Creatieve berichten over naaien

Zakken in de zijnaad

Het eerste waar onze kleuter naar kijkt bij nieuwe kleren is of ze wel “buzen” hebben. Oftewel, in goed Nederlands: zakken. In haar nieuwste feestjurkje, gemaakt voor de Party Animal blog tour van Lotte Martens, zitten dus grote steekzakken in de rok. En een roze jurk met glinsterende bloemen en grote zakken is toch wel het summum voor een kleutermeisje!

En eigenlijk zijn die zakken in de zijnaad heel makkelijk te maken. Ik laat het je zien!

Je hebt natuurlijk een zakvorm nodig. In dit geval zat deze bij het patroon, maar je kan het ook eenvoudig zelf tekenen. Maak de ingang in dat geval niet te krap, er moet makkelijk een hand in kunnen natuurlijk. Eén zakdeel plaats je op het voorpand op de plek op de zijnaad waar je de zak wilt hebben, eentje op het achterpand, met de goede kanten op elkaar. En natuurlijk evenzo bij de andere zijnaad.

Vervolgens stik je de zak aan het pand vast, met een naadwaarde die iets kleiner is dan de naadwaarde van het gehele werkstuk. Hier stikte ik de zak aan met een naadwaarde van een halve centimeter, tegenover een centimeter bij de gewone naden.

Strijk de zak dan aan de kant en strijk ook de naadwaarde naar de zak toe. Stik deze dan smal op de kant door.

Als je dit bij alle vier de zakdelen hebt gedaan, kan je voor- en achterpanden op elkaar plaatsen zoals gebruikelijk. Je stikt de zijnaad, maar neemt daar dan ook meteen de zakvorm in mee. En dat is alles!

Wat is jullie favoriete zakvorm? Zakken in de zijnaad, opgestikte zakken, zakken met klep? Of zijn jullie helemaal geen fan van zakken?

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam