Creatieve berichten over quilten

Een grote opdracht deel 1 – ontwerpen en voorbereiden

Soms krijg ik een opdracht* voor een quilt, die ‘carte blanche’ gegeven wordt: alleen grote lijnen worden besproken, zoals ‘licht, veel kleur en wat modern’, maar verder wordt alles aan mij overgelaten. Nu kennen deze opdrachtgevers mij, en weten ze hoe ik werk, waarmee we beiden vertrouwen in elkaar hebben. Toch altijd spannend…

Allereerst begint het denkproces. Maten opgekregen van de muur waar het geheel moet komen, en kleuren van de omgeving waar alles bij moet passen. En dan laat ik het ‘los’ in mijn hoofd, terwijl ik met andere projecten bezig ben groeit het ontwerp in grove lijnen. Op papier gezet, met wat tekeningen/kleur en dat laat ik dan altijd aan de opdrachtgevers zien.


Het wordt een drieluik: twee smalle quilts aan weerszijden van een bredere quilt, waarbij een kleine tussenruimte open blijft als alles opgehangen wordt. Daar moet ik met het ‘doorlopen’ van mijn ontwerp ook rekening mee houden. Daarnaast wilde één van de opdrachtgevers een ‘gat’ in de middelste quilt, om een ‘doorkijk naar een andere dimensie’ te creëren. Ook dat kan… De ruwe tekening die iets ingekleurd is om ze enigszins een richtlijn gegeven werd vol enthousiasme goedgekeurd, en daarna aan de slag (hier is dus al maanden overheen gegaan met proeftekeningen, materialen verzamelen enz. Het is nooit mogelijk om alleen maar aan één opdracht te werken, vanwege het vele andere werk dat ik doe…).


Patroonpapier met ruitjes gebruikt om de drie quiltjes van de drieluik op de juiste afmeting te kunnen voorbereiden, want hier zet ik de ruwe tekening op schaal op. Misschien denk je dat dit een klein project wordt maar het is flink aan de maat, alles ligt op een grote tafel.


Een opening gemaakt op de plek waar het gat moet komen…


Daarna de ruwe schets op ware grootte. De verbindingsstukjes zijn nog even nodig om de ‘lijnen’ over te laten lopen, naderhand worden die weggeknipt om zo drie losse quilts te maken.


Kleuren zoeken en neerleggen op de volgorde die ik wil hebben. Hiervan stuur ik opdrachtgevers dan altijd een foto om aan te geven hoe het er uit kan komen te zien… wat niet wil zeggen dat dat ook zo gaat worden. Meestal wil ik ze de ruwe kleurenopzet meegeven, want nu kan alles nog veranderd/omgezet worden. Soms wil iemand bv. geen geel in een werkstuk, dan haal ik dat in deze fase uit. Maar gelukkig mocht alles gebruikt worden.


Ik werk op een lichte/witte printstof, die de achtergrond van het geheel gaat vormen. Daarop teken ik de grove lijnen..


en knip een gat erin op de aangegeven plek.


Ronde figuren op hun plek gelegd (deze worden met Heat’n Bond Lite vast gestreken) – het zwarte deel ligt even op de opening…


en daarna veel, heel veel schuine stroken gesneden uit effen zwarte batik stof: samen met gekleurde bladeren onderop even neergelegd of alles nog volgens plan verloopt.


Hierna de sandwich gemaakt voor de basis/quilt: ecru achterkantstof (gewone muslin, omdat er naderhand een mooie achterkant tegenaan komt – ik kan hierdoor alle knoopjes, lussen en onafgewerkte delen rustig laten zitten), 100% bamboe tussenvulling Matilda’s Own en de witte voorkant met tekening erop. Gat door alle lagen heen gemaakt.


Ronding van ecru stof geknipt die als beleg voor het gat moet dienen, erop gespeld …


en vastgenaaid, vlak langs de kant. Omgeslagen naar verkeerde kant en met de hand vastgeregen door ecru stof en bamboe tussenvulling, zodat dit beleg niet om kan slaan tijdens het werken. Het gat is zo tijdelijk afgewerkt.


De zwarte batik die als ‘planeet’ in de opening moet komen, iets kleiner dan het gat, ook gemaakt en erin gelegd, om afmeting/effect te controleren. De ruimte/opening die zichtbaar blijft is prima.


Metaalgaren gekozen voor omranding satijnsteek rondom rondingen/planeten…


En smaller biaisband gemaakt van de losse zwarte stroken: dit is een deel van aan elkaar genaaide stukken. Nu nog ‘even’ meer maken, want ik heb veel nodig.

Tot zover de voorbereidingen. Volgende keer deel 2: het maken van de figuren en het quilten.
Kijk je dan weer mee?

Quiltgroeten,

Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

 

*Alle gegevens betreft dit project valt onder copyright/mijn ontwerp wordt alleen op deze Blog getoond om andere ‘vrije’ quiltsters het proces te laten zien.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam