Creatieve berichten over quilten

Maand 10 CCMP2018: tiende blok

Oktober: de herfst is in volle gang. De blaadjes gaan al vallen, wat een bijzonder effect op de grond oplevert. Met dit in gedachten hebt ik een bijzondere techniek bedacht voor bepaalde stroken van Blok 10.

Voor het tiende blok kun je ook weer drie pagina’s downloaden:
Blok 10 – linkerdeel
Blok 10– rechterdeel
Blok 10 – Crystal


Print de papieren uit, Blok 10 bestaat weer uit twee pagina’s, net als de vorige keren – linkerdeel en rechterdeel.


Maak hier één groot blok van, door ze aan elkaar te plakken (stippellijn gebruiken).


Neem Vlieseline L11 – 32x45cm – en leg dit op het papieren patroon. Teken alle lijnen van het Crazy Patchwork. Trek de lijnen door tot aan de rand. Maak de sandwich van ecru stof, tussenvulling en Vlieseline L11, zet vast met Flower Pins (lange quiltspelden).


Plak dan het patroon van de Crystal van Blok 10 op een raam/lichtbak,


zet daar de zwarte stof (stuk van 20 x 30 cm) bovenop, zodanig, dat de Crystal er ruim op komt met voldoende naadtoeslag rondom (vandaar dat ik mijn zwarte stof een beetje gekanteld heb). Teken met witte wateroplosbare stift (of blauw als je een andere kleur stof dan zwart hebt) de lijnen van de Crystal weer over. NIET TE DIK!


Knip de papieren Crystal weer uit met ca. 1 cm naadtoeslag rondom, leg dit op de zwarte stof, zodanig, dat de getekende Crystal exact onder de papieren Crystal ligt, en knip het zwart op dezelfde maat uit als je papieren mal. Leg hierna de zwarte batik/Crystal op de juiste plek op het ‘middendeel’, van je sandwich, speldt dan alles vast met Flower Pins. Teken de randen van de Crystal ook even met witte wateroplosbare stift, om het vlak van de Crystal aan te geven.


Voor de drie lange lijnen van de Crystal heb ik gewerkte met Sulky Rayon 40 in een goudgele kleur. De steek zet aan weerskanten van de getekende lijnen blokjes. Dat wordt best druk, zeker op het kruispunt, maar daar zet ik naderhand nog Hotfix Steentjes op.


Voor de schuine dwarslijntjes zet ik steek 473 andersom (spiegelbeeld), zodat de blaadjes van deze steek van het begin weg staan, en stel in dat er steeds maar één steek gemaakt wordt. Je kunt bij de B770QE zien dat er iets gewijzigd is, omdat er gele lijnen omheen komen te staan. Nadat dit gebeurd was, heb ik op ‘Clr’ gedrukt (rechts onderaan in beeld) waardoor de steek weer als standaard gemaakt zou kunnen worden.


Bij de rechte dwarslijntjes heb ik blaadjes gemaakt: alles met een gemêleerd garen.

De stroken van de sandwich worden weer op volgorde opgenaaid en van steken en accessoires voorzien. Voor bepaalde stroken heb ik het een speciale techniek bedacht, denkend aan vallende blaadjes van de herfst:


Knip van kleine (van de vorige blokken) overgebleven stukjes stof die sorteert op kleur.


Leg een groot stuk (batik) stof van tenminste de afmeting van een A4tje/printerpapier
in een contrasterende kleur (ten opzichte van de stukjes stof die je geknipt hebt) op tafel. Leg daar willekeurig geknipte snippertjes stof op. Natuurlijk kun je het neerleggen via een bepaald kleurenplan doen, net wat je wilt. Ik heb ervoor gezorgd dat de snippertjes elkaar niet overlappen, maar dat er zelfs wat ruimte open blijft tussen de (bij mij voornamelijk) paarse snippertjes, om zo de ondergrondstof (bruin) nog te kunnen zien.(Wil je deze zelfgemaakte stof voor langere stukken gebruiken, meet deze dan eerst op, voeg daar een ruime naadtoeslag + wat extra afmeting bij).


Leg hier een lichte kleur Tule overheen, en naai alles vast dmv. stiksteek, siersteken ed, wat je maar wilt. Doe dit tot alle zijkanten van dit door jou gemaakte stofdeel. (Ik heb alleen stiksteken gebruikt in golvende lijnen, nav. een siersteek op de B770QE). ZORG ER WEL VOOR DAT ALLE LOSSE LAPJES ELK ÉÉN KEER VASTGEZET ZIJN). Denk er om dat niets mag verschuiven.

Kijk nu voor welke strook van je sandwich je dit stuk wilt gebruiken: maak eventueel een papieren mal INCLUSIEF naadtoeslag en leg dit op het gemaakte stofdeel, zodat je dit optimaal gebruikt. Ik heb dit stuk stof voor 3 stroken gebruikt, nl. 3, 8 en 10. Let wel op dat je daar dan voldoende voor hebt.


Naai deze bijzondere stroken op dezelfde manier op de sandwich, als de gewone stroken stof. MAAR LET OP: denk eraan dat je het stuk soms hoger moet leggen omdat – zodra je de stof omslaat naar de goede kant – alles voor die strook bedekt moet worden. Controleer daarbij ook of aan de andere kant de stof ver genoeg neergelegd wordt.

Je kunt deze speciale stofdelen alsnog van siersteken voorzien, of je laat het zo: per slot van rekening komt aan alle kanten nog weer een volgende strook, dus zit alles aan de randen altijd vast. Eventueel kun je wat minder stik- of siersteken op de gemaakte stofdelen zetten en dat pas afmaken als de strook opgenaaid is.


Bij het afknippen houd je stukken of stukjes over: bewaar ze altijd voor een eventueel volgend blok.

TIP: langs de naadtoeslag = over de naairand van het volgende lapje heb ik deze zelfgemaakte stroken stof met een stiksteek vastgezet, om te zorgen dat de kleine stukjes onder de tule blijven zitten.


Bij strook 9
heb ik op een blauwe batik – naast een rij siersteken op de rand – het hele vlak verdeeld bedekt met steek 61 van de B770QE: een ‘Eyelet’ steek = rondje met steken dat normaal gesproken gebruikt wordt voor het maken van gaatjes. Bij mijn werk worden ze niet geopend, maar dicht gelaten: door de paarsblauwe gemêleerde draad hebben ze een hoge sierwaarde. Maak zo weer de hele sandwich vol.


Zet weer Hotfix steentjes op de Crystal voor het glinsterende effect.


Mijn blok 10 is weer klaar: bij strook 12 (rechts) heb ik een overgebleven stuk Vlechtwerk van de vorige keer gebruikt. Het was lang genoeg om dit stuk te bedekken.

Laat maar zien wat jij van blok 10 maakt: hoe jouw bijzondere, zelfgemaakte stof er uit ziet en wat je verder allemaal versiert. Laat je het weer in de Community van deze BERNINA Blog zien, of op mijn FaceBook groep?

 

Tot de volgende keer

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: ecru achterkant, Flower Pins, Lamé, quiltstofjes, Sandwich, siergarens, snippertjes, Sulky Rayon 40, tule, tussenvulling 100% Bamboe, Velours de Panne, Vlieseline L11, zwarte batik

Thema's met betrekking tot dit bericht ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam