeprint. Mijn quiltjes worden natuurlijk totaal anders, omdat ik andere stoffen ga gebruiken, maar het helpt wel om een beetje te weten hoe het kan worden.

De bestanden heb ik op 8 x 8 inch grootte aangeschaft, zodat de blokken ca. 20 x 20 cm worden (dat is vanaf de buitenkant van de ‘afwerksteken’ gerekend (ze zijn er ook in 4×4, 5×5 en 6×6 inches). Hiervoor ga ik de Jumbo Hoop gebruiken.

CQH-1-5x5-450
Hierbij laat ik je een foto van blok 1 zien: zo kan het, maar natuurlijk ga ik mijn eigen stoffen en kleuren gebruiken – dit is maar een voorbeeld.

ap file
Allereerst ga ik het 1e Crazy blok in de Bernina BorduurSoftware V8 zetten: ik dubbelklik op het bestand met het Bernina vignet om te openen en op mijn werkblad te zetten. Het zijn twee bestanden per borduurwerk: het eerste is een .ap bestand: bedoeld om een volledige afgewerkte rand te maken, waarbij je de overtollige stof aan de buitenkant op om zou kunnen vouwen en het gehele blok op een ondergrond kunt appliqueren.

qe fileHet tweede bestand is een .qe bestand, die bedoeld is om quiltblokken van te maken – hierbij bestaat de buitenrand uit een fijne zigzagrand, waarbij die rand dus alleen tegen rafelen is afgewerkt – je zou dan de blokken makkelijk direct aan elkaar kunnen naaien.

Verder zijn ze exact hetzelfde, en worden hetzelfde gemaakt. Ik kies ervoor om alleen de .qe bestanden te gebruiken voor mijn project.

afdrukvoorbeeld
Omdat ik het borduurpatroon op mijn werkblad in Borduur Canvas heb staan, ga ik even naar ‘afdrukvoorbeeld’. Daar zie ik het hele motief, en de gegevens over gebruik garens enz. De rechter pagina van de afbeelding hierboven, met kleuren/garens, ga ik niet gebruiken, omdat dit een speciale manier van borduren is en ik mijn eigen kleuren kies bij de stofjes die ik erop ga zetten.

Maar omdat dit een speciale combinatie van het vastzetten van stoffen voor de achtergrond en borduursteken is, kies ik bij ‘Opties’ er ook voor om de afbeeldingen van de Kleurenfilm erbij af te drukken – totaal zijn het dan 6 pagina’s, met alle informatie over de eerste lijnen die geborduurd moeten worden om de (applicatie)stoffen vast te zetten, en daarna de objecten die geborduurd gaan worden voor de effecten en steken.

afdrukvoorbeeldkelurenfilm
Op de afbeelding hierboven zie je 2 van de 4 pagina’s met Kleurenfilm afbeeldingen. Je kunt overigens ook de .pdf’s die bij het borduurmotief geleverd wordt gebruiken – die is ongeveer hetzelfde opgezet, alleen wat kleiner qua afbeeldingen. Ik vind de duidelijke manier waarop alles via de BERNINA Software V8 wordt weergegeven prettiger.

heleblok
Als je naar de eerste afbeelding van de Kleurenfilm weergave kijkt, zie je lijntekeningen op een afbeelding van het gehele blok: Stop #1. Dit is de basis van het blok, al deze lijnen zijn steken, die worden het eerst geborduurd om de vlakken van de neer te leggen stofjes weer te geven: de applicaties. Er worden hier alleen rijg/stiksteken als lijnen geborduurd.

aparte applicatie hoekjes
De afbeeldingen daarna – tot een bepaald aantal – geven het deel van de geborduurde stiksteken/lijnen aan per applicatie – de linker afbeelding (Stop #2) laat de maan zien, die bovenaan, achter het middelste huisje komt te liggen. Dit lapje wordt het eerst neergelegd en met steken vastgezet. De machine stopt dan, zodat je de borduurring van de machiene af kunt halen en het teveel aan stof tot vlak langs de gemaakte steken af kunt knippen.

Dan ga je naar lapje no. 2 (Stop #3), de afbeelding daarnaast. Dat wordt een stukje voor linksonder op het blok. Dezelfde werkwijze, en zo werk je alle applicaties/stofdelen af totdat het blok vol zit = in dit geval ‘Stop #12’. Zo wordt het bij de afbeeldingen weergegeven.

buitenrand op de stoffen
Stop #13 is voor het maken van de zigzagrand (in het geval van het .qe bestand) om de exacte rand van het blok af te werken. Dat is duidelijk te zien.

steken
En vanaf Stop #14 t/m Stop #28 (bij dit blok) worden de siersteken geborduurd. Een heel handig en doordacht systeem.

Ik bewaar het borduurmotief in een door mij opnieuw aangemaakte map, zodat ik hem via de BERNINA Bibliotheek snel kan vinden, en zet hem op een USBstick om op mijn BERNINA770QE met borduurmodule over te zetten.

Wat heb ik verder nodig om het eerste blok te maken?
– Versteviging voor het inspannen van de Jumbo Hoop/borduurring. Alleen deze versteviging wordt ingespannen, de stofjes komen er bovenop te liggen. Ik gebruik Mesh, een Cut Away versteviging – die blijft achter het blok zitten.
– Quiltstofjes in leuke (Halloween) printjes – ik gebruik vanalles wat ik erbij vindt passen – dat kunnen ook grotere restanten zijn.
Sulky Rayon 40 – mooi glanzend machine borduurgaren, diverse kleuren.
DecoBob/Wonderfil ondergaren
– Een applicatieschaar, voor het afknippen van de stofjes langs de stekenranden – deze moet ‘in’ de ring kunnen knippen, dus heb ik een speciale schaar met gebogen deel
– Lijmspray om de stofjes op de versteviging te ‘plakken’

En verder heb ik tijd nodig – heel veel tijd, als ik alle 20 blokken nog voor as. Halloween wil maken. Dit bericht schrijf ik in september, omdat ik altijd (ver) vooruit voor de BERNINA Blog werk, maar toch kost het tijd alles te maken – ik kan niet elke dag aan dit project werken.

Op zich lijkt het of het werken per blok – afhankelijk van het aantal handelingen – niet zoveel tijd kost. Bij dit blok staat bij het afdrukvoorbeeld van BERNINA aangegeven, dat het in iets meer dan 49 minuten te maken is: dit is echter alleen maar de actuele borduurtijd, op hoge snelheid. Ik zet mijn borduurmachine nooit op hoge snelheid; altijd ‘links van het midden’, dus kost het beduidend meer tijd. Bovendien moet je bij elke aanvoer/opnaaien van applicatie stof de borduurring van de machine afhalen om de randen af te knippen, en de ring weer op de machine te zetten. Dat betekent dat je goed moet plannen – trek er minimaal 2 uur voor uit per blok, dan valt het altijd mee.

Maar allereerst is het stofjes uitzoeken geblazen... gelukkig heb ik heel veel restanten: ik wil de quiltjes toch in Halloween/herfstkleuren maken, dus zoek in bij het zwart, groen, geel, oranje, roest, rood, paars en blauw.

SAM_7280
Gaandeweg zal ik gerust nog eens in de stoffenbakken gaan zoeken, want ik kies de kleuren per quiltje. In ieder geval heb ik nu heel veel stoffen bij elkaar gelegd; ik ga de lapjes per stuk strijken, als ik ze ga gebruiken (het heeft geen zin om alle lapjes te strijken, omdat ze niet-gebruikte stofjes weer terug in de bakken gaan.

c4623funlightning
Een stof die ik zeker in alle blokken ga verwerken is de prachtige LIGHTNING stof – zwarte ondergrond en lekker felle kleuren.

SAM_7285
Deze én andere stofjes heb ik voor het eerste blokje uitgezocht – ik houd me in dit geval een beetje aan de kleuren van het voorbeeld, al heb ik een felgeel stofje voor de maan gekozen. Eerst heb ik alle lapjes op hun plek op de grond neergelegd, om te zien of het me bevalt.

SAM_7289
Dan alle stofjes ruim op maat geknipt – rekening houdend met naadtoeslagen bij de randen! – en daarna gestreken.

SAM_7290
En om de volgorde te vinden heb ik mijn afdrukvoorbeeld gebruikt om de stofjes van achteren naar voren neer te leggen: stofje geel voor de maan zal straks als eerste opgenaaid moeten worden. Dan zie je overigens dat ik beide groene stofjes omgewisseld heb… tja, wijzigen kan altijd.  Door alles netjes neer te leggen weet ik zeker dat straks alles op de juiste plek komt.

SAM_7268
Omdat ik met de Jumbo Hoop werk, heb ik per blok best veel MESH versteviging nodig: 40/45 x 50 cm per keer – voor het hele project (alle 20 blokken) heb ik dus een stuk van 8 tot 9 meter nodig. Alle delen van dit materiaal dat ik overhoud na het knippen van het blok bewaar ik – je kunt kleinere stukken aan elkaar naaien tot één grote, of je kunt de kleinere stukken bewaren om in kleine borduurringen te gebruiken. Dat is gewoon economisch denken.

SAM_7292
Alleen dit materiaal wordt ingespannen.
Ik leg het stuk Mesh op de buitenring, zet de binnenring er in en sluit de ring. De versteviging moet strak staan – niet superstrak, maar het mag ook niet loslopen tijdens het borduren. De ring wordt regelmatig van de machine afgehaald om de lapjes van de applicaties resp. op te plakken en af te knippen; daarbij mag de mesh met al het materiaal dat er op komt niet verschuiven.

SAM_7296
En kijk eens hoeveel tijd de B770QE aangeeft, dat het borduren zal duren, zodra ik het motief geopend heb: 293 minuten… dat is wel erg veel ten opzichte van de ca. 49 minuten die de Borduur Software V8 aangaf. Nu weet ik dat die 293 minuten een hoge schatting is, en mede bepaald wordt door de snelheid die ik aangegeven heb via de schuifregelaar. Zodra ik de snelheid iets verhoog, wordt de tijd van borduren minder. Maar ook merk ik dat – tijdens het werken – alles soms sneller gaat vanwege routine: ik heb per slot van rekening al zo ontzettend vaak een draad ingeregen, dat dát nu automatisch gaat…

SAM_7269

De applicatieschaar die ik gebruik is gebogen: dat is heel handig als je ‘in de borduurring’ moet knippen: je haalt het materiaal niet uit de ring, maar knipt de stoffen weg en moet dan ‘over’ de ring werken – in de diepte knippen dus, en dan merk je dat zo’n gebogen schaar écht handig is.

Je mag niet door de Mesh knippen, alleen ‘plat’ de delen van de applicatiestof die nét buiten de steken ligt.  BELANGRIJK alleen is dat je de delen van de stof aan de buitenranden NIET afknipt – zorg er ook voor dat die ca. 2 cm uitsteken – houd daar dus rekening mee met het knippen/snijden van het stofje dat je voor de betreffende applicatie wilt gebruiken.

SAM_7297
Maar nu eerst de basislijnen laten borduren:
Jumbo Hoop op de machine gezet, borduurmotief geopend, eerste kleur garen erop (maakt eigenlijk niet uit welke kleur dit is), en starten maar. De contouren van alle applicaties en de buitenlijn zijn geborduurd – ik heb dit met een donker garen gedaan, zodat ik de vlakken goed kan zien.

Nu de stoffen erbij: de lijmspray gebruik ik om op de achterkant van het applicatie lapje te zetten, zodat deze – tijdelijk – op de Mesh ondergrond blijft liggen, terwijl de machine rondom steken maakt. Zou je dit niet doen, dan kan de stof tijdens het borduren verschuiven of gaan bobbelen. Gebruik een hoge kwaliteit lijmspray, waar je goede ervaringen mee hebt. Spray zuinig en verdeel het goed over de achterkant van het lapje – als je op één plek teveel lijm spuit, wordt dit een dikke plek, waar je machinenaald ‘last’ van kan hebben. Ook handig is om dit in een doos te doen, waar het lapje dat lijm nodig heeft in gelegd kan worden: dan krijg je geen lijm op de ‘omgeving’. Ventileer goed en adem de lijm(lucht) niet in.

SAM_7298
Eerst het lapje no. 1, voor de maan – een geel lapje. Lijmspray op de achterkant en op de Mesh gelegd. Wel belangrijk dat er geen lijmspray op het hele lapje komt, maar alleen op het deel dat op de Mesh blijft zitten (en niet weggeknipt wordt). Even goed uitkienen dus… En ja, het lapje is veel te groot. Ik vind het niet erg om overal wat af te moeten knippen. Wil je dat zelf niet als je zo’n project maakt? Knip dan van alle vormen papieren malletjes inclusief ca. 1 cm naadtoeslag aan alle kanten en knip een lapje stof van die afmeting.

SAM_7300
Lapje afgeknipt na het maken van de steken op het vlak dat de maan moet worden. Het is belangrijk dat er zo dicht mogelijk langs de gemaakt steken geknipt wordt, anders komen de rafelrandjes straks onder de te maken steken uit, en dat is niet mooi. Zie je overigens dat ik buiten de vierkante vorm van het blok nog veel naadtoeslag overgelaten heb? Dat heb ik straks nodig bij het afwerken van het blok, als het ook gequilt is. Ik weet niet exact hoe groot ik de rand om het blok voor een quiltje ga maken, dus heb ik liever teveel aan extra stof op de rand, voor de zekerheid.

SAM_7302
Nog meer lapjes er op volgorde opgezet: soms kon ik twee lapjes tegelijk opplakken, omdat deze aan weerskanten van het midden gezet moesten worden. Dat deed ik dan voordat ik één van beiden vast liet zetten met steken – scheelt weer afhalen en opzetten van de Jumbo Hoop. Bij de lapjes met de LIGHTNING heb ik ook gekeken hoe de meeste kleureffecten goed op hun plek zouden komen – iets schuiven voordat het lapje er op gelegd wordt loont soms de moeite, vandaar ook weer een voordeel dat het lapje te groot is.

SAM_7303
Op de uitgeprinte Kleurenfilm afbeeldingen kruis ik af wat ik gehad heb: zo kan ik goed bijhouden waar ik gebleven ben. Bovendien zet ik er informatie zoals kleur Sulky garen bij – omdat ik dat niet in V8 gedaan heb, kan ik pakken wat ik wil. Aangezien de kleur/stofkeuze vantevoren niet vast staat, wil ik ter plekke een kleur Sulky kunnen kiezen, voor een optimaal effect.

SAM_7305
Alle lapjes zitten er op – de stofjes steken aan alle kanten ruim over de randen. Het geeft niet dat alles toch wat lubbert: ik merk dat tijdens het borduren de Mesh toch wat losser kan gaan zitten. Ik laat het zo: er moet nog borduurwerk opkomen waardoor alles weer wat strakker gaat staan, en na het borduren zal ik daar verder wat aan doen (bovendien moet dit nog gequilt worden, en dan werk je heel wat weg).

SAM_7308
Voordat het échte borduurwerk gaat beginnen, wordt de zigzagrand gemaakt – daar zet ik donkergrijze Sulky voor op de machine – neutraal, maar ook goed te zien.

SAM_7311
De eerste siersteken worden er op gezet, ook weer op volgorde. Ik gebruik lekker felle kleuren, maar ook de gemêleerde Sulky garens.

SAM_7313
En dan is het blok klaar, althans, het borduurwerk. Uiteindelijk heeft het 2 1/2 uur geduurd, dus valt het nog mee.

SAM_7314
Dit is de achterkant, gezien vanaf de Mesh kant – ik gebruik steeds een lichte kleur DecoBob/Wonderfil als ondergaren – gaat prima. Eventueel – als je de steken van de onderkant naar boven ziet komen, kun je een bijpassende kleur garen nemen, maar bij mij wat dat niet het geval. De bovenspanning stond prima (anders kun je dat ook wijzigen, maar ik laat het liever op ‘automatisch’ staan).

SAM_7317
Ik heb nu de afmeting bekeken, binnen de zigzaglijnen: 18.5 x 18.5 cm. Nu zou het blok buiten de zigzaglijn ca. 20 x 20 cm moeten zijn, en daarbinnen dan meer dan 19 cm. Hij is dus wel wat in elkaar gaan zitten – dat kun je op de foto ook wel zien – daar ga ik het volgende aan doen: het blok aan de voorkant natspuiten met de plantenspuit (wel belangrijk dat – als je grote contrasten in stoffen/kleuren hebt, je vantevoren controleert of stoffen doorlopen als ze nat worden), en daarna op mijn strijkmat gespannen, en dan bedoel ik ook ‘spannen!’ – dus flink uitrekken, en veel spelden aan alle kanten zetten. Ik heb nu vanaf de binnen/zigzagrand gemeten, en alles staat straks op 19 x 19 cm, als dit opgedroogd is.  De spelden heb ik buiten de zigzaglijn gezet, zodat er geen gaatjes ed. te zien zijn op het mooie deel, als ik dit een nacht heb laten drogen.

Natuurlijk kun je zo’n geborduurd blok ook strijken, maar het nadeel is dat ik dat niet op de achterkant kan doen vanwege de Mesh, en op de voorkant wil ik niet dat de gemaakte borduursteken te plat komen te liggen. Nat maken en spannen is dan een goed alternatief (officieel heet dit ‘blocken’).

SAM_7319
En dan is het blok opgedroogd, en knip ik het teveel aan Mesh weg – ik laat alles achter het blok + de uitstekende randen/naden van de stoffen zitten, en wat daarbuiten valt knip ik weg. Bij de randen bobbelt de stof, omdat de binnenkant is gekrompen door het borduren (ondanks het spannen), maar het blok zelf is mooi strak.

SAM_7320
Dit houd ik over van de Mesh: dat gaat in een bak, voor toekomstige (kleine) projecten.

Op naar het volgende blok. Ik heb eens goed bekeken om te zien met welke ik nu ga beginnen. Ik vind niet alle blokken leuk: één of twee wil ik vervangen. Dat kan ik doen door bv. een blok dat ik heel erg leuk vind in de BERNINA Borduursoftware V8 te spiegelen, en van andere kleuren te voorzien – maak je wel twee keer hetzelfde blok maar ziet het er toch heel anders uit.

SAM_7324
Eén blok uitgekozen met een uil op een boomtak: ik neem fellere kleuren – waarom geen paars met roze uil? Alles mag, toch?

SAM_7329
Drie af, en weer verder. Blok 4 gemaakt (willekeurige volgorde), en daarna blok 5.

SAM_7331
Bij dat blok vond ik een onderdeel niet leuk, dus dat heb ik in de Software V8 gewijzigd: ik heb het vorige blok en het nieuwe blok beiden op mijn werkblad in de Borduur Canvas gezet – beiden hebben een apart tabblad. Van blok 4 (links op de afbeelding) heb ik het skelet met de omliggende visgraten gekopieerd, bij blok 5 heb ik het deel dat ik niet leuk vond verwijderd (opletten dat je álles verwijderd als je dit doet, ook onderliggende steken en – zoals hier het geval was – stekenlijnen voor applicatie: ik werkte met ‘Polygoon Selectie)) en het skelet met de visgraten daarin gezet. Ik heb alles gespiegeld, iets verkleind en geroteerd, net zolang tot ik alles goed vond staan. Daarna heb ik alle visgraten apart geselecteerd en iets verschoven, om het beter te verdelen**

Dit is nou het leuke van de Borduursoftware V8: je kunt alles naar eigen idee wijzigen om zo tot je eigen project te komen.

Zo ga ik 20 blokken maken: al dan niet origineel of door mij aangepast, en misschien wel meer, als ik de tijd heb. Als dit klaar is, wordt het vast een heel leuk quiltje. En nóg leuker is, dat ik ook 20 blokken met dezelfde borduurtechniek voor een Kerstproject heb….

Borduurgroeten

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl

 

*Als je deze borduurmotieven ook wilt gebruiken, mail me dan via sylvia@sylviasartquilts.nl – dan geef ik je de naam van de ontwerpster/de website, zodat je ze kunt aanschaffen en kunt downloaden: zo houden we het legaal en netjes, en krijgt de ontwerpster alle eer en beloning van haar werk.
**Denk er wel om dat – als je een ontwerp van een bedrijf/ontwerpster wijzigt, je dit alleen voor je eigen projecten mag doen. Wil je iets maken om te verkopen, dan heb je schriftelijke toestemming nodig om commercieel bezig te zijn.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam