Creatieve berichten over naaien

Een denim kussen met opbergruimte deel 2

Bij het bericht van 24 maart jl. heb je kunnen zien hoe ik een Denim Kussen met opbergruimte aan het voorbereiden was: allemaal stukken uit spijkerstof geknipt, waaronder een ‘vierkant’ met de achterzak er op, en bewerkt met lintjes ed. Nu ga ik hier een kussenhoes van maken.

Het binnenkussen dat ik hiervoor heb is 40x40cm. De voorkant en achterkant van de hoes moeten dan 40x40cm + naden zijn.


Stukken spijkerstof zijn al bewerkt met lint (zie vorige Blogpost); nu ga ik alles aan elkaar zetten. Eerst een strook – met rafels – aan het middendeel met achterzak. Alle stukken naai ik eigenlijk op elkaar, dus niet op de normale manier, op ca. 1cm vanaf de kanten met naadtoeslag, waarna deze óf open óf naar één kant gelegd wordt: alles wordt dan te dik. Bij mijn werkwijze komen er geen hele dikke naden maar blijft alles plat. 

Omdat ik de rafels goed uit wil laten komen, leg ik die kant met een overlap van 1 1/2 cm op een zijkant van het middendeel. Dit wordt weer (tijdelijk) met Bohin Glue pen vastgezet, daar maak ik een rij siersteken op: er zitten heel wat leuke steken op de BERNINA 770QE waar ik mee werk. Zo zitten beide stoffen aan elkaar vast.


Aan twee kanten van het middenstuk met de achterzak heb ik deze stroken met rafelranden vastgezet. Nu ga ik de lange kanten van alles locken, via de BERNINA Overlock 1300MDC: eerst even een proefstukje maken, om te zien hoe dicht de steken gemaakt moeten worden.


Ik heb deze machine altijd ‘klaar’ staan, zodat ik hem zelfs kan gebruiken voor het afwerken van een enkel naadje. Als je de ruimte hebt is dat verstandig, want niets houd zo tegen als een machine nog uit een verpakking moeten halen, op tafel zetten en alles installeren voordat je iets kunt doen.


En zo zijn beide lange kanten voorzien van gifgroene locksteken: deze delen komen bovenop andere stroken die ik er aan ga zetten, mede ter versiering. Zo kunnen locksteken meer zijn dan alleen maar tegen het rafelen.


De met lintjes bewerkte strook spijkerstof leg ik onder de naad die met locksteken is afgewerkt, plak het weer tijdelijk met Bohin Glue pen en zet daar een stiksel op.


Omdat ik dicht in de buurt van dikke naden van de achterzak kom, gebruik ik het hoogte-compensatieplaatje (nivelleerplaatje). Daar zitten drie kunststof plaatjes aan, die ik per stuk of in combinatie met elkaar kan gebruiken. Omdat de achterzak links van het voetje zit, gebruik ik het plaatje om rechts onder een deel van de persvoet te leggen, zodat de hoogte van achterzak/naad en plaatje gelijk is: ik kan met één plaatje volstaan tot de zijkant van de achterzak. Die is zo dik, dat ik daar twee plaatjes gebruik. Zo krijg ik toch een net stiksel en ‘loopt’ het voetje soepel over de stof. Zodra het voetje niet meer over de dikte van de achterzak komt, oftewel op de ‘gewone’ 2 lagen spijkerstof, haal ik het hoogte-compensatieplaatje weg.


Bij een ander stuk spijkerstof heb ik een strook fris gekleurde gele quiltstof van 4 cm opgeplakt, weer met de Bohin Glue pen, van locksteken voorzien op de zijkant, en met wat siersteken op de andere rand en in het midden vastgezet. Ik maak me niet druk om rafels die eventueel te zien zijn langs de (linker)kant van de quiltstof, want dat is niet belangrijk bij dit kussen. Alles wordt door de siersteken vastgezet. Nog een smal lintje met de Koordvoet #21 opgenaaid..


en deze strook aan de rechter zijkant van alles genaaid. Daarna heb ik de breedte van alles teruggesneden (rolmes, liniaal en snijmat) tot 42 cm = juiste maat ivm. binnenkussen + naden van 1 cm aan beide kanten.


Dan nog aan de onderkant een strook naaien, om zo ook daar op 42 cm te kunnen komen. En daarmee is de voorkant van het kussen klaar.

ACHTERKANT: Hiervoor heb ik twee stukken spijkerstof gesneden van elk 31 x 42 cm, uit het breedste deel van de (boven)benen van een broek.  Omdat spijkerstof stugger is dan bv. quiltstof, waar ik meestal kussenhoezen van maak, zorg ik er voor dat de ‘overlap’ van de hotelsluiting die ik altijd voor de achterkant van een kussenhoes maak niet te groot is: normaal 10/15 cm, maar nu 10cm. Anders krijg je het binnenkussen er niet makkelijk in.


De randen die zichtbaar blijven – ivm. opening – lock ik weer met de 1300MDC. Ook hier dus geen dikke naden. De overlap naai ik op de helft van de naadtoeslag de beide delen alvast op elkaar. 


De voorkant van het kussen leg ik omgekeerd op de achterkant met overlap (wel ervoor zorgen dat de overlap straks naar ‘beneden’ wijst, en naai alle 4 de kanten dicht. Met lange quiltspelden zet ik de randen tijdelijk vast.


De hoekjes worden afgeknipt,


dan lock ik alle kanten om rafelen te voorkomen.


De kussenhoes wordt door de achterkant/opening gekeerd, en de hoeken goed in vorm geduwd. Helemaal puntig krijg je ze niet, daarvoor is spijkerstof te dik, maar wel wat minder rond. Dan een binnenkussen erin en klaar!


Het kussen staat nu op de bank. En kijk: hij wordt gebruikt. Echtgenoot is nogal verkouden, dus het pakje met papieren zakdoekjes heeft z’n weg gevonden. Als je dit kussen voor een kinderkamer maakt, kun je een pop in de zak doen, of een klein boekje. Altijd handig.

 

Groeten vanachter de naaimachine
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam