Creatieve berichten over quilten

Maand 4 CCMP2018: vierde blok

De vierde maand al weer: april is fris begonnen, Pasen was vroeg, de lente leek nog ver weg, maar regelmatig zie je al kleur verschijnen. Zeker ook bij deze Crazy Crystals Mystery Project 2018: in de Community en via mijn FaceBook groep komen weer prachtige creaties tevoorschijn. Laten we eens gaan kijken wat jullie er deze maand van maken.

Voor het vierde blok kun je ook weer drie pagina’s downloaden:
Blok 4 – linkerdeel
Blok 4 – rechterdeel
Blok 4 – Crystal


Print de papieren uit, Blok 4 bestaat weer uit twee pagina’s, net als de vorige keren – linkerdeel en rechterdeel.


Maak hier één groot blok van, door ze aan elkaar te plakken (stippellijn gebruiken).


Neem Vlieseline L11 – 32x45cm – en leg dit op het papieren patroon. Teken alle lijnen van het Crazy Patchwork. Trek de lijnen door tot aan de rand. Maak de sandwich van ecru stof, tussenvulling en Vlieseline L11, zet vast met Flower Pins (lange quiltspelden).


Plak dan het patroon van de Crystal van Blok 4 op een raam/lichtbak,


zet daar de zwarte stof (stuk van 20 x 30 cm) bovenop, zodanig, dat de Crystal er ruim op komt met voldoende naadtoeslag rondom (vandaar dat ik mijn zwarte stof een beetje gekanteld heb). Teken met witte wateroplosbare stift (of blauw als je een andere kleur stof dan zwart hebt) de lijnen van de Crystal weer over. NIET TE DIK!


Knip de papieren Crystal weer uit met ca. 1 cm naadtoeslag rondom, leg dit op de zwarte stof, zodanig, dat de getekende Crystal exact onder de papieren Crystal ligt, en knip het zwart op dezelfde maat uit als je papieren mal. Leg hierna de zwarte batik/Crystal op de juiste plek op het ‘middendeel’, van je sandwich, speldt dan alles vast met Flower Pins. Teken de randen van de Crystal ook even met witte wateroplosbare stift, om het vlak van de Crystal aan te geven.

De middelste drie lijnen heb ik weer met de stiksteek bewerkt, en ook de lijnen die bij de kruispunten dwars erop staan. De andere lijnen ga ik met siersteken bewerken.


Om indertijd mijn BERNINA770QE goed te leren kennen, heb ik een ‘samplerboek’ van alle steken gemaakt. Alles één keer gemaakt, alle bijzonderheden erbij gezet enz. Zo heb ik direct een goede referentie over de breedte, maar vooral over de lengte van de steken en dan ik vantevoren bekijken welke steek ik op een bepaalde plek wil hebben: vanuit het midden wil ik drie lange steken op de drie lange lijnen zetten: ik kies ervoor om steek 107 daar te maken.


Als ik deze steek selecteer, dan kijk ik naar het beginpunt op mijn scherm: ik zie dat het beginpunt links is, en niet vanuit het midden – dat zie ik aan het zwart/witte rondje bij het begin van de steken, de incidator. Daar moet ik het beginpunt van mijn sandwich op aanpassen.


Ik wil vanuit een bepaald punt beginnen met het maken van deze lange en mooie steek, en zet de naaldpunt voor het begin in de schuin gemaakte lijn daarnaast (gele pijl wijst daarnaar), zodat het midden van het voetje op het midden van de stiksteken/lijn komt waar ik de steek wil hebben (rode pijl).  Zo zie je dat het belangrijk kan zijn om een steek eerst op een proeflapje te zetten, waardoor je kunt zien waar het startpunt daadwerkelijk staat (links, midden of rechts), zodat je de lijn die je uitgekozen hebt goed kunt bedekken. Had ik dat niet gedaan, dan was de steek naast de lijn gemaakt, en had ik alles kunnen uithalen…


Om een steek volledig 1 x te maken, kan ik bij de B770QE via ‘i’ op een toets klikken om zo 1 x de steek te selecteren. Zolang je je voet op de pedaal houdt, wordt de steek volledig afgemaakt, en stopt de machine vanzelf. Ik zie op mijn scherm dat om de bewuste toets een gele rand staat, de ‘i’ staat in het geel: beiden betekent dat ik iets gewijzigd heb. Alles wat standaard staat ingesteld bij de B770QE is nl. wit. Ook zie ik links op mijn scherm hetzelfde symbooltje van ‘1 x’ de steek maken staan (driehoek met 1 tussen streepjes).


Maar ik kan het ook anders doen: de steek als rij maken, kijken op mijn scherm wanneer de steek bijna klaar is, en dan op de toets ‘Motief einde afhechten’ drukken voordat de steek op het eindpunt is: deze knop zit aan de voorkant van de machine (boven de schuif voor langzaam-snel naaien). De steek wordt dan automatisch beeïndigd én zelfs afgehecht en geknipt (omdat ik dat via Set-Up bij mijn machine heb ingesteld).

Werk jij met een andere type machine, of een ander merk? Kijk dan wat de mogelijkheden bij jouw machine zijn. Misschien zit er ook een optie voor kiezen om siersteken 1 x, 2 x enz. te maken, of kun je een toets indrukken om de steek automatisch te beeïndigen. Heb je dat niet, dan kun je zo’n steek het beste eerst op een proeflapje maken om te zien hoe lang deze is, waar het eindpunt’ is, zodat je weet waar je dan zelf zou moeten stoppen.


De steken zijn in drie richtingen gemaakt, in het midden ziet het er netjes uit. De steken zijn wel zo lang dat ze de korte zijlijntjes die ik getekend had bedekken. In dit geval komen die lijntjes dus eigenlijk te vervallen. Zo zie je dat je de tekening niet altijd hoeft te volgen: het zijn per slot van rekening hulplijnen.


Meer steken bedekken de Crystal: ik heb het in dit geval een beetje ‘gek’ gehouden. Je kunt per slot van rekening doen wat je wilt. Ik heb Madeira Metallic wt40 gebruikt, in een mooie roestbruine kleur (Amber). Hiermee is het middenstuk voorlopig klaar – later zal ik er weer Hotfix steentjes opzetten.


Voordat ik verder ga met het opnaaien van stofjes op alle onderdelen, ga ik eerst een eenvoudig ‘kantje’ haken, of eigenlijk een bandje. Daarvoor gebruik ik goudkleurig ‘LIZZY’ metaalgaren. Haaknaald 3.0. Het haakpatroontje kunt je HIER downloaden (klik op het woordje ‘HIER’) – het is niet ingewikkeld, maar een basis voor langs een lange kant/onderdeel waar ik steken overheen wil zetten. (Wil je niet haken, dan kun je ook een kant-en-klaar kantje gebruiken).
BELANGRIJK: meet eerst even de gehaakte lossenrand op = het begin, voordat je verder gaat. Je mag het iets uitrekken, maar dan moet deze gehaakte rand wel lang genoeg zijn om de totale lengte van Onderdeel 10 te bedekken, met wat uitloop/naadtoeslag aan weerskanten. Is het niet lang genoeg, zet dan 10 of 20 lossen meer op!!! Beter te lang dan te kort.

Het kantje ga ik pas op onderdeel 10 gebruiken (die is lang, en breed genoeg voor de effecten die ik wil hebben).


Dus ga ik eerst alle onderdelen t/m 9 weer bedekken met stofjes: opnaaien, omslaan, steken op maken enz, net als bij de vorige blokken. Kijk oa. eens naar strook 3: daar heb ik het overgebleven stukje bewerkte stof (Overlock 1300MDC, gouddraad in naald) dat ik voor blok 3 had gemaakt gebruikt, en op bepaalde afstand steeds een dikke stiksteek erop gezet (dat is steek 6, die eerst naar voren gaat, dan naar achteren en dan naar voren, voordat de volgende steek gemaakt wordt – misschien heb jij een vergelijkbare steek? ). Ik bewaar al mijn ‘restjes’, om ergens toch te kunnen gebruiken. Het ziet er met gemêleerd garen best leuk uit!


Rond en rond gaan de lapjes en stekenrijen… oa. Velours de Panne weer gebruikt (achterop Heat’n Bond Lite, bij het naaien stukje patroonpapier erop leggen, anders is de stof/achterkant te stroef).


Tot ik bij onderdeel 10 kom. Daar ga ik – samen met de uitgekozen strook stof – het gehaakte ‘kantje’ tussenuit stikken. Ik leg het gehaakte kantje ondersteboven neer, en rijg dit langs de rand van de vorige lapjes vast: dit doe ik met de hand, waarbij ik het gemaakte kantje iets uitrek (het is losjes gehaakt). Dit doe ik omdat het kantje langs de hele onderste stokjesrand netjes moet blijven zitten. Als je dit met de machine zou doen, dan kan het zijn dat de voorkant van het voetje in de stokjes blijft haken, of dat de onderrand van het gehaakte kantje teveel op bepaalde plaatsen uitgerekt wordt.


Dan gaat lapje dat uiteindelijk voor onderdeel 10 moet komen daar omgekeerd bovenop, ook langs de rand, naai het geheel met de machine door en door vast, keer het en het kantje zit vast. Het kant zit er nog niet optimaal op…


Ik ga het kantje nog wat ‘uitrekken’, zodat de boogjes een soort puntjes worden (als je soepel gehaakt hebt gaat dat makkelijk). Dat doe ik ‘met de hand’. Het midden van de boogjes/stokjes trek ik steeds iets aan, en zet met een bijpassende kleur naaigaren vast op bepaalde punten in de sandwich… steeds iets uitrekken bij elke stokjesboog, maar niet teveel, anders gaat het werk teveel trekken. Daarna ga ik alles met een stiksteek en de machine vastnaaien.

Gebeurt dat uitrekken toch, dan zul je tijdens het vastzetten van het gehaakte kantje op de voorkant, de sandwich flink moeten uitrekken. Bij mij was het ook gaan trekken: op de foto hierboven op de voorkant te zien: tussen de lossenbogen/openingen van het kantje zie je dat de stof opgeduwd wordt…


wat op de achterkant goed te zien is. Maar ik ben nog niet klaar met het kantje!


Ik ga het op drie plaatsen vastnaaien met een bijpassende kleur garen: vlakbij de onderrand/eerste stokjesrand, waar nog een beetje van te zien is, en langs de stokjesrand die om de lossenbogen gehaakt zijn aan weerskanten. Daarbij rek ik de sandwich flink uit, om te zorgen dat alles strak komt te zitten. KIJK UIT: let op dat de voorkant van het persvoetje NIET onder het haakwerk terecht komt. Werk langzaam. Ik volg de boogjes en ‘punten’ zoveel mogelijk. Het hoeft niet helemaal regelmatig, omdat ik de indruk wil wekken dat dit een ‘antiek’ kantje is.


En dan zie je dat de plooien weg zijn – het kan wel gebeuren dat de sandwich iets meer ‘krimpt’, maar dat is geen probleem, als het niet teveel is.


Dan zet ik eerst het lapje voor onderdeel 11 over de randen: het kan overigens gebeuren dat je de naailijn van Vlieseline L11 iets moet verschuiven, afhankelijk van de plek van je gehaakte kantje. Zorg ervoor dat de uiteinden goed bedekt zijn.


Daarna heb ik de eerste sierstekenrand op lapje 11 gezet, om deze te stabiliseren, en vervolgens heb ik steek 407 uitgekozen om loodrecht op elke boog (halverwege) de steken te zetten. Daar waar het kon 3 stuks achter elkaar, toen de stof smaller werd 2 steken achter elkaar, en verderop 1 steek. Omdat ik halverwege het haakwerk begon, zijn de steken daar wat meer open: dat is mijn bedoeling om het idee te geven dat ze in elkaar overlopen.

Uiteindelijk heb ik in elke lossenboog opening een enkele steek 407 gezet: dat is wel veel aan- en afhechten, maar geeft een leuk resultaat, en precies het effect at ik wilde hebben…

Als je een kant-en-klaar kantje (goudkleurig?) hebt gebruikt, hoef je bovenstaande niet allemaal te doen: wel is het leuk om ook hier steken in en over te laten lopen, om het één geheel te maken.

Dan ook weer een mooi paillettenbandje opgenaaid, en aan één kant met Madeira Metallic kleur 270 satijnboogjes erop gezet. Je blijft versieren!


Als laatste lapje 12 erop genaaid, en stekenrijen gemaakt. Hotfix steentjes erop, en mijn blok 4 is klaar.

Veel plezier met het maken en tot de volgende keer,

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: 100% Bamboe tussenvulling, ecru stof voor sandwich, Flower Pins, Haaknaald 3.0mm, hotfix steentjes, Lizzy haakgaren/metaal, Metaalgaren, Paillettenband, Sandwich, siergarens, witte of blauwe wateruitwasbare stift, zwarte batik

Thema's met betrekking tot dit bericht ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam