Creatieve berichten over naaien

Naai eens een paar sokken

sokken-naaien-1

“Mama, kun jij ook sokken naaien?”

“Nee, sokken brei je, die naai je niet”

“Kun jij sokken breien?”

“Nee ik kan niet zo goed breien.”

Dit gesprek had ik lang geleden met mijn oudste zoon. Hij is eraan gewend dat ik bijna al zijn kleren zelf maak. Dus hij vroeg zich af of ik ook sokken kon naaien. Toen kon ik dat nog niet, maar nu wel. Ik kwam namelijk op Pinterest dit gratis patroon tegen. Er was geen uitleg of tutorial bij, dus ik laat jullie in deze blog zien hoe ik ze gemaakt heb. Bovendien is het patroon in het Duits, het is niet heel ingewikkeld, maar met deze foto’s moet het zeker lukken.

Het patroon heeft zes maten: 18-21; 22-25; 26-29; 30-33; 34-37 en 38-42. Voor mijzelf maakte ik de grootste maat. Het patroon is voor een vrij korte sok. Je kunt het patroon verlengen om langere sokken te maken. Ik maakte sokken van verschillende lengtes, omdat ik niet precies wist wat ik een fijne lengte zou vinden. De gestipte sokken waren eerst erg lang, maar toen bleek dat de boord bovenaan de sokken niet over mijn kuiten pasten. Wil je dus hele lange sokken maken, maak dan de boord niet te strak.

Voor de sokken heb je een ‘bovenkant’ en een ‘onderkant’ (met hiel) nodig. Verder een smalle of brede boord. En eventueel kun je de voorkant van de sokken uit een ander stofje knippen. Ik wilde hele vrolijke sokken maken, dus ik pakte mijn restjesbak met tricot er weer bij en zocht leuke kleuren en printjes bij elkaar.

Als eerste stik je de ‘voorkanten’ aan de sokken. Normaal heb je geen naden binnenin je sokken. Maar als je sokken gaat naaien, dan ontkom je daar niet aan. Ik wilde wel graag een wat smallere naad. Daarom koos ik niet de 4-draads-overlocksteek, maar de 3-draads-overlocksteek van de bernette 48.  En ik koos dan de ‘3-draads-overlocksteek-smal’.

sokken-naaien-6

Nadat de voorkanten aan de sokdelen gestikt zijn, moet je de hiel vormen. Ik knipte kleine knipjes in de naadwaarde op de plaatsen waar ik de hiel moest vouwen.

sokken-hiel-1

De vouwen zette ik tijdelijk vast met spelden.

sokken-hiel-2

Vervolgens heb ik het sokdeel voor de bovenkant van de sok erbovenop gelegd (goede kanten op elkaar). Je stikt de sok dan in één stiksel vast.

sokken-hiel-3

En zo ziet het er dan van de andere kant uit. Dat dubbelgevouwen gedeelte is de hiel van de sok.

sokken-hiel-5

En zo ziet de sok er dan aan de buitenkant uit. Op de foto zie je ook dat ik de hiel net niet goed gestikt heb. De gevouwen delen raken elkaar niet…

sokken-hiel-6

Daarna moet de boord er nog aangezet worden. In het patroon staat een vrij hoge boord. Dat heb ik eerst ook gedaan. Maar ik vind een smalle boord eigenlijk mooier bij damessokken, dus maakte ik later ook nog een paar met een smallere boord.

Het stikken van de boord gaat het makkelijkste met het voetje in de sok.

sokken-naaien

En tadaa! Dan heb je opeens hele vrolijke sokken.

sokken-naaien-5

En zitten ze ook goed? Is die naad niet vervelend?
Als je de sokken net aan hebt, dan voel je de naden wel zitten. Vooral de naden aan de voorkant van de sok. Maar daarna merk je er niks meer van.
Ga ik nu geen sokken meer kopen?
Ik ga nog wel sokken kopen. Ik vind het leuk om van restjes tricot vrolijke sokken te maken. Maar ik vind het meer iets voor ‘s avonds op de bank. Misschien maak ik van een dikker stofje nog wel van die fijne huissokken.

sokken-naaien-4

De groene sok maakte ik met een lagere boord. De lange boorden kun je eventueel nog omvouwen.

sokken-naaien-3

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: bernette 48, lockgaren, Tricot
Benodigde producten:
bernette 48
bernette 48

Thema's met betrekking tot dit bericht , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    • Jessie Derks

      Hallo Annet,

      Ik heb zelf geen kniekousen gemaakt. Bij de lange sokken paste de boord niet over mijn kuiten. Dus dat is iets  rekening mee te houden.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam