Creatieve berichten over naaien

Tutorial voor stoere knielappen

Ok, knielappen zijn helemaal niet stoer, maar soms zijn ze helaas wel nodig. Soms zit er zo snel een gat in een broek, dat ik het zonde vind om de broek weg te doen. Als het bijna zomer is, dan maak ik van de lange broeken met gaten korte broeken. Maar in de winter kan dat niet. Ik heb twee zoontjes en ik heb al regelmatig knielappen op broeken gezet. En dat vind ik geen leuk werkje (en eigenlijk vind ik knielappen ook helemaal niet mooi). Dus nu heb ik een broek gemaakt mét verstevigde knieën. In deze blog leg ik uit hoe ik dat gedaan heb.

Benodigdheden:

  • patroon voor een broek
  • patroonpapier
  • stof (ik heb joggingstof gebruikt)
  • lockmachine en coverlockmachine (of een naaimachine met tweelingnaald).
  • lockgaren
  • boordstof
  • elastiek voor in de tailleband

Aan de slag:

Neem het patroon over en houdt wat extra patroonpapier over. Teken op de patroondelen voor de pijpen (voorpand) de knielappen. Vergeet niet een lijn te zetten voor de recht-van-draad-richting. Neem deze knielappen over op patroonpapier en knip ze uit (ik ben deze stap vergeten te fotograferen). Zelf koos ik ervoor om schuine knielappen te maken. Knip de twee knielappen uit een restje stof. Dit hoeft niet dezelfde stof te zijn als de broek. Ik koos een restje joggingstof.

Speld de knielappen achter de voorpanden.

Hier zie je dat ik een restje antraciete joggingstof gebruikte voor de knielappen.

Dan is het tijd om de knielappen op de voorpanden te stikken. Ik deed dat met steek 23 van de bernette 48, dat is de 3-draads coversteek breed. Je kunt dit ook doen met de tweelingnaald op een gewone naaimachine. Alleen een coversteek rekt wat meer dan een tweelingstiksel van de naaimachine. Als ik met de tweelingnaald van de naaimachine stik, dan knappen de stiksels meestal vrij snel.

Zorg ervoor dat je steeds op een gelijke afstand stikt, zodat je mooie evenwijdige lijnen krijgt. En hoe stik je dan de eerste lijn? Je kunt voelen waar de knielap begint. Maar wil je heel zeker zijn dat je goed gaat? Stik dan de eerste lijn met je naaimachine aan de verkeerde kant van de pijp. Je krijgt dan een rechte stiklijn aan de goede kant. Deze kun je volgen met de coverlock.

Stik beide knielappen op deze manier vast. Daarna kun je gewoon je patroonuitleg volgen en de broek maken. Ik heb deze broek al vaker gemaakt. Ik legde hier al eerder uit hoe je mooie siersteken van de zakken maakt. Mijn oudste zoon was eigenlijk wel een beetje jaloers op dit mooie pak van zijn jongere broer. Ik kocht dezelfde stof in een andere kleur en maakte nu voor mijn oudste zoon ook zo’n fijn pak!

Ik maakte er nog een bijpassend vest bij. Kijk op mijn blog voor meer foto’s 

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: bernette 48, boordstof, joggingstof, lockgaren
Benodigde producten:
bernette 48
bernette 48

Thema's met betrekking tot dit bericht , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam