Creatieve berichten over quilten

Snowmen Gathering, een winterquilt Deel 1

Soms heb je een bron van inspiratie, waar je al jaren tegenaan kijkt en er iets mee wilt doen. Dat was het geval met een leuk beeldje van een Sneeuwman. Ik ben gek op deze ‘wortelneuzen’, en wilde er graag een quilt van maken.


Hoe begin je met zoiets? Goed kijken naar je inspiratiebron (het genoemde beeldje dus, wat je hierboven op de afbeelding ziet), en tekenen.


Allemaal verschillende sneeuwmannen ontworpen*; dikke, dunne, lange… met jassen, kerstverlichting, mutsen, sjaals, oorwarmers enz. Lekker gek. Ik heb alles op patroonpapier getekend, omdat dat een prima breedte heeft, en het enigszins doorschijnend is.


Na het tekenen heb ik alles opnieuw overgetrokken met dikke (zwarte) watervaste stift, omdat ik het patroon aan beide kanten wil gebruiken. Als voorbeeld op de goede kant, en het spiegelbeeld vanaf de andere kant (afbeelding hierboven) om de onderdelen via Heat’n Bond Lite te kunnen tekenen. Zie je de lange sneeuwman links? Dat is mijn uitgangspunt nav. het genoemde beeldje.


Stofjes uitgezocht, veel verschillende printjes en kleuren voor alle accessoires van de sneeuwmannen.


Onderdelen op Heat’n Bond Lite getekend, op de achterkant van stoffen gestreken. Soms gebruik ik alleen de ‘naadtoeslag’ van een vorm, omdat het middendeel van stof dan onbedekt is. Dat quilt makkelijker, zonder dat alle onderdelen te stijf worden ivm. de lijm van Heat’n Bond Lite. De stof die je hierboven ziet is een achtergrond/bergen waarbij het wel belangrijk is hoe de huisjes en bomen komen te staan. Daar moet je vantevoren rekening mee houden.


De basis waar ik op werk is een dunnen ecru stof: ik leg het patroon er onder, zodat ik de voorstelling kan zien. Dat maakt het neerleggen van de onderdelen makkelijker. De stof voor de lucht komt tot aan de bergen.


Dan verder met de bergen en bomen: alles wordt van achteren naar voren opgebouwd.


De sneeuwmannen worden ook van achteren naar voren opgezet: ze krijgen al meer kleur en details door de gekozen stofjes. Het is écht leuk om met verschillende printjes te werken. Daarbij houd ik wel rekening met het quilten dat straks nog moet gebeuren.


Een hekje is ook zo gemaakt. Bij alles moet je rekening houden met ‘wat er eerst gedaan moet worden, en wat er bovenop komt’, om de volgorde van opstrijken in de gaten te houden (stofjes met Heat’n Bond Lite).


Nog een sneeuwman met oorwarmers en dunne armpjes en beentjes: voor het hek gezet. Hij heeft een riem van kerstlichtjes om zich heen. De potloodlijn daarvan wordt straks met dikker garen, of met een siersteek gequilt.


Hier zie je een detail bij een andere sneeuwman. Ik heb veel ruitenstofjes gebruikt. Veel mensen zijn daar niet zo gek op, omdat bedrukte ruiten soms scheef op de stof zitten. Bij mijn ontwerp maakt dat niet uit: soms zet ik het bewust scheef, wat geen probleem is omdat de Heat’n Bond Lite de stof stevig maakt.

Als alle sneeuwmannen er op zitten, met veel details, ga ik alles nog quilten. Dat zie je in Deel 2. Kijk je dan weer mee?

Quiltgroeten,

Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

 

 

 

(* dit ontwerp valt onder Copyright Sylvia’s Art Quilts Studio)

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam